Belinda Lopez
Foto: Arhiva personala

Tanar jurnalist australian: “Jurnalistii indonezieni au o mare problema cu mita. La conferintele companiilor importante, jurnalistii primesc un plic cu bani, alaturi de comunicatul de presa”

de Claudiu Degan HotNews.ro

Miercuri, 4 noiembrie 2009, 14:17    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Belinda Lopez, o australianca de 24 de ani din Sidney, a lucrat ca freelancer in Indonezia. Anul acesta a ales sa studieze in Europa, intr-un program Erasmus Mundus. A lucrat in radio, presa scrisa si jurnalism online. Intr-un interviu HotNews.ro, Belinda vorbeste despre meseria de jurnalist, presa din Indonezia si educatia non-formala din Europa.

Cursurile ei se desfasoara intre Aarhus (Danemarca), Amsterdam si Londra. In 2007, Belinda a castigat premiul pentru cea mai buna ancheta, premiu acordat de University of Technology Sydney.

Ce este mai important pentru un jurnalist: licenta in acest domeniu, sau mai multa experienta?

Belinda Lopez: Cred ca practica este mult mai importanta decat o licenta in jurnalism, dar daca esti norocos si poti participa la un curs in acest domeniu, ar fi foarte bine. De multe ori, trebuie sa studiezi jurnalismul ca sa poti avea sanse mai mari la un internship bun, iar profesorul tau te va ajuta sa dai ce e mai bun din tine. Dar cu siguranta, asta nu este esential. Unii dintre cei mai buni jurnalisti pe care i-am cunoscut au studiat altceva.
Belinda pe teren
Belinda pe teren
Foto: Arhiva personala

De ce Indonezia?

Eram foarte interesata de tot ce tine de Timorul de Est inca din adolescenta, cand toate evenimentele de la sfarsitul anilor ’90 s-au intamplat. Cred ca asta a dus la un interes spre acea regiune, si in plus, erau foarte multe slujbe pentru un jurnalist in Indonezia. Totodata, ma enerva lipsa de cunostinte a australienilor despre aceasta regiune, asa ca am ales sa plec in Indonezia pentru un an si jumatate.

O zi ca jurnalist in Indonezia

Cred ca difera foarte mult comparativ cu una in Australia, sau in Europa. O zi in capitala Jakarta, ar fi ca o zi in Sidney, Australia, sau ca in oricare alta capitala din Europa: ar trebui sa scrii pentru un ziar, sau oricum, pe acolo. Dar o zi intr-un mic oras este cu siguranta o experienta. Ca freelancer, te lovesti de bariera limbii pe care nu o stapanesti, diferentele culturale si un respect pe care trebuie sa il ai fata de ei.

Intr-o tara in care acum 10 ani media era cenzurata, este foarte interesant sa vezi cum indonezienii isi pot exprima opiniile despre politica si viata.

Cum este media in Indonezia?

Indonezia se axeaza inca pe canalele traditionale media: ultimul ziar la care am lucrat, Jakarta Globe, se deschisese doar de un an, nu auzi niciodata despre un nou ziar care sa se deschida in Australia! Totodata, tot ce tine blogging, incepe sa prinda contur. Exista un eveniment anual, Pesta Blogger, care reuneste bloggerii care scriu in indoneziana, dar si in engleza, asta pentru a incerca sa se intareasca aceasta comunitate. Intr-o tara in care acum 10 ani media era cenzurata, este foarte interesant sa vezi cum indonezienii isi pot exprima opiniile despre politica si viata.

Acum studiezi in Europa. Cum a fost aceasta schimbare pentru tine?

Cred ca mereu e interesant sa faci schimbari majore! Acum sunt student in cadrul programului Erasmus Mundus, si trebuie sa ma mut in alt oras european, in fiecare semestru. Sunt in acest program, cu mai bine de 50 de oameni, asa ca suntem toti acolo, in aceasta experienta nebuna. Sper ca prieteniile pe care le-am legat sa nu dispara prea curand. Suntem atat de diversi, suntem ca Universitatea Natiunilor Unite!

Pentru tine ca jurnalist, crezi ca educatia non-formala, poate fi la fel de importanta ca cea traditionala?
Documentandu-se despre viata fermierilor indonezieni
Documentandu-se despre viata fermierilor
Foto: Arhiva personala

Trebuie sa recunosc ca toate aceste training-uri si workshop-uri care se tin constant in Europa, nu sunt atat de intalnite in Australia; dar in jurnalism, cel mai bine evoluezi praticand. Am invatat foarte multe in perioada in care eram voluntar la un post local de radio, sau in perioada in care eram editor pentru revista facultatii.

Ce inseamna respectarea unui cod etic pentru un jurnalist australian, si la ce se rezuma el in Indonezia?

Jurnalistii indonezieni au o mare problema cu mita. Se intampla foarte des, ca atunci cand vrei sa respecti un cod etic, sa ai parte de multe probleme. La cele mai multe conferinte ale unor companii importante, jurnalistilor li se ofera un plic cu bani, alaturi de comunicatul de presa. Are si un nume: plicul jurnalistului. Este foarte normal sa accepti acesti bani. Institutiile media isi platesc, oricum, foarte prost angajatii. Jurnalistii care incearca sa refuze mita, produc ofensa in randul organizatorilor. Se incearca sa se stopeze acest fenomen, dar cred ca mai intai ar trebui ca jurnalistii sa fie mai bine platiti.

Te-ai gandit sa te angajezi la un ziar si vei incepe “munca de birou”, sau vei continua sa fi un jurnalist globetrotter?

Am experimentat ambele variante. Acum, cel mai mult ma intereseaza acest master in jurnalism pe care il urmez, dar sunt norocoasa sa pot lucra totodata, ca freelancer, calatorind prin Europa. Am lucrat si in Australia, si in Indonezia. Nu stiu unde voi lucra pe viitor, poate in aceste locuri din nou, poate nu. Ce ma intereseaza cel mai mult, este sa spun povestile dintr-un unghi real, dintr-o perspectiva reala.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
957 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii