Topul integritatii universitatilor din Romania: Universitatile din provincie, mai curate decat cele din Bucuresti

de Attila Biro HotNews.ro

Luni, 13 aprilie 2009, 16:07    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a publicat topul celor mai integre universitati din Romania. Dupa evaluarea a 42 de universitati, podiumul arata astfel: Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Coalitia pentru Universitati Curate a evaluat modul in care sunt administrate universitatile. In urma evaluarii realizate de CUC s-a constatat si ca universitatile sufera inca de nepotism, de o toleranta ridicata la plagiat si coruptie.
UPDATE Universitatea Universitati Babes-Bolyai Cluj: " Topul CUC este o analiza neprofesionala. Se confunda in aceasta analiza mere cu pere"


Vezi aici topul complet al universitatilor.

Coalitia pentru Universitati Curate a evaluat 42 de universitati de stat din totalul de 56. Analiza s-a axat pe patru capitole: transparenta si corectitudine administrativa, corectitudine academica, calitatea guvernantei si management financiar.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a indeplinit cele mai multe din criteriile evaluarii, primind patru stele.

Universitatile din provincie au dominat topul alcatuit de CUC. In primele 10 universitati, doar trei dintre ele sunt din Bucuresti. Sapte dintre universitatile evaluate au obtinut punctaje foarte slabe, fiind catalogate cu 0 stele. Dintre cele sapte universitati codase, trei sunt din Capitala: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. Descarca aici raportul integral al CUC

Coalitia pentru Universitati Curate a publicat si un raport detaliat in care se prezinta cele mai grave probleme identificate in universitatile de stat din Romania.

 • Prezenta extinsa a familiilor universitare: In 95% dintre universitatile evaluate, a putut fi identificat un numar foarte mare de familii universitare. Spre exemplu, intr-una din universitatile evaluate, in interiorul unei facultati exista opt perechi, trei sot-sotie si cinci tata-fiu. Tinand cont de numarul total de cadre didactice (45), incidenta familiilor universitare este foarte mare. Potrivit raportului detaliat al CUC in Universitatea Bacau sunt angajati pe diverse posturi aproximativ o suta de familii, sot si sotie sau parinte-copil.
 • Restrictionarea accesului la informatii de interes public; Autonomia universitara este inteleasa gresit in multe dintre cazuri, din aceasta perspectiva. Numai 38% dintre universitatile de stat sunt transparente administrativ.
 • Toleranta crescuta la fenomenul de plagiat: In ciuda numeroaselor scandaluri cu privire la fenomenul plagiatului, universitatile nu au instrumentele necesare controlului acestui fenomen.
 • Sistem inchis la intrarea in universitati: Astfel, majoritatea posturilor sunt „dedicate” unor persoane dinainte stabilite, aflandu-se totusi sub acoperire legala. Aceasta problema este mai departe exacerbata de lipsa acuta de personal didactic calificat, de cele mai multe ori si de lipsa unei strategii manifeste de atragere de noi cadre didactice printr-o competitie reala.
 • Neimplicarea reala a studentilor in procesul decizional: Din totalul de 42 universitati, doar 21% indeplinesc conditiile de participare a studentilor, de multe ori aceasta implicare fiind doar pe hartie.
 • Practici de management financiar deficitar: 38% dintre universitati au dat dovada de lipsa de transparenta la aceasta categorie, nepunand la dispozitia evaluatorilor documentele necesare evaluarii acestui punct ori aceste documente erau incomplete.
 • Existenta cazurilor de coruptie grava: Din totalul de universitati, 16% au fost in proces cu angajatii si/sau studentii pe chestiuni de corectitudine si au pierdut. In 14%, au existat cazuri anchetate de procuratura pentru coruptie, hartuire sexuala, discriminare pe ultimii 4 ani. In 17% dintre cazuri au existat rapoarte negative ale Curtii de Conturi, Garzii Financiare, OLAF, corpul de control al Ministerului, in ultimii 4 ani. Si in 10% dintre cazuri au existat dovezi de falsificare grava a diplomelor in ultimii 10 ani. Descarca de aici evaluarea realizata de CUC
Nici o universitate din cele 42 evaluate nu a intrunit punctaj maxim, astfel ca nu avem nici o universitate de cinci stele. Aceasta evaluare reflecta starea destul de proasta in care se afla invatamantul universitar din Romania”, a declarat luni Alina Mungiu Pippidi.

Dupa publicarea topului, conducerea Universitati Babes-Bolyai (care ocupa locul 20, fiind catalogata ca Universitate de 3 stele in topul CUC) a catalogat cercetarea realizata de CUC drept o analiza neprofesionala, care nu rezolva vreo problema si care nu merita vreun interes. "Nicio persoana responsabila nu asuma raspunderea analize. Autorul / autorii evaluarii nu cunosc ce inseamna universitatea (pe care o confunda vizibil cu o arena de dispute politice) si nu au proprietatea termenilor pe care ii folosesc. Se confunda in aceasta analiza mere cu pere, adica universitati propriu-zise cu tot felul de institutii de marime, eventual, a doua-trei catedre sau specializari; Sunt erori crase de informare, sunt date in conflict cu realitatea si peste toate un efort de creare de diversiuni; In nicio tara nu se fac in aceasta maniera astfel de analize, chiar daca la dispozitie sunt tot felul de granturi de care unii sau altii pot profita."
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
10107 vizualizari
 • -1 (11 voturi)    
  foarte interesant (Luni, 13 aprilie 2009, 16:51)

  dan [anonim]

  Ce credibilitate are acest top facut de doamna Pippidi, de vreme ce ies in frunte Universitatea unde si-a luat dansa doctoratul (Iasi), al carei fost rector (dar cu influenta inca) ii e prieten, membru de vaza PDL, si a sustinut-o pe dansa sa candideze pentru partid la Parlamentul European?
  Si doua universitati de medicina, o disciplina unde clientelismul este maxim?
  ASE la 3 stele !!!
  Universitatea Baia Mare peste Politehnica Cluj !!! au fost oare vreodata oamenii astia la Baia Mare, unde este rasul curcilor si familii la greu, in frunte cu cea a primarului ?
  Mi se pare un top profund subiectiv, cu care doamna Pippidi face rafuieli personale.
  • +11 (13 voturi)    
   Situatie notorie (Luni, 13 aprilie 2009, 17:11)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui dan

   Nu esti de buna credinta, nu doamna Mungiu a facut singura de capul ei clasamentul.
   Si orice om trecut prin sistemul de cadre universitare stie ca exista nepotism, iar in Bucuresti e jale, nu e nici o jena in a lua banii idiotilor si sunt doar cateva clanuri care profita.

   Iasiul si Clujul sunt in prezent cele mai bune centre universitare din tara, ce naiba, toata lumea e de acord cu asta, Iasiul a primit chiar o astfel de mentiune si pe plan universitar international, e locul unde se publica cele mai multe articole in reviste itnernationale.
   La Cluj fac studii de medicina nu doar "stundentii" arabi si africani pe care ii gasesti peste tot, acolo sunt francezi, suedezi, germani.
   Iar la Iasi, Universitatea Cuza e in top la drept, istorie, limbi straine, etc.

   Bucurestiul are in mediul universitar aceeasi problema pe care o are in cel inconjurator: poluare, prafuiala, vanghelioni, etc.
  • +4 (8 voturi)    
   lucrezi la UnivBuc? (Luni, 13 aprilie 2009, 17:12)

   marius [anonim] i-a raspuns lui dan

   banuiesc ca lucrezi undeva la Bucale. Evaluarea nu a facut-o madam Pippidi, ci un grup de oameni destul de seriosi. Eu unul sunt din Tm, insa stiu spre ex univ. din Iasi si stiu ca acolo se face treaba. Nu si la UB, unde mai toti profii lucreaza la n universitati, au o gramada de slujbe si nu au timp de studenti. Un raport foarte necesar.
   • 0 (0 voturi)    
    Argumentezi PE LANGA. MUNGIU era incompatibila (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:15)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui marius

    Despre asta se spunea
    in postarea primara.
    Din moment ce e ”jucatoare”
    madama nu putea fi si arbitra.
    Tipic romanesc: fetele cu tomberoanele vin sa verifice halatele chirurgilor.
    Sigur ca a fost votul unui grup de oameni ...hi,hi...I love you...”destul de serioși”. Ma leși ?
    Eu sunt din Iasi si stiu exact ce serparie e la Univeritatea Cuza .

    PS. Nu sunt din Iasi, am mintit cum se minte pe internet. De ce-as crede ca tu esti chiar neutru si nu esti de fapt un pippid sub acoperire ?
  • -2 (6 voturi)    
   de-a dreptul revoltator! (Luni, 13 aprilie 2009, 17:15)

   el_loco [anonim] i-a raspuns lui dan

   de necrezut as spune!!!!! am citit si eu raportul dupa ce am citit comentariul Dvs! Cum sa dia unei Universitati precum cea din Alba Iulia, de exemplu, 3 stele?
 • +4 (10 voturi)    
  familii universitare... (Luni, 13 aprilie 2009, 17:02)

  el_loco [anonim]

  stimati domni,
  cred ca problemele reale din universitati nu sunt generate de "familiile universitare". Inainte de a sari sa ma contraziceti mentionez:
  1 - sunt cadru universitar;
  2 - familia mea nu are nici o legatura cu universitatea in care lucrez sau cu vreo alta universitate;
  3 - tatal meu a fost cadru universitar, la o alta universitate (aflata la 600 de km de orasul unde locuiesc si traiesc acum si este iesit la pensie cu multi ani inainte de a ma angaja eu in universitate).
  Deci: cred ca genetica are un cuvant de spus si ca ce iese din pisica, soareci mananca, asa ca nu cred ca numararea "perechilor tata fiu" are vreo relevanta. De asemenea, tot tomanul are o vorba: cine se aseamana se aduna: asa ca e de asteptat ca un profesor universitar sa aiba o sotie din mediul universitar si nu o coafeza (cu tot respectul pentru doamnele in cauza).
  Sunt convins ca exista abuzuri, dar aceasta statistica mi se pare total nerelevanta. Cunosc multe familii "universitare" si cel mai des au devenit familii dupa angajarea in universitate.
  Ce este cel mai grav: prabusirea sistemului PREuniversitar si finantarea universitatilor dupa numarul de studenti, existand in acest fel o presiune fantastica de a trece studentii mai departe fara ca acestia sa intruneasca conditiile necesare promovarii, lucru pe care studentii il stiu si daca nu il stiu, atunci macar il intuiesc. Iarasi, este grav ca existe cadre didactice care iau spaga, exista cadre didactice care predau materii care nu mai au relevanta (probabil ca nici acum 20 de ani nu mai aveau). Din fericire, aceste cadre didactice sunt exceptia si nu regula. Totusi, cel mai infricosator este faptul ca studentii care ar trebui sa aiba un cuvant de spus (reprezentantii studentilor, ligile studentesti, etc) sunt aserviti intereselor meschine (personale si de grup), iar cei multi au de suferit din cauza senzatiei ca "nu te poti lupta cu morile de vant" si, in consecinta, sunt pasivi, tocmai ei, tinerii!
  • +5 (5 voturi)    
   si totusi.... (Luni, 13 aprilie 2009, 17:21)

   un observator [anonim] i-a raspuns lui el_loco

   eu am cel putin sub aspectul familiilor "universitare" un alt punct de vedere. cel putin la universitatea unde am absolvit eu, multe familii au devenit "universitare" datorita faptului ca un membru a ajuns intr-o pozitie cheie.....si nu datorita unei traditii, asa cum este cazul dvs. in rest subscriu...subfinantarea, cumetria, plagiatul si in general coruptia sunt factorii determinanti aici. mai ramane de vazut ce efecte au avut politicile comuniste asupra poporului roman....ca sa evaluam corect calitatea umana a celor care se numesc mai intai studenti si mai apoi cadre universitare!
  • +5 (5 voturi)    
   Nu chiar... (Luni, 13 aprilie 2009, 17:35)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui el_loco

   In principiu si strict teoretic ai dreptate, DAR
   - am facut facultatea + master la Sibiu, la ULBS, si din pacate isi merita calificativul de o stea iar posturile universitare date dupa 'cumetrii' inabusa orice initiativa.

   Spatiul nu-mi permite sa intru in detalii... la terminarea facultatii mi s-a propus sa raman sa predau si n-am stiut cum sa fug mai repede din mediul acela corupt.

   Da, am cunoscut doua sau trei tandemuri tata-fiu OK, in care fiul chiar ajunsese pe merit, dar si multe cazuri de sotii habarniste devenite conferentiare peste noapte, subalterni pusi sa scrie cartile sefilor lor, burse la care aveau acces doar fiicele profesorilor, etc.

   Am tot respectul fata de profesorii adevarati cu care am avut placerea sa fac cursuri, dar sunt atat de putini...
  • 0 (2 voturi)    
   Famelii universitare... (Luni, 13 aprilie 2009, 22:57)

   vasilica [anonim] i-a raspuns lui el_loco

   Domnul meu,
   Fiecare cu parerea lui, DAR:
   - in institutii unde subiectul predat era foarte politizat, gen Drept sau ASE, fosilele de la catedre, scolite in comunism si care au prosperat inainte, au reusit sa produca o alta generatie de "clone", care le calca intocmai pe urme, care nu lanseaza idei noi care ar fi periculoase pentru "ordinea" deja stabilita si culmea e ca unele dintre aceste "clone" sunt chiar rude cu fosilele sus amintite.
   Stiu cazuri concrete in care fata lu' doamna profesoare a beneficiat de o bursa Erasmus (putine pe vremea aia), s-a dus la o scoala de afara 2 luni, n-a dus-o capu' si s-a intors repejor in tara, unde e cald si bine, sub paturica lu' mamica si unde maine poimaine o sa fie profesoara avand doua traduceri dupa vreo carte de bucate.
   Adica dumneata ai tupeul sa postezi aici, cand presedintele tarii a mintit spunand "EBA e totusi un copil valoros, a terminat in SUA".
   Iar faza cu profesorii universitari care dau nastere altor "genii pustii" e de'a dreptul ilara, vrei sa spui ca aia micii invata de pe acasa cum merge cu pupatul in dos ca sa avansezi pe scara ierarhica.
   • -1 (1 vot)    
    sau nu? (Marţi, 14 aprilie 2009, 8:25)

    el_loco [anonim] i-a raspuns lui vasilica

    stimata doamna,
    ca sa clarificam, eu vorbeam de stiinte exacte nu de pseudostinta comunista si pseudoprofesorii comunisti din ASE sau Drept, aici sunt perfect de acord cu Dumneavoastra. In concluzie, va intereseaza "inaltele stiinte politice" daca se poate si europene, mergeti la ASE unde veti intalni fabricantii de politicieni care, evident, au trasaturile acestora: sunt cinstiti, curati ca lacrima, nu mint, nu fura, au coloana vertebrala, stiu sa faca afaceri, stiu sa conduca o natie, plus o multime de alte calitati care ii face foarte speciali si indreptatiti sa conduca destinele unei tari. Ceea ce, insa,nu observati este faptul ca insasi Dumneavoastra sunteti de acord cu mine: EBA are o multime din calitatile taticului: descurcareata, nu este deloc o arivista,o persoana foarte culta si foarte potrivita pentru functia pe care si-o doreste! Puteti contrazice genetica?
    • 0 (0 voturi)    
     greseala mea (Marţi, 14 aprilie 2009, 9:10)

     el_loco [anonim] i-a raspuns lui el_loco

     am reformulat la un moment dat si mi-a scapat dezacordul: *care ii face foarte speciali* in loc de *care ii fac foarte speciali
  • 0 (0 voturi)    
   Ce e asa de greu de inteles!?? (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:23)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui el_loco

   Rudele si afiniii pana la gradul 3 nu au loc in aceeasi catedra cu seful disciplinei! Intelegeti odata acest lucru, ca va faceti de ras in toata lumea civilizata!
  • +1 (1 vot)    
   O varza (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:47)

   hm [anonim] i-a raspuns lui el_loco

   Ca matale vei fi fiind un accident - adicatelea esti universitar si taticu a fost si el si totusi nu a pus osciorul la anagajare - pot sa accept. Desi nu cred.
   Ca nepotismul nu e o problema: s-o creada taticutul mataluta.
 • +1 (3 voturi)    
  subscriu (Luni, 13 aprilie 2009, 17:06)

  lorelei [anonim]

  are deptate Dan. ma intreb daca Universitatea Bucuresti a fost inclusa in acele topuri la nivel international degeaba. si nu vad care este problema ca o familie sot-sotie sa predea in aceeasi institutie..poate acolo s-au cunoscut!

  si chiar daca ar fi <pe bune> acest top...ok, am constatat, sunt conditii proaste. solutii?
  • +2 (2 voturi)    
   unde? (Luni, 13 aprilie 2009, 17:24)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui lorelei

   unde, in ce topuri? aici e abia pe locul 3. http://www.ad-astra.ro/universitati/universities.php
 • +6 (8 voturi)    
  UB (Luni, 13 aprilie 2009, 17:26)

  geni [anonim]

  Am terminat acum 4 ani la Universitatea din Bucuresti si o mare parte din cursuri au fost o spalare de creier, in niciun caz nu m-au ajutat sa inteleg si sa invat. Nu toate, ce e drept. Si programa jalnica. Am facut o data greseala de a cita dintr-o carte scoasa de un profesor de la Universitatea din Cluj si au luat foc. Bineinteles ca nu era corect, ca nu se "pupa" cu doctrinele "marii" Universitati din Bucuresti. Asa ceva mi se pare dezgustator. Nu am primit nici macar o explicatie plauzibila, doar ca nu e de la noi. Si mai mult nu am ce zice.
 • +8 (8 voturi)    
  misto (Luni, 13 aprilie 2009, 17:26)

  m. dumitru [anonim]

  misto treaba. Acum sa vezi ce sar in sus universitatile, ca e un raport aiurea, ca nu e bun, bla bla bla. Adevarul e ca invat. universitar e la PAMINT. de ce? pt ca de 18 ani reforma se face cu alte zone ale corpului, decit cu capul. S-au infiintat universitati peste tot (inclusiv la Slobozia sau Alexandria!!!). Finantarea per student a pus capac, iar cercetarea adevarata nu e platita sau normata adecvat. Ca sa facem tacimul complet am trecut la 3 ani, grabindu-ne, inaintea altor tari cu vechime si traditie in educatie buna din UE. Ca la noi.
 • +5 (5 voturi)    
  Ingrijorator (Luni, 13 aprilie 2009, 17:30)

  STF [anonim]

  Este ingrijorator faptul ca Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti prezinta nereguli majore, astia sunt doctorii de maine ? nimanui nu ii pasa ?
 • +1 (1 vot)    
  topul real (Luni, 13 aprilie 2009, 17:35)

  H to He [anonim]

  daca ar fi fost o analiza sincera, ar fi luat orice universitate din tara maxim 2 stele.
  sunt student in Timisoara la Politehnica, am cunostinte si prieteni la mai toate universitatile din vestul tari(si nu doar in vest), si din spusele lor sistemul romanesc cam este la pamant.
  din fericire mai exista exceptii, profesori foarte buni si studenti care inca vor sa acumuleze cunostinte si nu doar o hartie.
  cred insa ca este in natura lucrurilor sa fie asa, un fel de lege a naturi. intr-o tara in care cea mai importanta valoare este banul este normal ca tineri studenti sa fie educati ca atare.
 • +5 (5 voturi)    
  nepotism UBB (Luni, 13 aprilie 2009, 17:41)

  Amandine [anonim]

  Facultatea de Litere din Universitatea Babes-Bolyai, Cluj.
  Prof Muthu si-a angajat fiica, lector Muthu. La catedra de literatura comparata sunt doua cupluri de sot-sotie, un alt profesor, Borbely, are sotia lector la catedra de engleza. Catedra de limbi romanice este una de familie. Lucreaza la italiana Stefan Damian, conferentiar si sef de catedra si Stefania Damian, nora, tot pe italiana.. Tot la romanice, lucreaza Viorel Rujea, conferentiar pe spaniola si fiul lui, Dan Rujea, o nulitate absoluta, angajat ca lector, in conditiile in care era sa fie dat afara din invatamantul preunuversitar. Studentii spun ca citeste la ore din conspectele lui tata si ca vine beat la ore. Oricum, stiu ca scriu degeaba mesajul acesta, nu o sa se schimbe nimic, e asa in tot UBB-ul.
  • +1 (1 vot)    
   UBB -mate (Luni, 13 aprilie 2009, 19:44)

   Amaretto [anonim] i-a raspuns lui Amandine

   la Matematica-informatica sigur este asa, si-au adus fiii si fiicele. Nu inteleg de ce-s revoltati cei de la UBB, oricum, in Cluj e o practica normala.
  • 0 (0 voturi)    
   Rujea (Sâmbătă, 10 decembrie 2016, 10:25)

   Ratatatta [anonim] i-a raspuns lui Amandine

   Cazul Rujea pot sa-l confirm. Adaug doar ca nici tatal nu e mai breaz.
 • +2 (2 voturi)    
  sa fiu mai clar... (Luni, 13 aprilie 2009, 17:55)

  dan [anonim]

  ... ma simt dator sa revin, fiind primul care a postat.

  E drept scrie lumea, sistemul e prost, nu se face carte, e jale. De asemenea, e foarte posibil ca la Cluj si Iasi sa fie un pic mai bine ca la Buc.

  Insa totul asta pretinde sa dea o ierarhie INTRE universitati, chiar daca pe fond nivelul national e scazut. Ori, aici mi se pare prost si subiectiv. Cum e posibil sa fie Baia Mare peste Cluj, cand stiu din experienta ce clientelism si nivel de toata jena e la BM?
  Cineva spunea ca s-au infiintat tot felul de vrajeli de universitati prin toate catunele. Adevarat, si uite ca d-na Pippidi le da nota mare in top, pune Alba Iulia, Suceava (?!) si Inst Petrol si Gaze din Ploiesti, peste Cluj si Timisoara. Pai or fi intrebat ei cum se invart banii din proiecte la IPG Ploiesti, ce mii de euro pe luna se iau pe familii, cumetri si amante, din "cercetare"?
  Si revin, cum e posibil sa iasa medicina din Cluj si Tg Mures mai curata decat politehnica respectiva, nu va ganditi care e miza, ce feude mici sunt facultatile astea medicale?
  Aberatiile in top sunt atat de batatoare la ochi, ca nu pot sa ma gandesc decat ca s-a gresit in mod voit.
  Initiativa d-nei Pippidi a compromis din start, prin subiectivism si amatorism, o idee buna si necesara, de a avea un clasament pe universitati.
  • 0 (0 voturi)    
   partial (Luni, 13 aprilie 2009, 18:05)

   marius [anonim] i-a raspuns lui dan

   partial de acord. sunt se pare si scapari. Un clasament adevarat, o ierarhie cum trebuie, este bine sa fie facuta, insa de stat si pe baza unor criterii f stricte, stiintifice, didactice si ce tin de piata muncii. Din pacate, ministerul e la fel de corupt, cu indivizi verosi ce nu au nici o legatura cu competenta. Sanse slabe sa avem de acolo un top corect prea curind. Asa ca tot ONG-urile fac treaba in locul lor.
 • +3 (3 voturi)    
  din pacate, e adevarat (Luni, 13 aprilie 2009, 18:05)

  io [anonim]

  ha ha, nu e de mirare ca UBB a sarit in sus. din pacate trebuie sa subscriu la analiza susmentionata in privinta acestei universitati:
  http://www.romaniacurata.ro/documente/raport.pdf
  "Leadership personal. Tendinţa perpetuării, de mai bine de 10 ani, a unui număr restrâns de membri în funcţiile de
  conducere ale UBB, riscă să ducă la o osificare a puterii decizionale şi să împiedice manifestarea internă, normală, a
  oricărei opoziţii. Datorită monopolizării puterii de decizie în UBB de un grup relativ restrâns de persoane, dar şi
  absenţei unor mecanisme universitare fiabile de mediere a conflictelor dintre conducere şi cadrele didactice, orice
  neînţelegere sau dispută internă tinde să se radicalizeze şi să ajungă fie un scandal de presă, fie un proces în justiţie.
  Controlul conducerii UBB asupra comunităţii academice este exercitat inclusiv prin mecanisme arbitrare, de tipul
  derogărilor acordate de rector, sau prin conţinutul Buletinului Informativ al UBB."
  In 2007, cred, cand in cadrul facultatii de Litere, in principal, dar si la alte facultati, s-au ridicat cateva voci care sa acuze problemele din cadrul universitatii, profesorii respectivi au fost rapid redusi la tacere, iar in mass-media locala si nationala au aparut articole ce elogiau minunatele calitati ale liderului necontestat (pe atunci, din umbra) Andrei Marga. Cat despre scandal, nici vorba nu a fost de asa ceva - UBB este, nu-i asa, o universitate extreeeeem de prestigioasa.
 • +6 (6 voturi)    
  He-he-he... (Luni, 13 aprilie 2009, 18:49)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Zavera mare cu clasamantul asta! De exemplu, pe b1 TV dom' rector de la Medicina din Bucuresti e foarte suparat c-a iesit pe ultimul loc, ceea ce imi aminteste o poveste mai veche.

  Prin '95 inca mai erau cativa studenti greci la o politehnica romaneasca (nu spun care, scoala importanta, am vazut ca are doua stele in clasament!), iar unul din ei povestea despre cum se traficau examenele la medicina - ceva de speriat! Plin de profesorii Marculescu si Dolarescu, daca ma-ntelegeti...

  Problema lui practica era ce-o sa faca daca da si in Grecia peste vreun "doctor" fabricat in Romania, si solutia pe care-o gasise a fost una foarte simpla:

  "Cand intru la doctor, dau buna ziua pe romaneste, si daca raspunde ies repede!"
 • 0 (2 voturi)    
  bun sau rău, e singurul până acum.... (Luni, 13 aprilie 2009, 20:03)

  Dan Turcu [anonim]

  Este clar că orice student potenţial o să aibă în vedere şi acest raport. Nu e perfect, de acord, dar are meritul de a face o analiză bazată pe nişte criterii clare şi pe o metodologie. Universităşile sunt analizate din 4 puncte de vedere şi după părerea mea nu acel nr de stele e important ci locul unde e situată universitatea pe fiecare din cele 4 criterii (transparenţă administrativă, corectitudine academică, competenşa profesorilor, management financiar). După mine primează corectitudinea academică (cu specificaţia importantă că evaluarea, mai ales la acest punct, s-a bazat prin selectarea prin tragere la sorţ a unei singure facultăţi din cadrul universităţii, prin urmare rezultatul s-ar putea să nu le reflecte în mod fidel şi pe celelalte facultăţi), dar desigur nici celelalte criterii nu-s de aruncat la coş...
  Aşadar, când analizăm, ar fi de preferat să facem distincţii bazate pe aceste 4 criterii, nu să depănăm istorii personale de genul "las' că ştiu eu cum e acolo, e imposibil ca Alba Iulia să fie peste Bucuresti etc." (şi de ce să fie imposibil? sper că nu din motivul că Alba Iulia e un oras mai mic ca Bucureştiul)
 • +1 (1 vot)    
  parere pe baza parerilor (Luni, 13 aprilie 2009, 20:56)

  Mircea Murarescu [anonim]

  Am citit cam toate comentariile si am vazut ca exista opinia ca "ar trebui ca UBB Cluj si U Iasi" sa fie primele. Nu zic nu, dar nu ati fost atenti la criteriile analizate. Aici a fost vorba de "Universiatti curate" si au fost analizate nu doar dupa PRODUCTIA STIINTIFICA, autorii mentionand la inceputul documentului CRITERIILE. Daca doriti o astfel de clasificare ( doar dupa productia stiintifica) o veti gasi ca subpunct in clasamentul general sau in Top500, eventual AdAstra ( dar nu mai e actualizata din 2007) - cred ca la ei s-a DUS GRANTUL :).. Repet, nu productia stiintifica a fost SCOPUL ci o analiza globala ( dotare, administrare, colaborare, transparenta, cercetare, etc...). In aceste cazuri nu exista obligatia ca o universitate de TOP ( stiintific) sa fie si f. transparenta...:)
 • 0 (0 voturi)    
  Asta e top (Luni, 13 aprilie 2009, 21:06)

  UnitBV [anonim]

  Culmea..deci asta e top? :))...vad ca nu conteaza in topul asta dotarile actuale ci ce se va face. La brasov campusul universitar este modern..la tg mures este in curs de modernizare...si se face tam tam pentru "in curs de modernizare". Voi ce ziceti ca e un minus..ca recrutarea de asistenti se face din cadrul absolventilor?..eu zic ca nu...mai bine decat un mos burtos care se crede doctor sau nu stiu ce. Si clujul sa fie asa jos clasat...e imposibil..se vede ca nu s-a tinut cont de calitatea absolventilor ci doar de interese..probabil cel care a facut articolul a primit un control dental gratuit :-> sa stea cu el si sa fie injurat de restul lumii. Transparenta financiara...tata...alea sunt acte...cand a fost ARACIS a fost transparenta ca doar trebuia sa le arate..dar asa...:-??...si dupa voi nu e destul de importanta toleranta 0 pentru coruptie si mita?...sa ne aducem cum se dau diplomele la targu mures sau la alte facultati de medicina....
  • 0 (0 voturi)    
   apreciere (Marţi, 14 aprilie 2009, 14:14)

   hash [anonim] i-a raspuns lui UnitBV

   am aprecia daca v-ati aduna gandurile intr-o forma coerenta inainte de a va apuca sa scrieti un comentariu.
 • +1 (1 vot)    
  Psihologie, Univ. Bucuresti (Luni, 13 aprilie 2009, 21:35)

  Alexandru [anonim]

  Exemplu de nepotism:

  Familia Mitrofan are 3 membri in Facultatea de Psihologie, Univ. Bucuresti.

  Multe alte nepotisme exista in aceasta facultate si nu includ neaparat membri ai aceleiasi familii.

  Oricum sa intri ca asistent fara sa ai pile e chiar imposibil.
 • +1 (1 vot)    
  Facultati de nivelul celor din Congo=zero (Luni, 13 aprilie 2009, 22:18)

  MARIAN [anonim]

  Raport de cac t , facultati supraevaluate .
  Realitatea e cruda carnatilor , invatamantul e la pamant , au ramas retarzii pilosi sa predea in facultati nu exista facultate in care sa nu existe cel putin jumatate din staff pilosi iar cealalta jumatate sunt bosorogi depasiti de realitate .
  O sa se duca de rapa tot invatamantul din cauza retarzilor din conducerea tarii.
 • 0 (0 voturi)    
  Foaie verde laba găştii (Luni, 13 aprilie 2009, 22:21)

  kk [utilizator]

  Topul acesta este apă de ploaie. De ce nu se ia criteriu exclusiv după gradul de pregătire al studenţilor, şi bineînţeles pe specialităţi. Cum poţi compara, de exemplu Universitatea Tehnică Cluj cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj. UTC pregăteşte ingineri (căutaţi de firmele mari din V Europei), iar UBB pregăteşte profesionişti exclusiv de domeniul tehnicii (profesori, informaticieni, economişti etc.). Este ca şi cum am compara berea Ursus cu vinul Grasă de Cotnari. Berea are 2 stele pt că e mai limpede, vinul are 3 stele că e făcut din struguri. Cam aşa sună topul ăsta.
  • -2 (2 voturi)    
   ..exista si alte raporte pt. nemultumiti (Luni, 13 aprilie 2009, 23:47)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui kk

   Exista asemenea topuri ( exclusiv studentii, exclusiv cercetarea, exclusiv didactica, etc ), dar nu acesta era scopul aici.....
  • 0 (0 voturi)    
   habar ... (Marţi, 14 aprilie 2009, 13:32)

   nety [anonim] i-a raspuns lui kk

   ... nu ai sa citesti macar. Daca ai stii sa citesti ai vedea ca nu se compara berea cu vinul (infginerii cu economistii), ci au fost luate in considerare criterii comune tuturor universitatilor: transparenta, moralitate, conducere, coruptie. astea nu tin de specialitate vericule, tin de altceva.
  • 0 (0 voturi)    
   vin si bere, o placere (Marţi, 14 aprilie 2009, 17:36)

   Th. R. [anonim] i-a raspuns lui kk

   Dar nivelul de alcool poate fi masurat si la bere si la vin. Asa ca argumentul tau nu tine pt ca ei au folosit indicatori ce tin de institutie.
 • -1 (1 vot)    
  citeste totusi cineva raportul? (Luni, 13 aprilie 2009, 23:46)

  Miruna [anonim]

  Toata lumea comenteaza si constat ca mai nimeni nu a citit raportul si nu a vazut pe ce fundamente e construit. E ca si cum am spune ca toti de pe acest forum sun DESTEPTII iar cei din Universitati sun PROSTI. Inclin sa cred ca nu e asa.
  • -1 (1 vot)    
   da (Marţi, 14 aprilie 2009, 9:28)

   kk [utilizator] i-a raspuns lui Miruna

   Chiar opusul... noi suntem fraierii şi cei care au făcut topul "e" băieţi deştepţi. Şi topul nu e criticat doar de noi, prostimea care tastăm să ne aflăm în treabă, ci şi de rectorul Univ Babeş-Bolyai Cluj, fost Ministru al învăţământului, de exemplu.
   Profesionalismul celor care au realizat topul lipseşte cu desăvârşire, dar nu este nici o problemă, ne-am obşnuit că "şi aşa e bine".
 • -1 (1 vot)    
  Calitate sau cantitate? (Marţi, 14 aprilie 2009, 8:10)

  abc [anonim]

  Mai intai, povestea este veche, dinainte de '89.
  Daca ordinea este perturbata de atat timp in invatamant, de ce n-ar influenta asta si topul universitatilor?
  Facem un top, dupa ce criterii? Au auzit cei de la CUC de paradoxul lui Condorcet?
  O universitate cu un spagar este mai buna decat una cu doi spagari? Dar una cu 9 spagari fata de una cu 10?
  Am auzit-o pe doamna Pippidi la radio. M-a uimit. Oare accentul este de ordin genetic?
  • +1 (1 vot)    
   :( (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:37)

   Hopeless [anonim] i-a raspuns lui abc

   E un top penibil despre un sistem care a depasit de mult orice grad de penibilitate. Ceea e si mai nasol e ca se gasesc multi care sa nege realitatea si sa aiba aere de superioritate academica , cand e clar pentru majoritatea ca universitatile sunt niste fabrici de diplome in care cei mai multi care predau sunt fosile, rude, amante. Programele sunt facute in functie de presupusele competente ale apropiatilor, contractele sunt luate pe pile, plagiatul e dominant, educatia studentilor nu conteaza . Din pacate mizeria sufoca si anuleaza putinele valori din sistemul acesta, si pe an ce trece sunt din ce in ce mai putine. Este si acest sistem de invatamant o oglinda a poporului acestuia - nu poate fi mai bun decat majoritatea romanilor.As putea sa dau si eu exemple mai grave despre ce se intampla in UT Cluj dar mi-e sila.
 • 0 (0 voturi)    
  Informatii false (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:33)

  profesor [anonim]

  Daca cititi raportul detaliat CUC in Universitatea BUCURESTI ( UB *) sunt angajati pe diverse posturi aproximativ o suta de familii, sot si sotie sau parinte-copil si nu in Universitatea Bacau cum este mentionat in articol.
  Dar asta presupune ca ziarist fiind sa ma documentez inaine de a scrie ceva.
 • -1 (1 vot)    
  ha, ha (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:36)

  universitari16 [anonim]

  Draga Dan, nu te mira ca dna Pippidi care a inginerit acest top, asa cum inginereste multe altele din umbra, are parti pris-uri. Asa lucreaza dansa, si nu doar la universitari, pentru ca are oameni de care depinde, care o au la mina, si peste ei nu se baga, in schimb ii terfeleste pe ailalti.
  De exemplu in viata publica, a tacut malc in chestiunea plagiatului lui Liiceanu.
  A sters pe jos cu toti ziaristii anti-Basescu, dar nu s-a atins niciodata de Cornel Nistorescu, desi acesta e unul din cei mai violenti. De ce? Oare fiindca i-a facut rost de casa in tineretile ei ziaristice? Sau ca ii cerea sa-i puna o vorba la Politie cand avea dansa probleme cu permisul de conducere? Fleacuri, dar asa e omul Nistorescu, imbatraneste, se ramoleste, si mai incepe sa vorbeasca la un pahar.
 • +1 (1 vot)    
  Universitati integre (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:57)

  aurel vlaicu [anonim]

  Universitatea cu numele meu e unde trebuie.La 0 stele. In schimb are "stele" precum Monica Ponta, promovata Profesor de engleza(limba) de rasul oricarui student mediocru ! Studiati-i dosarul Doamna Laurentia Ion si Domnule Corneliu Munteanu,"activisti'"cu invatamantul superior si acum.
  Dna Ion a si comis un articol in"co-autorat" cu Ponta, din care citim cu stupefactie si ne miram ca care-i continutul si ca care-i engleza :
  "Of course the topic is not exhausted,lots of things may be added but not in a paper" !!!
  "Similar to the Romanian nouns are the English ones which use to build double forms for plural,one of the two getting a different meaning:colour-colours(1.colours;2.flag)"
  "Pluralia tantum nouns are to be taken into account; they are grouped in subgroups,taking into account their meaning".
  Si...concluzia(confuzia totala):
  "Comparing the two languages, a foreigner has to keep in mind them in order to have a clear image of the topic and speak and write correctly" !!!!!!!

  Colosal ! Bun de rubrica:"Te razi si si plangi "
  Sa stiti ca e chiar asa. Si chiar posibil.Toata lumea recunoaste ca Monica Ponta nu stie engleza.Dar au ajutat-o sa devina PROFESOR UNIVERSITAR.Ce rusine! Cata"integritate"?
  Se vede-n Top ! Dar ne-a predat limba engleza si ne-a distrus tot sistemul englezesc pe care ni-l construisem inainte !
  Mergi inainte ,Ponta ! Bani sa iasa !
 • +1 (1 vot)    
  PETITIE ANTINEPOTISM UNIVERSITAR (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:17)

  MIRCEA POPA [anonim]

  petitie antinepotism universitar.

  o cititi aici

  http://www.petitiononline.com/nc2aug07/petition.html

  si o semnati aici

  http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?nc2aug07
  • 0 (0 voturi)    
   Cam extrem, totuşi (Marţi, 14 aprilie 2009, 15:07)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui MIRCEA POPA

   Citez din textul petiţiei:
   "De aceea cerem ca in mod URGENT sa se elaboreze o lege care sa interzica orice forma de NEPOTISM UNIVERSITAR adica sa interzica RUDELOR de grad superior al unui cadru didactic sa activeze in invatzamant cat sotii lor sau parintii lor sunt cadre didactice active.Prevederea ar trebui sa priveasca sotii,fii sau verii dar si rudele prin alianta."

   Adică dacă eu sunt cadru didactic, soţia şi copii nu au voie să se apropie de învăţământ?! Hai să ne aflăm în treabă şi să zicem că facem curat, cu metode birocratice.

   Apropo, sunt curios dacă evaluarea a mers mai departe de nişte verificări formale. E mult mai uşor de arătat cu degetul că X e nepotul lui Y decât să verifici dacă X şi Y sunt competenţi sau nu.
 • +1 (1 vot)    
  lucrurile sunt mai negre decat sunt descrise aici (Marţi, 14 aprilie 2009, 12:30)

  daniela [anonim]

  Cel putin la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti lucrurile sunt mult mai grave decat sunt descrise aici, de ce nu amintim spagile (intre 300-1500 euro), avansurile sexuale ale unor batrani profesori libidinosi (dar si a unora mai tineri, dar invachiti in rele), cumetriile si amandalacurile (rude primare, secundare, dar mai ales amandalacurile - fara de care nu poti avansa), profesorii care nu vin la cursuri (trimit un asistent sa citeasca de pe niste foi, dar ei incaseaza salariul pe orele de curs in timp ce nici macar nu se afla in tara), lucrarile practice care sa fac comasate cu cate 4 grupe de studenti in acelasi timp (desi in statul de functiuni nu se prevede astfel), plata cu ora (incasata de persoane care nici macar nu dau pe la cursuri si lucrari practice, dar care sunt trecute ca paravan pt ca altii sa ia banii), la fel si gramada de cursuri postunuversitare care nu prea se fac (dar care sunt platite ca si cum s-ar face - ia verificati cei de la Societatea Academica Romana in arhiva UMF cati cursanti au fracventat aceste cursuri - mai ales la facultatea de farmacie), contractele de "cercetare stiintifica" (mai ales felul in care sunt cheltuiti banii pe - 1. deplasari in strainatate la manifestari stiintifice (a se citi excursii in interes personl unde domnii profesori isi iau amantele cu ei) - 2. aparatura electronica de ultima generatie (laptopuri pe care domnii profesori nici macar nu stiu sa le deschida, dar sa mai si lucreze u ele, dar acestea dau bine ca mobilier de birou), - 3. aparatura medicala care nu se afla in clinica respectiva ci la cabinetul privat al domnului profesor (aflat in aceeasi cladire) și multe altele (asta daca s-ar face un audit extern serios si neanuntat, cred ca vor fi multe multe surprize neplacute).
 • 0 (0 voturi)    
  aoleo (Marţi, 26 ianuarie 2010, 1:40)

  K. Brand [anonim]

  Aoleo, peste ce articol am dat! Dragii mei, nu sunt de acord cu nepotismele, in masura in care se face abuz... insa cand avem un cuplu care preda la aceeasi facultate si amandoi sunt de nota zece, laudati de toti studentii, ce sa faci? Sa ii dai afara? Sunt studenta, nu conteaza facultatea, nici orasul, si am intalnit aceasta situatie.. sincer.. pentru mine nu are nicio relevanta ca sunt sau nu rude.. la catedra se comporta exceptional.. putine materii te tin cu sufletul la gura in ziua de azi!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii