"Votul obligatoriu” in campionatul de debate online Youspeak

de B.M. HotNews.ro

Joi, 19 noiembrie 2009, 23:19    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Poate votul obligatoriu sa responsabilizeze electoratul si clasa politica?  Daca da, in ce fel si in ce ordine? Exemplul tarilor care practica acest sistem de vot poate fi considerat unul de buna practica? Poate o astfel de masura sa compenseze lipsurile pe care sistemul educational le are in educatia pentru civism? Este absenta de la urne o „declaratie politica” ce poate fi interpretata ca un vot de protest?

O serie de intrebari pe care si le pun tinerii participanti la runda a doua a campionatului  www.youspeak.ro, pe motiunea „introducerea votului obligatoriu in Romania este justificata?”. Tot atatea raspunsuri argumentate, avand la dispozitie articole din reviste de specialitate, studii sau sondaje. In plus, realitatea romaneasca. Daca le veti urmari, veti afla felul in care gandesc peste 150 de tineri despre votul alb, despre votul nul sau despre notiunea de reprezentativitate. De remarcat ca in aproape toate dezbaterile se face referire la frauda electorala realizata prin cumpararea voturilor si la modul in care obligativitatea votului ar putea (sau nu) sa restranga acest fenomen.

Proiectul YouSpeak propune tinerilor din Romania o metoda originala si inovatoare de educatie si implicare. ARDOR a invitat tinerii intre 15 si 25 de ani sa intre, in echipe, in campionatul de dezbateri YouSpeak, pentru a discuta trei teme de interes major pentru societatea romaneasca: siguranta mediului online, mersul la vot si donarea de sange. Dezbaterile sunt analizate de un corp de arbitri din reteaua ARDOR - profesori, studenti, alumni -, care identifica argumentele valide ale fiecareia dintre cele doua echipe, avand un regulament care puncteaza consecventa, strategia si stilul pledoariilor. Argumentele celor cateva sute de tineri care au intrat in primul campionat de dezbateri online din Romania sunt extrem de diversificate si interesante, putand fi utilizate ca material de studiu si cercetare pentru educatori si experti.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1309 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  o varianta (Duminică, 22 noiembrie 2009, 10:15)

  horia [anonim]

  cred ca daca s-ar introduce la noi votul obligatoriu poate asa s-ar mai sesiza si cetatenii acestei tari si ar lua si ei o hotatare,pentru ca numai asa pot si ei sa contribuie cumva si sa nu mai tot se planga atata toti ca aia nu e bine,ca aia e bine,ca nu se mai poate si ei stau si dorm pe ei,sa aleaga domne ca au avut de unde sa aleaga.
  • -1 (1 vot)    
   de acord (Luni, 30 noiembrie 2009, 11:12)

   Ly_mddr [anonim] i-a raspuns lui horia

   Intr-adevar, asa este. Toti stiu sa se planga ca guvernul nu face si nu drege, ca presedintele face sau nu face una sau alta, dar la vot, sub pretextul dezamagirii, nu se duc. Ar trebui introdus votul obligatoriu si, cum a spus Silviu Prigoana, daca nu mergi la vot, ca n-ai tu chef, platesti o taxa la buget. Romanul zice si se dezice nereu, dar cand il arzi la buzunar, n-are incotro si face cum e legea.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii