Daniel Funeriu
Foto: CampusNews

AUDIO Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: O singura masura a fost diluata in Comisia de Educatie - cea care avea de-a face cu stoparea nepotismului universitar

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Joi, 13 mai 2010, 21:12    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Comisia de educatie a Camerei Deputatilor a analizat, pana acum, aproximativ 200 din cele 300 de articole ale legii. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, spera ca dezbaterile sa se incheie pana vineri seara. Legea va merge apoi la Camera Deputatilor si, pana pe 26 mai, deputatii trebuie sa ia o decizie in privinta ei. In ce priveste modificarile aduse pana acum la textul initial, cea mai importanta este cea care vizeaza eliminarea nepotismului din universitati.Potrivit declaratiilor ministrului,  "s-a votat ca in universitatile private sa nu se aplice aceasta lege" - rudele de pana la gradul 3 sa nu poata ocupa functii de conducere in cadrul aceleiasi universitati.

Ministrul Educatiei a discutat joi, 13 mai, cu profesorii si organizatiile non-guvernamentale din sistemul educational in cadrul Forumului Educatiei despre legea educatiei si importanta ei, despre schimbarile de curriculum pe care le pregateste pana la inceputul lui 2011 si despre importanta pregatirii cadrelor didactice in modernizarea sistemului de invatamant. Funeriu vrea sa acorde mai multa atentie copiilor din mediul rural si cercetatorilor romani care lucreaza in universitati din strainatate.

In ce priveste amenintarea profesorilor cu blocarea anului scolar, Funeriu sustiune ca "intr-o situatie dificila cum este cea prin care trece Romania acum, principala noastra misiune, a celor care conduc acest sistem, este sa-i protejam pe copii. Eu cred ca elevii nu trebuie impinsi intr-o lupta care nu este a lor".

Degeaba avem un curriculum atractiv, daca examenele se dau din matematica si romana

Ministerul pregateste lansarea in dezbatere publica a unui nou curriculum, realizat in concordanta cu necesitatile reale si bazat pe un raport al Institului pentru stiintele Educatiei. "Esenta ar fi urmatoarea: daca avem examene foarte bine facute, insa ele nu sunt in perfecta coerenta cu ce invata copilul, cu curriculum-ul, vom crea un curriculum paralel. De exemplu, degeaba avem un curriculum atractiv, daca examenele se dau din matematica si romana pentru ca atunci, in ultimii ani, copiii vor invata exclusiv la aceste materii si va fi o presiune nefireasca asupra lor, cu tot ceea ce include acest lucru - meditatii si asa mai departe", a completat Funeriu.

El a adaugat ca noua lege a educatiei include modelul de invatare transdisciplinara, care sa raspunda evaluarii PISA (Programme for International Student Assessment). Exemplul dat de ministru a fost un subiect de Bacalaureat cu titlul "Ochiul uman" : "Putem elabora o foarte buna problema de fizica, de optica de exemplu, de chimie, de matematica si informatica in jurul acestui subiect", a explicat el.

"Aspectul pregatirii cadrelor didactice este cel mai dificil de realizat, dar si cel fara de care nu vom reusi niciodata. Am foarte mare incredere in capacitatea cadrelor didactice, dar din pacate cadrul legislativ actual nu le da posibilitatea sa se exprime la intregul lor potential", a adaugat ministrul.

Eu cred ca fiecare parinte este egal in fata scolii

Ministrul a atins si problema implicarii parintilor in educatia copiilor lor si a declarat ca isi propune sa ii apropie de scoala, mai ales prin includerea unui numar mare de parinti in consiliile de administratie ale scolilor. El spera ca aceasta masura sa aiba un efect mai mare decat simpla prezenta a parintilor la sedinte administrativa si sa duca la restructurarea satului romanesc.

"Noi pornim de la o logica total gresita si cea mai mare critica pe care am primit-o la acest aspect ar fi, ca sa sintetizez: "Cum sa intre tractoristul in consiliul de administrare al scolii din comuna nu stiu care? Ce stie tractoristul ala despre scoala?". Eu cred ca fiecare parinte este egal in fata scolii. Tractoristul si profesorul au perspective diferite, insa perspectiva asupra copilului este aceeasi", a spus ministrul. El a mai recunoscut ca primele intalniri dintre profesori, parinti si reprezentantii autoritatilor locale vor fi dificile.

Funeriu sustine intiativele scolilor private si si-a exprimat speranta unei competitii public-privat de care sa beneficieze copiii. "Datoria statului roman este fata de copiii Romaniei, fata de comunitatile locale, nu fata de colectivitatile locale. Eu vreau sa dau bani cat mai aproape de elev. Mergand pe acest principiu, este limpede ca daca o scoala privata imi asigura un proces de calitate, cu un management mai bun decat o scoala publica e perfect, vom avea tineri mai bine pregatiti", a declarat el.

Vom lansa un proiect prin care vom incerca sa aducem generatia de aur a stiintei romanesti catre casa

Ministrul Educatiei a detaliat strategiile de modernizare a invatamanatului romanesc, subliniind importanta educatiei de calitate in mediul rural si atragerea cercetatorilor romani care lucreaza in universitati din strainatate catre Romania. "Exista o intreaga generatie, generatia fostilor olimpici internationali din anii '80, dintre care am facut si eu parte, si care este generatia de aur a stiintei romanesti. Toata acea generatie este acum la universitati internationale, vom lansa un proiect prin care vom incerca sa ii aducem pe acesti oameni nu acasa, ci catre casa - va asigur ca niciunul dintre ei nu isi va lasa cariera academica din strainatate pentru a se intoarce integral in Romania. Vom lansa o serie de proiecte prin care ei vor putea sa vina 2-3 luni pe an in Romania", a explicat el.

Funeriu a declarat ca nu crede in compatibilitatea dintre functiile politice si profesia de profesor/cercetator. "Eu nu cred ca poti sa fii un cercetator si un ministru bun in acelasi timp. Nu cred ca poti sa fii si profesor si parlamentar si cercetator in acelasi timp, nu cred in aceasta dualitate, este furatul caciulii, lucru pe care eu nu l-am facut niciodata", a declarat el.

Declaratiile ministrului Daniel Funeriu au fost facute in cadrul Forumului Educatiei, un eveniment organizat de trei organizatii implicate in sustinerea educatiei, respectiv Grupul EDUCATIVA, Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia Dinu Patriciu. 
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1454 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  bine (Luni, 24 mai 2010, 20:47)

  belea [anonim]

  nepotism = calitatea invatamantului
  se vede in topurile internationale


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii