Ministrul Educatiei despre Universitatea Spiru Haret: "Trebuie sa plateasca cei care au indus in eroare tinerii care au intrat pe poarta universitatii"
de Magda Barascu Hotnews
Miercuri, 15 iulie 2009, 14:16 NEWS | STIRI
Ministrul Andronescu a raspuns intrebarilor legate de problemele create de ridicarea acreditarii Universitatii Spiru Haret si de ce Ministerul Educatiei s-a sesizat tocmai acum. "Nu are nicio legatura cu anul electoral", a spus Andronescu. "Nu cred ca puteam sa-i lasam sa mearga in continuare, stiam dinainte ca anumite structuri sunt ilegale. Nu sunt eu de vina ca cei dinaintea mea nu s-au sesizat pana acum", a declarat ministrul Educatiei.
"Noi am transmis inca de cand am inceput procedurile de organizare pentru concursul de titularizare, ca pot sa fie primiti in examen cei care au diplome valabile in conformitate cu legea 288 care ne cere acest lucru, nu este o inventie a noastra, este o cerinta legala.
Din pacate cei care sunt absolventi de Spiru Haret se afla intr-una din cele doua situatii posibile: ori au parcurs programe de studii, forme de invatamant autorizate sa functioneze provizoriu si respectiv acreditate si atunci n-au nicio problema cu diploma pe care au obtinut-o; sau au parcurs forme de invatamant neacreditate, care au functionat ilegal si atunci evident nu avem baza legala sa le recunoastem diploma si nu putem sa le acceptam participarea la examenul de titularizare" , a declarat Ecaterina Andronescu.
Ce diplome sunt recunoscute si ce diplome sunt nerecunoscute? Are vreo importanta anul in care a fost sustinut examenul de licenta?
"Pe toti ii invit pe site-ul ministerului educatiei unde gasesc lista programului de studii, a locatiilor si a formelor de invatamant pe care universitatea Spiru Haret le are in functionare legala, sunt fie autorizate provizoriu, fie acreditate, si alaturi gasesc si o lista promovata de universitate cu centrele de invatamant de regula la distanta, dar nu numai la distanta, la forma de invatamant cu frecventa redusa, care functioneaza ilegal. Singuri isi pot decide situatia in care se afla.
Anul in care au dat licenta este mai putin important. Daca a obtinut diploma in 2006 si a parcurs o forma de invatamant acreditata, n-are o problema. Daca a parcurs o forma care a functionat ilegal, are o problema.
Cei care intra intr-o universitate au obligatia sa se uite daca programul de studii pe care au de gand sa-l urmeze, functioneaza legal sau nu. Daca n-au facut acest lucru, imi pare nespus de rau, dar cred ca poarta cea mai mare parte a responsabilitatii.
Anul trecut, Universitatea Spiru Haret a dat in judecata Ministerul Educatiei si a obtinut prin hotarare judecatoreasca la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea aplicarii hotararii tocmai pentru Universitatea Spiru Haret. LA emiterea hotararii de guvern de anul acesta, noi nici n-am putut sa punem structura, macar cea care functioneaza legal a universitatii, pentru ca procesul nu s-a terminat si ca urmare noi trebuia sa respectam hotararea judecatoreasca care ii scotea din hotararea de guvern.
Incercam sa creionam o ordonanta de guvern pana la sfasritul acestei saptamani sa gasim o formula in care sa putem sa trecem de la situatia ilegala in care se afla la una de legalitate. Si sa incercam in aceasta ordonanta sa folosim un precedent care a mai functionat in invatamantul superior pana in 2001, si anume: absolventii acelor specializari care nu aveau acreditare sau autorizatie provizorie, treceau printr-un examen de selectie din mai multe discipline si apoi printr-un examen de licenta intr-o universitate unde acel program este acreditat ", a spus ministrul Andronescu.
REFERINTE



Citeste mai multe despre universitatea spiru haret | Spiru Haret | specializari acreditate spiru haret | NOI CEI CARE | Ministrul Educatiei | ecaterina andronescu | ministerul educatiei | Ministrul Ecaterina Andronescu | Trebuie Sustinut | Realitatea Cei
Din fericire am intrat in UE si exista presiuni mari sa se schimbe ceva. Greu insa cu sarlatanii (si prostii) din guvern (asta si cele precedente).
D-na ministru este parte din cei de mai sus (sarlatani si prosti nu neaparat in aceasta ordine)
Ce se va intampla?
Mai marii Universitatii ii vor santaja pe politicieni care o vor da intoarsa ca de obicei.
Presiunea de la UE se va lasa cu sanctiuni, etc....
PS: am inteles ca nivelul marii va creste cu 7 m. Nu vin niscaiva olandezi pe plaiuri mioritice sa mai schimbam ceva?
Un "management team" de vreo 4 milioane?
Va inselati amarnic ca prin aceasta vrea intr-un fel sa creasca calitatea in invatamant. Dimpotriva, din lipsa concurentei in piata educatiei, prabusirea invatamantului de stat va fi mult mai accelerata. Dar daca voi credeti ca inchiderea unor universitati private este cheia pentru un invatamant mai bun, inseamna ca inca aveti ceva din ideologia comunista in voi.
Va amintesc ca cele mai mari universitati din lume sunt universitati private, nu de stat. Daca inchidem universitatile private profesorii de la stat nu vor avea concurenta. Iar daca nu vor avea concurenta, nici nu se vor mai deranja sa schimba vreo virgula in cursurile lor de 30 de ani vechime.
TREZIREA !!!
Printre aceste universitati private as aminti:
MIT,
Princeton,
Harvard,
Yale,
etc.
Voiam sa zic ca nu sunt universitati de stat, ci universitati private ...
Diferenta dintre univ din america si univ particulare din romania este cel putin deplasata. Acolo studentii nu lucreaza part time sau full time si s-au inscris la particulara ca sa aiba mai mult timp, acolo se face carte SERIOS
Nu compara sistemul de invatamant din US cu cel din Ro. Acolo nu exista Universitati de stat. Dar nici nu o sa vezi Universitati care vand diploma. Care fabrica idioti cu titlu de "licentiat". Care sa te puna sa inveti 60 de intrebari grila pentru a lua examenul si atat.
Ii lasam pe americani: hai sa cautam o univ englezeasca mai titrata decat Oxford dar decat Cambridge?
Toate universitatile de renume au sute de ani de traditie (Sorbonne a fost infiintata prin sec XIV, Politehnica bucuresteana mai are vreo 500 de ani de activitate ca sa ajunga sa poata fi comparata cu aceasta).
care profesori de la stat? nu sunt tot aia si la privat????
eu am dat licenta (absolvent UB) in 2003 cu absolventi de la second-hand (USH). sincer si nepartinitor: slabi, saracii, slabi de tot...
si vai, concurenta e strong daca e si privatul pe scena...dar ei, ei ce fac? business??? pai da, atata vreme cat cifra de scolarizare e open.
in timpul facultatii, vroiam si eu sa fac a 2 a facultate. si m-am interesat si la spiru. si am intrebat si cate locuri sunt (ca sa deduc concurenta...deh, obisnuinta....). mi s-a raspuns candid: de cate este nevoie....
vorba ceea: fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar, fara numar...., astfel:
1. si la ei- banii
2.si la rezultat - absolventii
where is the quality???
Androneasca va fi remaniata in ianuarie 2010. Este inevitabil. Cu toate astea ea vrea sa-si faca viata mai usoara cand va reveni la Politehnica.
La Politehnica de exemplu,la unele facultati se intra cu medii intre 6 si 8. Banii se duc pe habarnismul eminentelor comuniste. Si nu sunt putini.
E VORBA de 2000 DE EURO per STUDENT din BANI PUBLICI, din buzunarul fiecaruia. Si pentru ca invatamantul superior de stat e asa de bun sunt ani in care nu se acopera nici macar jumatate din locurile de la buget, dar mite de la taxa.
Asa ca mesajul este sa hranim si fosilele comuniste ! Traiasca tara, partidul, Ceausescu domnule Ionut !
ceea ce spui tu, addy, e sa hranim fosilele comuniste. tocmai asta subliniam si eu, faptul ca profesorii sunt aceiasi. aceiasi profesori predau si la stat si la privat. ti se pare ca asta e competitie??? care sa aiba rezultate palpabile?
din pacate, rezultatele sunt cele pe care le vedem: banalizarea statutului de licentiat. nici o problema, urmeaza banalizarea statutului de doctor in stiinte, desi unii muncesc din greu pentru asta...
inteleg ca sunt frustrari acumulate de absolventii ush. trebuie insa sa fim constienti ca nu statul trebuie sa ii despagubeasca ca nu au cascat ochii unde au inrat...
statul e de vina ca a tolerat aceasta situatie.
p.s. in ciuda minusurilor de la postul de mai sus, din pacate, situatia nu se schimba. e mai reala decat oricand. si doare...
Tin minte ca acum 2 sau 3 ani, sportul a fost scos de la bac. In schimb, deoarece cat de curand urma o perioada electorala .S-a introdus din nou, aducand ceva puncte electorale. Ce se intampla acum ? In peste 70% din licee s-au luat intr-o proportie de peste 95% numai note de 10(lucru verificabil de altfel). Cum poate cineva in conditiile astea sa preamareasca statul ? Statul nu suntem noi. Statul sunt ei, iar pe ei ii intereseaza doar de ei.
Inca o observatie. Multi presedinti se mandresc si sunt oarecum garantati de diplomele obtinute la universitati private precum Harvard sau Yale :
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Harvard_University_people#Law_and_politics
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Yale_University_people#Law_and_politics
Iar noi avem o ministra garantata Vanghelie. Poate reusesti sa faci vreo diferenta.
Nu zic ca lucrurile sunt nemaipomenite la USH. Lucrurile se pot imbunatati cu mult acolo. Trebuie asigurata o competitie corecta, ori sa scoti printr-o ordonanta de urgenta inafara legii USH mi se pare o mare magarie. Sa nu mai punem la socoteala ca exista un conflict de interese vadit la doamna Andronescu, care dupa ce va fi remaniata in ian 2010, se va intoarce la Politehnica.
PS:
Si pentru ca lucrurile sa fie mai clare pentru unii : Eu pana acum nu am avut tangenta cu invamantul privat, ci doar cu cel de stat. In acest moment nu se urmareste imbunatatirea sistemului, ci doar o distragere a atentiei de la dezastrul de la bacalaureat. Mai bine nu era dat. Nu cred ca facultatile de stat ar trebui sa scape de critica cand vine vorba de lipsa calitatii in invatamantul superior.
Cred ca site-ul http://ad-astra.ro/cartea-alba/?lang=ro este suficient de explicit cand vine vb de performanta stiintifica universitara romaneasca
Numai bine! Si pe viitor....GANDITI-VA BINE INAINTE SA VORBITI!!!!
Nu stiu in ce masura actiunea e politica (nu m-ar mira!), insa e foarte bine ca se incepe o actiune de eliminare a pseudo-universitatilor (de stat sau private), indiferent de dimensiunile lor. Am reticente legate de calitatea procesului de invatamant de la aceste universitati, ca sa nu mai vorbim despre cercetare. Se uita cam repede ca activitatea didactica ar trebui sa fie completata de o consistenta activitate de cercetare.
Sa fim seriosi, cine preda, ori cine invata la Universitatea Spiru Haret, filiala din Spania ori Germania (ca sa dau un exemplu)?
Extrem de multe speclizari de la FR (frecventa redusa) nu exista in listele ministerului nici la cele acreditate si la cele neacreditate. Ex: marketing FR.
Domnilor de la Minster, puneti va rog mana pe munca si cumonicati complet, sunteti platiti din bani publici sa informati corect si complet.
Pe site-ul USH, vi se explica foarte clar ca ilegalitati ati facut si ce vreti sa faceti cu acesta dezinformare. Cred ca legile sunt de partea USH, desi nu va convin. PSD-Dna ministru, sunteti la putere, schimba legile care nu sunt in regula, deocamdata cred ca este vorba de o mica "imparteala" de "fonduri" , eventual blocarea inscrierilor la admiterea USH.
RUSINE!!!!!
Iar o lege data acum nu ar trebui sa afecteze pe cei care deja au terminat o facultate la care s-au inscris si era acreditata si in momentul inscrierii si in momentul in care s-a sustinut examenul de licenta.
//fost student al acestei mizerii de facultati
In momentul de fata sunt student in anul trei la una din facultatile din cadrul USH. Am decis sa nu dau licenta in vara pentru ca am avut ceva probleme care m-au impiedicat sa sustin examenul. Acum nu stiu ce sa fac, luand in considerare problemele actuale. Sa mai dau licenta? Sa nu mai dau? Sa fac alta facultate? Sa mai pierd inca trei ani din viata?
Mi se pare ridicol ceea ce se intampla in momentul de fata si mi se par si mai ridicole parerile unor oameni care baga in aceeasi oala toti studentii din USH. Sunt foarte multe uscaturi in padurea asta a USH-ului dar mai sunt si oameni care au invatat si si-au vazut de treaba lor.
Am intrat si la o facultate de stat, pe loc cu taxa, dar era de vreo trei ori mai scump decat aici si nu imi permiteam la acel moment sa dau acea suma de bani. Am preferat sa optez pt frecventa redusa, la facultatea la care sunt acum. Asta mi-a permis sa ma angajez si sa invat mult mai multe lucruri decat mi-au fost predate in facultate sau oriunde in alta parte.
In orice caz, sper sa se solutioneze cumva problema asta... E o bataie de joc, atat din partea Ministerului cat si a Universitatii. Ambele parti ne arunca in ochi comunicate de presa neclare si se pare ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea.
Eu cred ca se va rezolva altfel ... ca bani sunt ... campania electorala se apropie ... PSD-ul arde dupa un presedinte, si nu ma refer la cel de asociatie ...
Daca s-ar da examen de admitere ca inainte de 1990, altfel s-ar pune problema diplomelor si a numarului de absolventi !
Daca dumneavoastra, impreuna cu echipa pe care o conduceti veti respinge 100.000 de hartii-diploma, veti face o treba infinit mai convingatoare decat face procuratura si intrega justitie, in asa zisa "lupta cu coruptia".
Veti da rapid o lovitura hotilor. Va veti purta ca un rector respectabil al unei universitati respectabile.
Va rugam sa rezistati presiunilor la care veti fi supusa de catre sarlatani, mafiotii cu staif de asa zisi profesori universitari, niste afaceristi verosi.
Daca veti abandona aceasta lupta care va onoreaza si va plaseaza deasupra intregii clase politice, va veti discredita definitiv, iar populatia isi va pierde orice speranta ca in aceasta tara mai poate invinge cinstea
Va fi ceea ce se chiama "o lupta pe viata si pe moarte". Va asteapta zile grele. Toti oamenii cinstiti trebue sa faca zid in spatele dumneavoastra. Parintii inselati de sarlatani trebue sa aiba puterea, in interesul viitorului copiilor lor, sa nu va atarne ghiulele de picioare, sa va sprijine si ei si sa ceara pedepsirea in justitie, a sarlatanilor. Intre sarlatani, s-ar fi putut strecura si juristi de marca, avocati care s-au imbogatit scotandu-i "basma-curata" pe cei mai mari infractori, imbogatiti din furt, din evaziuni, din returnari ilegale de TVA, din jefuirea statului.
Acesti ilustri juristi se vor uni sa va anihileze actiunea nobila, va vor ameninta, va vor tari in procese, ca sa va intimideze.
Actiunea dv. va si o proba a cinstei pentru partide pentru parlament
Veti avea greutati si din partea partidelor, chiar a PSD, in acestea fiind cuibariti unii dintre profitorii ce incaseaza multe salarii de la universitatile particulare, de la aceste societati comerciale care fac comert cu diplome universitare.
Va dorim succes, stimata doamna ministru.
http://209.85.129.132/search?q=cache:BAPSuKGMdpgJ:mihneageorgescu.wordpress.com/2009/03/03/79-de-primaveri/+http://mihneageorgescu.wordpress.com/2009/03/03/79-de-primaveri/&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a
Asemanarea de stil e incontestabila. Vad acu' ca si-a inchis blogul. Probabil si-a gasit loc de munca in subsolul de la Kiseleff 10.
Spiru Haret n-a mai cotizat (sau nu vrea sa mai cotizeze) cui "trebuie" si uite ce se intampla!
Sa fim seriosi, in toata lumea se practica invatamantul ID/FR si tinde sa fie cea mai importanta forma de invatamant.... dar nu, la noi nu este buna! De ce?! Datorita formei in sine??? NU! Poate datorita felului cum se aplica; discutabil de ce au trecut atatia ani sa se ajunga la concluzia asta.
Credeti ca doar USH este o fabrica de diplome? Univ de stat nu sunt???
TOT INVATAMANTUL TINDE SA DEVINA O FABRICA DE DIPLOME
Ceea ce se intampla la Spiru era normal sa se intample mai devreme sau mai tarziu.Nici invatamantul de stat nu e vreo culme a valorii, dar macar lumea INVATA ceva.