Examen bacalaureat
Foto: Mediafax

Bacalaureat 2010 – intre dezastru si normalitate

de F D P

Joi, 8 iulie 2010, 10:48    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Rezultatele inregistrate in 2010 la examenul de Bacalaureat sunt cele mai proaste de dupa Revolutie. Cum am ajuns in aceasta situatie?
 
Cred ca inainte de a incerca sa explicam procentul mic de promovabilitate raportat la anii anteriori, trebuie sa definim mai intai notiunea de examen. Astfel, un examen de acest tip presupune verificarea unor cunostinte acumulate pe parcursul mai multor ani de studiu. Cum unii dintre elevi au acumulat mai multe cunostinte, iar altii mai putine, este normal ca nu toata lumea sa treaca examenul de Bacalaureat.
 
Din nefericire, in ultimii ani ne-am obisnuit ca rata de promovabilitate la Bacalaureat sa fie de peste 77-80%, uitand ca in conditiile scaderii continue si evidente a calitatii invatamantului romanesc, perpetuarea unei rate mari a promovabilitatii face examenul de Bacalaureat din ce in ce mai irelevant. Cum se explica faptul ca elevii romani au rezultate tot mai proaste la testele internationale, dar la testele interne rezultatele sunt relativ liniare?
 

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 

  
1936 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Rezultatele... (Joi, 8 iulie 2010, 15:22)

  Ana Elena [anonim]

  ...nu sunt intru totul surprinzatoare. Daca politicienii au curajul si mandria sa invoce anti-coruptia, eu as miza mai mult pe nivelul extrem de slab si din ce in ce mai slab al elevilor si profesorilor. Intr-un stat in care motivatia (in primul rand financiara) nu-si mai are locul, rezultatele sus-metionate sunt pe departe de a fi socante. O economie performanta implica si un invatamant de calitate.
  Trebuie tras un semnal de alarma! Cu 25% mai putin din salariul si-asa infim al profesorilor, sa nu va asteptati domnilor politicieni ca rezultatele anul viitor sa se amelioreze...
  Rusine statului ca nu stie sa-si respecte oamenii!
  • 0 (0 voturi)    
   Respectul (Joi, 8 iulie 2010, 16:02)

   P [anonim] i-a raspuns lui Ana Elena

   Statul ca statul, dar presa ce respect are...!!!
  • 0 (0 voturi)    
   -25% la toti e o aberatie (Joi, 8 iulie 2010, 16:35)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui Ana Elena

   Chestia cu 25% e de-a dreptul comunista. Cu ce e vinovat un profesor foarte bun, de esecul altor 100 ?
   Ar trebui sa fie o legatura mai stransa intre rezultate si remuneratie; cine da rezultate ia mai mult, cine nu, ia mai putin - meritocratie.
   Daca tai cu 25% la toti atunci nu mai vrea nimeni sa fie profesor, sau daca vrea careva inseamna ca nu a reusit sa gaseasca altceva mai bun de facut.
   Dar asa se intampla cand ne conduc politrucii.
 • 0 (0 voturi)    
  nici macar... (Joi, 8 iulie 2010, 21:22)

  disagree [anonim]

  a existat o diferenta frapanta de dificultate intre subiectele de matematica si restul. cum stiu? - pentru ca am fost profesor anul asta si m-am uitat la rezultatele elevilor mei. au trecut, nemeritat, peste 90% din elevii de la uman, in timp ce la real au picat elevi exceptionali...
  nu sunt profesor de limba romana, dar am avut timp sa observ ca singura raportare a elevilor la aceasta materie era prin tocirea unor comentarii. profesorii nu reuseau nici macar sa-i convinga sa citeasca lucrarile din programa, daramite literatura universala... au trecut, astfel, elevi dezastruosi, care nu erau in stare sa se exprime, iar unii aveau chiar dificultati de pronuntie si de citire a unui text... pentru ca toate probele de la uman puteau sa fie luate pe memorare - romana, istorie, geografie...
  in schimb, am avut elevi foarte buni care au picat din clasa de mate-info. era cea mai buna clasa din liceu, si totusi au picat bacul 23%. probabil ca unii au fost putori (la fel ca si singurii de la uman care au picat), dar cei buni au avut note de genul romana, chimie/ fizica 9, matematica 4... precizez ca au fost singura clasa la care am avut elevi care au citit carti si au fost capabili sa le prezinte si sa le discute...
  e drept, pot sa se straduiasca si sa ia bacul in toamna. dar nu stiu in ce masura prestigiul unui bac "serios" de mate-info o sa ne foloseasca noua, cei ce vom beneficia de pe urma acceptarii in facultati inclusiv cu profil real a absolventilor dezastruosi de la uman...
  asa ca inainte sa discutam despre normalitate sau dezastru exclusiv pe baza cifrelor este necesar sa discutam relevanta acestor cifre. ele nu reflecta o obiectivitate crescuta a bacalaureatului ci, dimpotriva, aplicarea unei duble masuri, care, in plus, este foarte dezavantajoasa pentru societate.
  puteti verifica paginile cu rezultate pe site-ul ministerului - paginile cu cele mai mari note sunt in proportie de 75% cu bac umanist. in timp ce un umanist este un viitor somer.
  • 0 (0 voturi)    
   trist (Vineri, 9 iulie 2010, 12:40)

   Melinda [anonim] i-a raspuns lui disagree

   Aveti perfecta dreptate. Din pacate, asa este. Matematica a facut diferenta si nu este corect deloc.
 • 0 (0 voturi)    
  cat dai (Joi, 8 iulie 2010, 21:31)

  eliza [anonim]

  atata face! La ce sa te astepti daca nu se incurajeaza intelighentia?Elevii nu au nicio motivatie sa invete.Se complac in a nu face nimic. O sa ia si ei un ajutor social si o sa stea cu burta la soare ca multi altii. De ce sa dai vina pe profi?Ca nu le-a turnat stiinta in cap?
  La bac numai datele personale nu s-au copiat, in rest...Da bine ca zice ministrul ca s-a inlaturat fenomenul copiatului.
 • 0 (0 voturi)    
  BACALAUREAT 2010 - opera Guvernului Romaniei ! (Sâmbătă, 10 iulie 2010, 22:39)

  Daniel. [anonim]

  Pentru cei care cred ca Bacalaureatul de la profilele umaniste(filologie,stiinte sociale,arte,teologic) a fost mai usor,ii rog sa se uite pe subiectele de la Istorie (proba obligatorie a profilului,de exemplu) si sa vada ce am avut de scris la partea a III-a,un eseu despre perioada dintre Evul Mediu si inceputurile Epocii Moderne. As vrea sa vad daca stie cineva sa faca un eseu in cateva pagini despre acest subiect. Eu nu am facut nicio meditatie,mi-am luat singur manualul de istorie,mi-am facut conspecte/sinteze si am invatat nopti intregi si am luat 9.80. La fel si la Sociologie (va rog sa va uitati pe un manual de Sociologie la lectii si in plus sa va uitati la subiectele de la Bacalaureatul din acest an si la variantele de subiecte propuse din anii trecuti,din 2009 de exemplu. Sa vedeti ca nu e chiar asa de simplu pe cum credeti. Unii au facut meditatii si la aceasta materie,eu am invatat singur fara niciun fel de meditatie si am luat nota 9 la examen. Sunt de acord ca la mate-info bac-ul a fost ceva mai greu,dar elevul cand este in clasa a 8-a trebuie sa stie de la inceput ca la acel profil se face MULTA matematica si ca ei vor da Bacalaureatul la matematica,la fel si cei care dau la Stiinte ale naturii sau la profile tehnice.Chiar daca nu faci fata in primul an de liceu,poti sa te transferi la alt profil. Am avut un coleg care s-a transferat de la mate-info la mine in clasa la filologie. A facut o alegere inteleapta,fata de elevii care au dat acum BAC-ul si se plang ca au picat. NIMENI NU V-A PUS SA DATI LA LICEE DE MATE-INFO ! Nu trebuie sa va influenteze parintii,multi dintre parintii copiilor din generatia actuala sunt niste tarani cu 2 clase mai mult decat trenul,niste ciocanari care au facut toata viata lor aceeasi operatiuni la munca,nimic logic,totul mecanic;iar cand odraslele lor au terminat generala,hop..ei vor sa-i duca la mate-info ca: "cica e de viitor" sau ca:"de acolo ies informaticieni". Va zic eu: nu ies nimic,toti iesim doar niste someri.....
 • 0 (0 voturi)    
  cum sa invete (Miercuri, 21 iulie 2010, 21:12)

  mitr [anonim]

  nu este frumos ca nu invata


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii