Mai multe laptop-uri pentru elevi
Foto: CampusNews

Studiu Intel: PC-urile fac mai interesant procesul de invatare

de M.B. HotNews.ro

Joi, 25 martie 2010, 14:10    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

85,5% din profesorii romani sunt de parere ca fiecare elev ar trebui sa dispuna de un laptop ca instrument de invatare. Doar 1,6% din cei 136 de profesori romani intervievati au declarat ca pot oferi acces la laptop-uri in clasa mai multor elevi simultan.

51,6% dintre profesori folosesc calculatoarele desktop din laboratoarele scolii, unde, mai multi elevi lucreaza la acelasi calculator. Doar 28,1% din cadrele didactice pot preda lectii pe calculatoare desktop in clasa, cu acces multiplu.

21,9% sustin orele de curs pe laptopuri, in clasa, tot cu accesul simultan al elevilor la acelasi computer. Potrivit studiului, niciunul dintre profesorii respondenti nu isi desfasoara ora in sistemul un elev:un laptop.

Profesorii sunt de parere ca principalele cauze ale utilizarii limitate sau ale neutilizarii  tehnologiei in scoli sunt:
 • lipsa de continut/ software corespunzator pentru sustinerea lectiilor (30,9%)
 • rezistenta din interiorul scolii (25%)
 • lipsa conexiunii la Internet (23,5%)
 • lipsa fondurilor pentru achizitionarea tehnologiei (22,1%).
In consecinta, 77,9% din profesorii participanti la studiu considera ca Guvernul ar trebui sa ia masuri pentru a asigura accesul la computere in scoli.

44,1% sunt de parere ca este responsabilitatea scolii sa asigure resursele tehnologice, iar 16,2% considera ca aceasta este responsabilitatea parintilor.

Importanta invatarii cu ajutorul instrumentelor IT&C la clasele I - VIII

In masura in care acest lucru este posibil, profesorii romani din ciclul I – VIII aleg sa isi desfasoare orele cu ajutorul computerului. Astfel, 94,1% declara ca folosesc calculatoarele ca parte a activitatilor la clasa.
   
60,9% declara ca elevii au un interes mai mare de a invata utilizand calculatorul la scoala. 64,1% sustin ca prezenta tehnologiei creste frecventa la ore. 60,4% observa o concentrare mai buna a elevilor. 57,1% remarca lucrul in echipa si favorizarea dezvoltarii competentelor de cooperare. 57,3% vorbesc despre rezultate scolare mai bune, iar 65,6% despre o atitudine pozitiva la clasa a elevilor. 
   
98,4% dintre profesori cred ca detinerea de cunostinte de operare a calculatorului ii pregateste pe elevi mai bine pentru viitoarea lor cariera profesionala.
   
Importanta predarii cu ajutorul instrumentelor IT&C la clasele I - VIII
   
Profesorii respondenti considera ca noua lor metoda de predare, asistata de computer, este in mod cert mai eficienta. 46,8% dintre ei sustin ca PC-urile faciliteaza activitatea de predare. 43,5% declara ca utilizand calculatoarele isi pot adapta mai bine lectiile pentru fiecare elev. 43,3% considera ca tehnologia este utila in mod deosebit pentru adaptarea activitatilor de invatare in cazul elevilor cu nevoi speciale de invatare.
   
Exista insa si cadre didactice mai putin deschise la schimbare: 33,3% spun ca tehnologia nu ii ajuta foarte mult sa obtina un echilibru intre invatarea centrata pe profesor si cea centrata pe elev. 45,3% sustin ca tehnologia la clasa nu a avut niciun impact asupra activitatii de predare. 28,6% nu considera ca PC-urile ii ajuta sa obtina sau sa impartaseasca continuturile lectiilor de la/cu colegii. Posibilele explicatii ale opozitiei fata de tehnologie sunt lipsa intelegerii beneficiilor acesteia si opinia conform careia factorul personal este cel responsabil de maniera si stilul de predare folosit, nu tehnica de calcul.

Romania si celelalte state din regiunea EMEA

Rezultatele studiului national arata ca profesorii romani urmeaza trendul european, solicitand Guvernului sa se implice in dotarea cu computere si conexiune la Internet a scolilor primare si gimnaziale. Cadrele didactice autohtone impartasesc in aceeasi masura cu cele din restul Europei, Africa si Orientul Mijlociu, opinia ca abilitatile de operare a PC-ului sunt benefice pentru dezvoltarea profesionala ulterioara (Romania – 98,4%; EMEA – 98%).

Studiul “Eficienta utilizarii noilor tehnologii in educatie” a fost realizat in perioada septembrie – decembrie 2009 de Centrul pentru Inovare in Educatie (TEHNE Romania), ca parte a cercetarii cu acelasi nume desfasurata la nivelul regiunii EMEA. In total, in regiune, au fost intervievati 2.765 de profesori, din care 136 romani. Metoda de cercetare a fost ancheta pe baza de chestionar, care a fost aplicat online. Realizarea studiului face parte din initiativa Intel® Education.
Citeste mai multe despre     |   |   |   | 

  
1158 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  PC-urile sau calculatoarele? (Joi, 25 martie 2010, 19:26)

  ionel [anonim]

  eu cred ca studiul de la Intel se refera la calculatoare in general nu doar la PC-uri ....
  exemplu: Mac-urile nu sunt PC-uri dar sunt calculatoare


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii