Tineri din toata lumea in cautarea unui loc la studii sau munca in Germania
Foto: HotNews.ro

Studiu: Pentru a avea absolventi bine calificati si cu productivitate mare, Romania trebuie sa adopte educatia centrata pe elev si pe rezultatele invatarii 

de F.D.P. CampusNews

Marţi, 24 august 2010, 8:38    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

In comparatie cu Germania si Olanda, care au inceput, inca din anii’80, sa-si reformeze invatamantul vocational, ajungand la o compatibilitate mare intre programa scolara si nevoile pietei muncii, Romania se afla doar in primele etape ale acestui proces, potrivit unui studiu al Centrului European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational (Cedefop).

Calificarile obtinute in Romania sunt mai putin specializate, avand la baza standarde ocupationale generale, ceea ce ii nemultumeste, de multe ori, pe angajatori. Raportul, publicat pe 23 august, compara schimbarile in invatamantul vocational din noua tari europene, incluzand Romania.

Pentru un invatamant vocational care sa produca absolventi bine calificati si cu productivitate mare, Romania trebuie sa adopte educatia centrata pe elev si pe rezultatele invatarii, in stransa legatura cu nevoile pietei muncii.

Mai multe despre ce inseamna acest tip de educatie, productivitatea angajatilor romani si gradul de satisfactie al angajatorilor, aici.
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
1554 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  ce inseamna FDP? (Marţi, 24 august 2010, 9:27)

  mihaela [anonim]

  initialele unei persoane, acronimul vreunei institutii?

  Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  FDP (Marţi, 24 august 2010, 9:48)

  Magister Ludi [anonim]

  FDP înseamnă Fundația Dinu Păturică, iar articolul este absolut ...... delicios. Autoarea amestecă de zor învățământul pre-universitar cu cel universitar (chiar în aceeași frază), în ideea de a obține o maioneză (presupun). Coordonatorii site-ului HotNews ar trebui să fie mai atenți în selectarea articolelor, având în vedere faptul că persoanele mai puțin avizate pot lua de bune cele scrise. Educația nu este un sport și în consecință nu oricine își poate da cu părerea despre diferitele strategii care ar trebui aplicate sau nu. In rest, urez cât mai multe succesuri FDP-ului.
  • 0 (0 voturi)    
   banuiam (Marţi, 24 august 2010, 10:07)

   mihaela [anonim] i-a raspuns lui Magister Ludi

   Nu ar trebui ca articolul sa fie marcat cu un P de la publicitate?
 • 0 (0 voturi)    
  Frumos spus, dar ... (Marţi, 24 august 2010, 10:34)

  Daniel [anonim]

  ... la noi cine sa-l faca? Actualii "profesori"?

  Haideti, oameni buni, sa fim seriosi!

  Eliminati voi pe toti cei peste 25 de ani din sistem (ca-s corupti), eliminati apoi si pe toti ceilalti care nu sunt bine pregatiti si ... o sa ramaneti fara profesori. Atunci faceti bine si aduceti profesori din UK sau SUA. Da, mult mai scumpi, dar care sigur ar face ceva. Si ii inlocuiti treptat, in circa 10-15-20 de ani cu profesori romani, educati de acestia, care vor face ce vor face cu pasiune si daruire ... Atunci poate ... Dar numai daca NE PERMITE clasa politica!
 • 0 (0 voturi)    
  FDP (Marţi, 24 august 2010, 12:08)

  Magister Ludi [anonim]

  Pentru ca pe site-ul Fundației Dinu Păturică nu sunt acceptate comentariile critice, ași dori sa-i transmit Doamnei/Domnișoarei Mihaela Elsner următoarele:

  1...."unde se doreste o toala transparenta si transferabilitate a calificarilor intre diferite tari, la nivele diferite."

  Pluralul cuvântului nivel este niveluri. Nivele este pluralul cuvântului nivelă (aia de o folosesc zidarii, atunci când nu se ocupă de educație)


  2. "Pentru rezultate optime, sistemul de invatamant trebuie sa fie axat pe student si sa cuprinda urmatoarele caracteristici: programa de invatamant este modularizata, permitandu-le elevilor sa aleaga dintr-un set de module pe acelea potrivite cu nevoile si preferintele lor;"

  Cuvintele elev și student nu sunt echivalente. Elevul este cel care urmează cursurile pre-universitare, iar studentul pe cele universitare.


  3. "Cele mai multe aspecte pedagogice ale invatamantului axat pe student sunt definite prin opozitie fata de abordarea centrata pe profesor sau traditionala... Metodele de predare folosite sunt, astfel, interactive, stimuland participarea elevilor in procesul de invatare."

  Intrebare: la universitatea pe care ați absolvit-o (eventual) frecventau cursurile elevi sau studenți ?
 • 0 (0 voturi)    
  educatia centrata pe elev (Marţi, 24 august 2010, 13:55)

  cristi [anonim]

  1. Nu sunt profesor/medic. Lucrez in IT si am un salariu bun.
  2. Salariile in educatie si medicina sunt mai mult decat jenante (ma refer la majoritatea oamenilor nu la cativa pilosi care isi dau singuri salariile).
  3. Educatie centrata pe elev? Ce inseamna de fapt? Intr-o ora de curs o sa avem cate un profesor pentru fiecare elev? Caci altfel in 50 de minute intr-o clasa de 20 de elevi un profesor poate acorda pentru fiecare elev maxim 2 minute si 30 de secunde de "centrare" pe elev.
  4. Exista multi profesori si medici buni, cine spune contrariul se bazeaza pe prea putine cazuri. Daca doriti intrebati in stanga si dreapta apropiatii si sigur puteti primi recomandari.
  5. Moment de reflectie: Cauta libertatea si vei deveni sclavul placerilor tale, cauta disciplina si iti vei gasi libertatea.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii