: Institutul de Chimie Fizica
Foto: CampusNews

Conferinta Internationala de Chimie Fizica ROMPHYSCHEM-14, la Academia Romana

de Ovidiu Draghia CampusNews

Miercuri, 2 iunie 2010, 12:40    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Institutul de Chimie Fizica organizeaza in perioada 2-4 iunie 2010 a 14-a editie a conferintei internationale de chimie fizica ROMPHYSCHEM-14. Evenimentul e gazduit, pentru prima oara in istoria conferintei, de Academia Romana, si beneficiaza de o structura stiintifica revizuita, precum si de o organizare noua.

Mai multe informatii precum si lista invitatilor se afla la adresa http://web.icf.ro/romphyschem

Organizatorii compara editia 2010 cu “un pod peste ape tulburi”, care priveste spre viitor cu optimism constant si bine temperat.

Scurt istoric al conferintelor

1      1963: Institutul de Chimie Fizica a fost infiintat de Academicianul Ilie Murgulescu

2      1968: Conferinta de Chimie Fizica a fost initiata de Academicianul Ilie Murgulescu. A 5-a editie a avut loc in 1976 apoi, mai ales din motive politice datorate pozitiei ferme anti-dictatura a Profesorului Murgulescu, conferinta a fost interzisa pina in 1992, cind a avut loc a 6-a editie, urmata de 7-a (1994) si 8-a (1996). Incepind din 1998 conferinta a parasit Bucurestii si a calatorit cu folos prin Romania (Galati - 1998, Iasi - 2000, Timisoara - 2003).

[...]

5      2006: Prima conferinta internationala inregistrata, ROMPHYSCHEM-12 (o denumire introdusa de colegii de la Timisoara cu ocazia ROMPHYSCHEM-11 in 2003) a avut loc la Universitatea Bucuresti, in 6-8 septembrie. Exact in acelasi timp, fosta cladire a Institutului de Chimie Fizica, Str. Vasile Lascar 31, (proiectata si construita special datorita eforturilor Profesorului Murgulescu la sfirsitul anilor ‘60, confiscata abuziv in 1977 si neretrocedata dupa 1990 in ciuda solicitarilor administrative sustinute) a fost complet demolata de proprietarul actual. In asemenea conditii, conferinta a fost un semn clar ca spiritul si ideile ce-au permis fondarea ei au supravietuit oricaror forte destructive. Formula “magica” ce s-a impus in acele imprejurari a fost: RENASCUTI DIN MOLOZ

6      2008: ROMPHYSCHEM-13 a fost organizata la Universitatea Bucuresti, in 3-5 septembrie. Cu formula de mai sus si sub lozinca CONCURRO ERGO SUM Institutul de Chimie Fizica a intrat, pentru prima oara in istoria sa, in competitia de finantare prin fonduri structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala - FEDR) si a facut-o cu succes. Confruntat cu o serioasa competitie, proiectul nostru INFRANANOCHEM (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa 2 Cercetare – Dezvoltare – Inovare) a fost clasat primul in aria sa tematica si aprobat pentru finantare. Pentru multi dintre cercetatorii academici aceasta a impus coborirea din “turnul de fildes” al omului de stiinta in “arena” competitiei europene si internationale. A fost singurul mod de supravietuire, ca cetateni activi, in bataia “vintului schimbarii globale”.

7      2010: ROMPHYSCHEM-14 are loc la Academia Romana, in 2-4 iunie. Pentru prima data, exista o sesiune speciala dedicata prezentarii proiectelor europene aflate in derulare (si la alte institute ale Academiei Romane).

 


Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
877 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii