Campania Nationala „Amprenta de Carbon -Afla cat risipesti din viitorul tau!”

de B.M. HotNews.ro

Luni, 8 iunie 2009, 9:53    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Din 5 iunie 2009, pe site-ul www.generatiaverde.ro, fiecare dintre noi poate afla cum contribuie la schimbarile climatice prin amprenta de carbon anuala. De Ziua Mediului, Asociatia Generatia Verde, alaturi de Ministerul Mediului, Ambasada Marii Britanii si Universitatea Ecologica Bucuresti a demarat campania nationala „Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!”
 
Dupa 5 luni de cercetari asidue, in luna martie, Asociatia Generatia Verde realizeaza primul Calculator de emisii de CO2 din Romania. Acesta sta la baza studiului national desfasurat in cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti cu privire la media reala a emisiilor de CO2 ale populatiei la nivel national si local. In mai putin de 100 de luni, lupta de prevenire se va transforma intr-una de supravietuire cu schimbarile climatice, conform rapoartelor si expertilor Comisiei Europene.

„Campania nationala «Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!» este primul pas concret dintr-o serie de actiuni pe care Asociatia Generatia Verde le va intreprinde in lupta cu schimbarile climatice, al carei punct culminant va surveni in anul 2015. Aceasta campanie beneficiaza si de un spot tv care va fi difuzat pe durata a 3 luni de catre partenerii media TVR si National Geographic”, declara Serban Copot, presedintele Asociatiei Generatia Verde.

Implicarea si sustinerea acordata de catre Ministerului Mediului este mai mult decat binevenita in cazul proiectului, tinand cont de amploarea sa, si s-a concretizat prin contractul de parteneriat semnat de catre cele doua parti acum doua saptamani.
„Campania demarata de Asociatia Generatia Verde face parte din categoria celor mai avansate strategii de comunicare ale problemelor climatice aplicate la nivel mondial, alaturi de cele din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii etc. Primul calculator de emisii de CO2 din Romania ne ofera ocazia sa luptam cot la cot cu celelalte state civilizate impotriva incalzirii globale”, a declarat Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului.

Fiecare dintre noi trebuie sa devina constient de impactul pe care il are asupra mediului inconjurator. Nu este suficient ca la aceasta campanie sa ia parte doar guvernele, ci este necesara implicarea individului.

Excelenta Sa, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, saluta initiativa Asociatiei Generatia Verde si declara: „Fiecare dintre noi are un rol important in combaterea schimbarilor climatice. In Marea Britanie, in jur de 40% din emisiile totale de dioxid de carbon rezulta in urma activitatilor individuale. Calcularea amprentei de carbon este un prim pas spre a intelege ca suntem responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de sera pe care le producem zilnic, atunci cand ne incalzim casele, cand mergem cu masina, cand luam avionul in vacanta, cand incarcam telefonul mobil sau folosim computerul.”

Efectele incalzirii globale sunt resimtite pretutindeni – inundatii, dezastre cauzate de seceta extrema, schimbari generale care nu coincid tiparului vremii din sezonul de primavara/toamna. Toate aceste sunt dovezi clare ca schimbarile climatice se petrec deja. De aceea, este esential sa fie create conditiile necesare pentru a stimula o schimbare rapida de orientare a investitiior, orientandu-le catre domeniile cu emisii reduse de carbon. Un prim pas insa – si poate cel mai important – consta in constientizarea impactului pe care il avem asupra schimbarilor climatice.

Prof. univ. dr. Mircea Dutu, presedinte al Universitatii Ecologice Bucuresti, presedinte al Fundatiei Dreptul la Natura, presedinte al Asociatiei Romane de Drept al Mediului, director-fondator al Revistei Romane de Drept al Mediului, membru al Comitetului de coordonare a retelei de drept al mediului AUPELF-UREF, avocat in Baroul Bucuresti, declara: „Consecventa misiunii sale definitorii, de a forma specialisti si a disemina informatia environmentala, Universitatea Ecologica din Bucuresti saluta, se alatura si sustine initiativa «Amprenta de carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!», convinsa fiind ca adevarata solutie a marilor probleme ecologice trebuie cautata mai ales in atitudinea si responsabilitatea fiecaruia dintre noi. «A gandi global, a actiona local» si, am adauga noi, individua – iata cheia succesului in domeniul ecologic! Cu aceste ganduri urez succes acestei campanii nationale, sper ca exemplul sau sa devina molipsitor si va asiguram de intregul sprijin al ecologistilor universitari.”

Campania Nationala „Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!” este primul pas concret catre o atitudine verde! Schimbarile climatice au devenit una dintre cele mai mari provocari pentru omenire si mediul inconjurator. Cuantificarea amprentei de carbon, analizarea si reducerea ei ar reprezenta solutia prevenirii acestor schimbari. Cunoasterea propriei amprente de carbon iti permite sa reduci semnificativ impactul negativ asupra incalzirii globale, oferindu-ti totodata posibilitatea sa economisesti bani prin actiuni foarte simplu de pus in practica. Pentru mai multe informatii despre campanie, vizitati site-ul www.generatiaverde.ro sau scrieti la adresa: office@generatiaverde.ro. 
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1238 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii