documente
(29 Iul 2010) PDF, 310KB

Coalitia pentru Universitati Curate: Nepotismul inca dauneaza grav mediului academic romanesc

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 29 iulie 2010, 15:00    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Nepotismul agraveaza mai mult sistemul educational romanesc inchis ridicand semne de intrebare cu privire la obiectivitatea promovarilor. Numarul familiilor universitare a ramas acelasi in institutiile de invatamant superior, dupa cum arata ultimul raport al Societatii Academice din Romania. Doar 21% din universitati implica studentii in luarea deciziilor si modul de evaluare a cursurilor si a cadrelor didactice.

Un grup format din 13 organizatii ale societatii civile, asociatii de profesori si cercetatori, precum si de studenti, principalii beneficiari ai sistemului de invatamint constituie Coalitia pentru Universitati Curate. Acest grup a cooperat pentru acest exercitiu de monitorizare si benchmarking, evaluand, pe baza unui  chestionar, universitatile la capitolele:

1. transparenta si corectitudine administrativa;
2. corectitudine academica;
3. calitatea guvernantei;
4. management financiar.

A doua etapa a analizat:

a. gradul de implementare a recomandarilor individuale, presupunindu-se ca implementarea completa duce la eliminarea completa a problemei, deci ca scorul poate evolua la punctuajul maxim al categoriei in acest caz.
b. verificarea catorva puncte problematice la toate universitatile.

Faptul ca un ¬ochi¬ vigilent urmareste activitatea universitatilor in planul integritatii a avut impact psihologic, cel putin, imaginea publica avand importanta sa in alegerea de catre viitori studenti a facultatii in care doresc sa studieze.

Coalitia a mentinut in frunte, in al doilea top,  aceleasi trei universitati de anul trecut 

1 Universitatea de Medicina si Farmacie, Targu Mures ****
2 Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj Napoca ****
3 Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi ****

Chiar daca au facut progrese, aceste universitati n-au depasit punctajul necesar obtinerii calificativului 5 stele.

¬Spectaculoasa¬ este caderea Universitatii Politehnica din Bucuresti, de la 3 stele la doua stele, in principal pentru probleme privind transparenta dar si a situatiei in care un asistent universitar de la Facultatea de Chimie, din cadrul Universitatii de Politehnica din Bucuresti, le explica studentilor cum isi pot scrie lucrarea de licenta mai rapid doar prin metoda copy-paste, explicandu-le cum functioneaza sistemul de depistare a plagiatului si cum il pot ocoli.

Numarul familiilor universitare a ramas acelasi in universitati:
 • Academia de Studii Economice, Bucuresti-21 familii
 • Universitatea Politehnica Bucuresti-15 familii
 • Universitatea Ovidius din Constanta -6 familii
 • Universitatea Politehnica Timisoara: fiul si fiica rectorului Nicolae Robu, Raul si Andreea, sunt asistenti la Departamentul de Automatica si Informatica Aplicata.
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca: Prorectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTC), Mircea Petrina, lucreaza impreuna cu fiii sai Tudor si Bogdan, care sunt asistenti la UTC. Tudor Petrina preda, la fel ca tatal lui, la catedra Mecanica Constructiilor, iar Bogdan Petrina are ore la Beton Armat si Constructii Metalice.

Au fost si progrese, in sensul ca 5 universitati care anul trecut obtinusera 0 stele, au obtinut anul acesta o stea, prin imbunatatirea, in primul rand, a calitatii site-urilor si a promptitudinii raspunsurile la cererea de informatii a Coalitiei.

Coalitia a creat, cu acest experiment, un model public, pentru cum se poate actiona, de la nivel local, pentru imbunatatirea transparentei, corectitudinii si integritatii universitare, dar si a altor domenii de activitate. 

Depinde doar de initiativa cetateneasca, in particular studenteasca, pentru ca acest mod de control sa functioneze in continuare.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1316 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  buna initiativa (Joi, 29 iulie 2010, 17:55)

  bozo [anonim]

  Foarte buna initiativa si ar trebui coroborata cu topul celor mai bune unviversitati pentru a vedea care este legatura dintre 'corectitudinea universitara' si performanta.

  Am cam pierdut contactul cu mediul universitar, dar sincer ma cam mira pozitiile foarte bune in acest top ale unor universitati din orase mai mici despre care stiam lucruri care nu le recomandau prea mult la 'corectitudine'.

  Familiile din cadrul aceleiasi universitati pot fi un semn al incorectitudinii, dar nu implicit. In perioada facultatii am avut drept dascali si o familie de profesori (sot si sotie) si pot spune ca dpdv profesional si pedagogic isi meritau locul acolo pe deplin. E drept ca vorbesc despre vremuri vechi.
  Mai dubioase ar fi cazurile copiilor ce vin in aceeasi facultate/catedra cu parintele. Insa si aici trebuie analizat caz de caz, in general copiii au ca model parintii si uneori chiar ii urmeaza in cariera.

  V-as ramane indatorat daca imi puteti furniza un link la un top recent al universitatilor romanesti (impreuna cu criteriile conform carora a fost realizat).
 • 0 (0 voturi)    
  Despre Facultatea de Drept (univ. Bucuresti) (Joi, 29 iulie 2010, 21:52)

  ionut [anonim]

  Dar despre Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti nu scrieti?
  Sa vedeti acolo "transparenta totala", decizii luate "dupa ce sunt consultati si studentii", "respect total fata de studenti".
  In afara e vopsit gardul , inauntru leoparzii.
 • 0 (0 voturi)    
  La Familia (Joi, 29 iulie 2010, 22:25)

  Cercetatoru' [anonim]

  Nu se va schimba nimic in Romania.
  "Familiile" vor fi tot timpul la loc de cinste si isi vor proteja privilegiile.
  Mai nou au aparut fonduri pentru burse postdoctorale din bani europeni. Cine pune mana pe acesti bani? Cum au fost atribuite? Local, prin evaluare la nivelul facultatii ... 4000 RON/luna timp de 36 de luni. Un salariu demn de un profesor universitar... si cui s-au alocat? Printre premianti sunt persoane mergand de la 0 articole ISI, altele publicate pe la conferinte dubioase, pe care orice profesor din occident le ocoleste politicos. In schimb noi (Romania) ne permitem sa finantam cercetare publicata pe 500Euro. La fel ca pe centura, un proaspat "bursier" te agata: scriem si noi un articol impreuna, ca platesc eu conferinta?
  Daca esti dintre prieteni, au grija secretarele de la CNCSIS sa-ti dea dosarul cu vreo propunere de proiect de cercetare spre evaluare unor persoane "de treaba".
  Daca se poate esti si bursier FSE, si bursier CNCSIS. Facem cercetare la nivel inalt!
  Traiasca Familiile!
 • 0 (0 voturi)    
  Mare vraja (Joi, 29 iulie 2010, 22:26)

  Universitarul turmentat [anonim]

  'Inspectorii' SAR veniti in universitatea mea au fost plimbati cu grija pe la cei care declara 'ce trebuie'. Nimic despre spagi, profesori corupti, nepotism. Iar familii sunt vreo 6. Iar 'coalitia pentru universitati' este o mare bascalie.
 • 0 (0 voturi)    
  Doar in Romania (Marţi, 31 august 2010, 10:24)

  Cucu [anonim]

  Intradevar este cunoscut faptul ca universitatile de medicina sunt cele mai curate (la doctor nu dai niciodata spaga) si mai este cunoscut si ca de obicei copii de dascali sunt prosti iar prezenta lor in invatamaint e o grava incalcare a drepturilor omului. Felicit ONG-ul PDL Colaitia pentru universitari curate pentru topul facut si judecata profunda de care a dat dovada!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii