elevi
Foto: F D P

​In ultimii 20 de ani, numarul elevilor a scazut cu 1.6 milioane. Cu cat a scazut numarul profesorilor?

de F D P

Luni, 19 iulie 2010, 10:36    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Dupa anul 1989, sistemul romanesc de invatamant a trecut prin schimbari dramatice - s-au implementat reforme peste reforme, numarul elevilor a scazut semnificativ, numarul scolilor s-a redus de asemenea, iar calitatea actului educational a ajuns la un nivel la care cu greu mai poate fi tolerat de catre societate.

Nu trebuie decat sa privim evolutia ratei de promovabilitate a examenului de bacalaureat sau rezultatele pe care elevii romani le inregistreaza la testele internationale pentru a intelege in ce situatie ne aflam.

Pe fondul scaderii ratei natalitatii, numarul elevilor s-a redus semnificativ dupa Revolutie, insa acest trend nu a fost urmat si de o reducere corespunzatoare a numarului de profesori, astfel inca raportul elevi/profesori a scazut de la 19 la 14, Romania situandu-se in jurul mediei europene la acest capitol.


Citeste mai multe despre     |   | 

  
3866 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  numai ca... (Luni, 19 iulie 2010, 10:48)

  profesorul traznit [anonim]

  Trebuie luat in calcul ca a scazut si numarul elevilor dintr-o clasa; tin minte inainte de revolutie eram 42 de elevi intr-o clasa la generala si 38 la liceu; acum numarul lor este pe la 25 maxim 30!!
 • 0 (0 voturi)    
  demografic winter (Luni, 19 iulie 2010, 11:31)

  spy [anonim]

  si o sa scada si mai mult: iarna demografica
 • 0 (0 voturi)    
  da (Luni, 19 iulie 2010, 11:35)

  costy [anonim]

  De vina sunt in primul rand universitatile.Produc numai rebuturi ca sa-si ia profesorii unuversitari salarii de sute de milioane pe luna.De unde sa iei profesori de liceu bine pregatiti cand universitatile produc numai mediocritati?
 • 0 (0 voturi)    
  "Vand lucrare de licenta" (Luni, 19 iulie 2010, 12:52)

  HELLAS [anonim]

  Cum sa ai incredere in absolventii de la stat , de vreme ce ei nu muncesc pt.licenta?!
  Daniel Funeriu: Nu vom putea recredibiliza invatamantul superior(adica de STAT, n.n.) atata timp cat vom citi pe stalpi "Vand lucrare de licenta".
 • 0 (0 voturi)    
  2-3 milioane (Luni, 19 iulie 2010, 12:54)

  cornel [anonim]

  De pe un forum al studentilor de la stat: “Anna la 22.01.2008 09:30
  raspunde
  O lucrare de licenta poate fi descarcata oricand de pe Internet, uneori chiar din reteaua locala din campus. Poti sa te trezesti foarte usor ca cineva iti ia toata munca daca nu esti atent la ce foldere dai "Share". La Poli, unii profesori fac lucrarile de diploma si le vand apoi studentilor pe sub mana. Chestia asta se face foarte simplu: daca un prof vede ca nu te descurci la materia lui, te cheama dupa curs si iti spune verde ca poate sa te treaca, eventual sa iti dea si lucrarea gata facuta si cu tot ce trebuie, daca poti plati 2-3 milioane. Sistemul a prins radacini atat de adanci incat ma indoiesc ca va putea fi scos vreodata.”
 • 0 (0 voturi)    
  numerele si explicatia lor :) (Luni, 19 iulie 2010, 17:13)

  hm [anonim]

  "astfel inca raportul elevi/profesori a scazut de la 19 la 14, Romania situandu-se in jurul mediei europene la acest capitol" - da, raportul a scazut, dar a crescut numarul de ore, nu calitatea invatamantului.
  uneori, elevii sunt atat de "speciali" incat profesorul trebuie sa aiba veleitati de logoped sau de psiholog, si ar trebui sa lucreze cu 10, maxim 15 elevi.
  cred ca, in conditiile unor medii tarate de incultura si violenta, din care rezulta atmosfera violenta in scoli si in clase, practici violente, santaj, taxe de protectie, ar trebui desfiintate clasele, si trecut la un sistem in care exista ore de curs tip conferinta, si ore tip seminar. sunt foarte multi elevi cu care trebuie lucrat individual, pentru ca retardul mental si emotional este din ce in ce mai frecvent.
 • 0 (0 voturi)    
  Ati auzit (Luni, 19 iulie 2010, 18:03)

  Constantin R [anonim]

  de prof de romana care spune elevilor ca TU si Voi sunt substantive in vocativ? Eu, da.
 • 0 (0 voturi)    
  atentionare ... (Luni, 19 iulie 2010, 18:28)

  UnClujean [anonim]

  pt cei care mai cred ca imobiliarele din Rromania isi vor reveni... daca dispare populatia, cine va avea nevoie?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii