Echipa YouthBank
Foto: CampusNews

Prin YouthBank, 60 de liceeni au invatat cum sa elaboreze si sa implementeze un proiect

de Ovidiu Draghia CampusNews

Miercuri, 16 iunie 2010, 15:26    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

YouthBank este un program destinat liceenilor, administrat tot de ei, si care este menit sa acopere necesitati variate ale comunitatii din care fac parte tinerii. La jumatate de an dupa lansarea YouthBank, initiatorii au tras linie, au fost prezentate cele 12 initiative selectate, am aflat detalii despre fiecare proiect si care au fost roadele culese. Evenimentul de inchidere a primului an al YouthBank a avut loc miercuri, 16 iunie, la Colegiul National Spiru Haret.
 
Iata care au fost cele 12 proiecte care au primit finantare din partea YouthBank:
- Cupa CNITV la volei: organizatorii au initiat un campionat de volei intre liceele din Bucuresti.
- Art in Action: au fost organizate trei workshopuri cu elevi mai mici din Scoala Petre Ghermez, clasele 5 – 7, pe teme de pictura, handmade si ecologie interactiva. La final, au fost vandute produsele realizate de copiii, iar suma stransa a fost donata scolii din care copiii fac parte pentru a construi un centru de reciclare.
- Treci pe verde! un proiect de ecologie, in care s-au implicat numerosi liceeni din Emil Racovita.

- Prajiturim: curs de gastronomie pentru liceeni incheiat cu un concurs. Prajiturile facute alaturi de un bucatar profesionist au fost donate unui centru de copii.
- Foto Art: a fost organizat un curs de fotografie si de tehnica foto pentru tineri, cu implicarea a doi profesori voluntari. La final, a fost organizata o expozitie si s-au acordat premii.
- O sansa pentru copiii marginalizati: a fost reabilitat terenul de sport al Centrului Sfanta Ana si liceeni au stat alaturi de copiii institutionalizati pe toata durata proiectului. Si-au propus sa continue colaborarea cu acest centru: "Vrem sa fim fratii lor mai mari", spunea un licean.

- Ceai in Sava: proiect de crestere a socializari intre liceeni de la Sfantul Sava, intr-un spatiu prietenos, in afara salilor de clasa, un spatiu de relaxare si de comunicare.
- Copiii neajutorati: a fost creat un spatiu de joaca pentru prescolari de la o casa de copii.
- CrossWords: un program pentru incurajarea lecturii in randul adolescentilor care a constat in cumpararea a 100 de carti, la sugestia tinerilor. Fiecare carte este imprumutata gratuit unui licean care o da mai departe cand termina lectura ei.

- Balul Primaverii: un bal altfel, organizat de liceeni din Spiru, cu muzica a trupei liceului, o piesa de teatru s.a.
- Sa ne ajutam semenii aflati in impasul vietii: echipa acestui proiect a mers in 20 de scoli, au impartit truse de prim ajutor, carti si au sustinut conferinte despre problemele consumului de droguri si tutun, sarcina nedorita s.a.
- Spiru vrea rock: in urma proiectului, a fost imbunatatita sala de repetitii a liceului.

La finalul prezentarii proiectelor au fost impartite diplome tuturor celor implicati in YouthBank, program care va continua din toamna viitoare.

YouthBank Bucuresti este un program dezvoltat de Asociatia pentru Relatii Comunitare in parteneriat cu BRD – Groupe Societe Generale si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si este administrat de catre un grup de tineri. Programul urmareste constituirea, promovarea si administrarea intr-o maniera transparenta a unui fond special destinat proiectelor implementate de catre liceeni pentru dezvoltarea comunitatii locale.

Implementat in Cluj-Napoca incepand cu 2006, YouthBank s-a bucurat de un adevarat succes, iar incepand cu 2009 este implementat in alte 5 orase ale tarii: Alba Iulia, Bucuresti, Constanta, Odorheiu Secuiesc si Timisoara, fiind coordonat la nivel national de catre Asociatia pentru Relatii Comunitare. Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, ale Principatului Liechtenstein si al Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Indicatori YouthBank Bucuresti 2010:
• 19 liceeni creeaza si administreaza fondul YouthBank
• 30.861 RON reprezinta valoarea fondului YouthBank in 2010
• 12 proiecte finantate in primul an de implementare
• 60 de liceeni au invatat cum sa elaboreze si sa implementeze un proiect
• peste o suta de aparitii media

Parteneri program:
Coordonator program: Asociatia pentru Relatii Comunitare
Parteneri principali: BRD – Groupe Societe Generale
Finantator: EEA Grants
Parteneri: KFC Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Clubul Copiilor nr.1
Parteneri media: Radio Bucuresti, Radio Romania Actualitati, Radio3Net Florian Pittis, Elevate, Calificativ.ro, CampusNews.ro.

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, acceseaza: www.eeagrants.org.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
428 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii