4 din primele 6 universitati sunt britanice
Foto: CampusNews

Cand va avea si Romania o universitate competitiva pe plan international?

de F.D.P. CampusNews

Luni, 2 august 2010, 10:19    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

In ultimii 20 de ani, numarul universitatilor existente in Romania a crescut semnificativ, numarul studentilor aproape ca a ajuns la un milion, afacerile merg bine iar profiturile obtinute sunt substantiale, dar pe plan international nu prea contam.
 
Astfel, indiferent de criteriile care stau la baza clasamentelor realizate de diverse institutii, nicio universitate romaneasca nu reuseste sa intre in top 500 mondial. Spre deosebire de noi, ungurii, polonezii sau cehii au cel putin o institutie de invatamant superior competitiva pe plan international.
 
In fiecare an sunt publicate patru clasamente importante ale celor mai bune universitati din lume.
 
Vezi aici care sunt aceste clasamente si pe ce locuri se situeaza universitatile romanesti 
Citeste mai multe despre     |   |   |   | 

  
2413 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  intrebati-o pe abramburica (Luni, 2 august 2010, 10:42)

  me [anonim]

  .... ce-a facut cu Politehnica in ultimii 10 ani si veti primi un raspuns pe masura la intrebarea din titlu...
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Luni, 2 august 2010, 11:49)

  ali [anonim]

  Raspuns la intrebarea din titlu:CAND O ZBURA PORCU'!
 • 0 (0 voturi)    
  Habar n-am ... (Luni, 2 august 2010, 12:52)

  Eu [anonim]

  ... da' se vad ceva semne de imbunatatire totusi. Daca acu' 4-5 ani oamenii care veneau la interview de angajare, dupa ce terminasera facultatea, erau sub nivelul celor care terminau prin anii 90 liceul, in momentul de fata incep sa vina din nou oameni cat de cat angajabili.

  E aiurea sa ii faci o vina ministrului de situatia din invatamant. Ministerul are un control foarte slab asupra universitatilor, indiferent daca sunt de stat sau private. De asemenea, ministerul are un control foarte slab asupra comisiilor de acreditare, care-s formate tot din cadre universitare.

  Proasta calitate a invatamantului e sustinuta de idiotenia si lipsa de orientare a studentilor, care nu-si dau seama ca . Cre' ca o parte din vina o au si angajatorii, pt. ca nu comunica suficient de limpede si de vizibil faptul ca nu dau doi bani pe diplome.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant pentru spoitori si tinichigii (Luni, 2 august 2010, 14:13)

  bozo [anonim]

  Este tragic sa vezi ca universitatile romaesti sunt de pe la locul 550 in jos. E o situatie ce reflecta exact interesul societatii romanesti in educatie si cercetare, desi e foarte probabil ca indicatorii globali sa nu poata clasifica foarte exact universitatile romanesti. Daca aceste clasamente ar putea considera performantele celor ce pleaca dintr-o anumita universitate atunci e foarte probabil ca vreo cateva universitati romanesti ar fi ceva mai sus. Conform criteriilor celor ce fac ierarhii, daca la publicatii stiintifice ar mai fi oarecum posibil sa fim competitivi, la cercetare stiintifica si vizibilitate internationala directa suntem si vom fi nuli din motive obiective: invatamantul este subfinantat si tratat ca o anexa, cercetarea (in special cea tehnica) este subfinantata si oricum nu suficient de tare orientata spre dezvoltarea si intretinerea de laboratoare performante, iar societatea iti ofera castiguri cu mult mai atratactive daca gasesti ceva prin servicii/comert.
  Suntem probabil singura tara UE care vrea sa atinga un inalt ‘nivel de cultura si civilizatie’ bazandu-se pe smecherie si pe o economie speculativa. Vrem sa dezvoltam industria, dar nu mai stim sa producem nimic. Banii bagati in agricultura (nu putini) au avut ca maret rezultat transformarea tarii in importator net de produse alimentare de baza si in exportator de banane la mana a doua.
  Mai are cineva nevoie de invatamant in Romania? Sau il indesam sub presh laolalta cu restul si tragem un brand frumos de tara ca sa ne scoatem la imagine? Abia acum inteleg de ce domnul presedinte se plangea de lipsa tinichigiilor : spoitori avem din plin in politica, ar mai fi nevoie de vreo doua-trei ciocane si o mana de ipsos ca a inceput sa rugineasca tabla Romaniei. E mult prea complicat si obositor sa ne preocupe sa pregatim oameni capabili sa construiasca o tara noua.
 • 0 (0 voturi)    
  tara arde si baba se piaptana (Luni, 2 august 2010, 14:44)

  mihai [anonim]

  ce ne framanta pe noi "cand" o sa avem universitati in top 500?!??!?!? de ce vrem tot timpul sa iesim cu ceva in fata tuturor? nu inteleg de unde aceasta dorinta a noastra de a fi "cei mai" in toate cele!!!!!!! oare n-ar fi mai bien sa canalizam aceasta energie in a ne face viate mai buna is mia frumoasa PENTRU NOI!!!! indiferet ca suntem sau nu pe prima pozitie, in clasament, in vreo clasificare etc etc...hai sa ne fie bine intai noua si apoi sa ne uitam la clasamente si topuri!!!! avem, asa, niste aspiratii de "mare putere" economica, eurpoeana, regionala....c'mon uitativa la noi, suntem "niste tzigani" (e de ajuns sa intri intr-un autobuz in Bucuresti si sa vezi romanaul nespalat, imputint, mirosind, cu haine rupte, cu hainele de muncitor de santier pline de zoaie si ciment mergan in trnasportul public....nu mai avem niciun fel de respect de sine) cine credeti ca ne va baga in topu-uri, clasamente etc etc .... nimeni!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Vorba lui Du Mass.. (Luni, 2 august 2010, 15:56)

  Klopo_tare [anonim]

  ... "Dupa 20 de ani"!
 • 0 (0 voturi)    
  optimism (Luni, 2 august 2010, 17:54)

  D [anonim]

  Am terminat construcțiile la U. Politehnica Timisoara si acum urmez un master in structuri la Imperial College London, universitate aflata cel putin in top 10 in orice clasament.
  Sunt de parere ca nivelul cursului de aici este comparabil cu cel de acasa (ambele avand parti pozitive si negative). Bineinteles, criteriile mele sunt subiective si se refera la o singura facultate in cadrul unei universitati. Diferenta foarte mare este in atitudinea studentilor cu privire la scoala.
  Ideea e ca, daca cineva VREA sa invete constructii, i-as recomanda UPT, probabil in fata ICL.
  • 0 (0 voturi)    
   fraiere (Sâmbătă, 14 august 2010, 4:13)

   Nexus [anonim] i-a raspuns lui D

   Ai plecat degeaba la Londra, fraiere. Competitivitatea unei institutii nu se bazeaza pe faptul ca un cretin invata mai mult sau mai putin. Aia e alegerea ta. Iar cei din Londra sunt mai seriosi pentru ca acolo e o competitie reala pentru un loc de munca. Competitivitatea internationala unei institutii de invatamant se refera la nivelul cercetarii, la nivelul profesorilor care fac cercetare acolo, la cate fonduri sunt atrase catre acea insitutie, la cati studenti graduati care fac cercetare sunt acolo, la cate inventii, inovatii, patente si articole in revistele de specialitate publica ei. ...nu la cat de mult invata la master studentul...deci esti un fraier care ai batut drumul spre Londra degeaba.
   Si nevoia de high-tech e reala. Pentru ca doar asa poti sa intri pe piata. Nu conteaza doar sa faci cuie: cuiul tau trebuie sa fie foarte bun calitativ si foarte ieftin. Faptul ca muncitorul roman e ieftin nu e destul...
 • 0 (0 voturi)    
  salarii (Marţi, 3 august 2010, 23:12)

  Paul [anonim]

  Atunci cand salariile din universitatea respectiva vor fi comparabile (de la doctoranzi pana la profesori) cu salariile cele mai mici din universitatea competitiva pe plan international la care va refereati si cand promovarea pe posturile de conferentiar si profesori se va face in functie de un numar rezonabil de articole cotate ISI (cu factor de impact calculat pt o perioada de 5 ani :) ).
  • 0 (0 voturi)    
   nu e de salarii (Sâmbătă, 14 august 2010, 4:16)

   Nexus [anonim] i-a raspuns lui Paul

   Dar in India profesorii si doctoranzii au salarii mai mici, de ce sunt mai buni decat romanii in toate topurile? Si si acolo e coruptie gramada.
   Acolo au un "cult" pentru educatie. La noi educatia e privita cu dispret de 99% dintre romani


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii