Laborator de cercetare
Foto: CampusNews

Intel si Nokia creeaza primul laborator comun de cercetare

de M.B. CampusNews

Marţi, 24 august 2010, 14:12    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Intel Corporation, Nokia si Universitatea Oulu din Finlanda au anuntat infiintarea primului centru comun de cercetare. Centrul universitar va genera noi interfete si experiente pentru utilizatori. Unul din obiectivele principale ale noului laborator este crearea de experiente noi, realiste, care sa accelereze capabilitatile in crestere rapida ale dispozitivelor mobile. 

Laboratorul este cel mai nou membru al Intel Labs Europe - Reteaua Europeana de Cercetare a companiei Intel. 24 de specialisti in cercetare si dezvoltare vor fi angajati, laboratorul urmand sa devina cel mai nou membru al Retelei Europene de Cercetare a companiei Intel, Intel Labs Europe. 

Laboratorul va desfasura activitati de cercetare in vederea generarii de experiente noi si cat mai reale pentru utilizatori ce vor putea accelera capabilitatile in crestere ale dispozitivelor mobile. Crearea de interfete similare cu interactiunile din viata reala poate facilita experiente mai naturale si mai intuitive, in acelasi fel in care jocurile si filmele sunt mai reale prin folosirea graficii realiste 3D.
Noul laborator este aliniat platformei open source MeeGo, lansata recent de Intel si Nokia. MeeGo ofera cea mai mare flexibilitate pentru dezvoltarea de noi experiente 3D pe dispozitive mobile, majoritatea cercetarilor din laboratorul Intel - Nokia urmand sa fie de asemenea de tip open source.
"Faptul ca Universitatea din Oulu se concentreaza atat pe identificarea de noi solutii de telecomunicatii, cat si pe cercetari in domeniul electronicii si fotonicii, a transformat acest centru universitar in cel mai potrivit loc pentru Centrul Comun de Inovatie Intel - Nokia", a declarat Justin Rattner, Chief Technology Officer si Director al Intel Labs, Intel.
O alta posibila zona de cercetare este reprezentata de tehnologiile care sa permita afisarea unei holograme 3D a persoanei cu care vorbesti la telefon, tehnica utilizata momentan doar in filmele SF. In acest mod, utilizatorii vor simti ca sunt mai implicati in experientele oferite de dispozitivele mobile, decat prin ceea ce ofera tehnologiile actuale.
"Tehnologia 3D ar putea schimba modul in care ne folosim dispozitivele mobile, facand interactiunea cu ele mult mai puternica si mai reala", a declarat Rich Green, Senior Vice President si Chief Technical Officer, Nokia. "Noul laborator creat impreuna cu Intel va extinde expertiza comunitatii din Oulu in domeniul interfetelor 3D, stabilind in timp baze importante pentru experiente mobile viitoare".

Laboratorul va avea sediul la Center for Internet Excellence din cadrul Universtatii din Oulu si va colabora cu Oulu Urban Living Labs, ceea ce ofera un mediu deosebit pentru cercetarea in domeniul senzorilor si pentru testarea si dezvoltarea noilor inovatii tehnologice si sociale. Centrul comun de cercetare Intel - Nokia urmeaza un model de colaborare de succes cu industria si mediul academic, similar cu Intel Labs Barcelona si Universitat Politecnica de Catalunya, Spania, Intel Visual Computing Institute de la Universitatea din Saarland, Germania sau Intel Labs Berkeley, din Universitatea Berkeley din California, Statele Unite ale Americii. 

Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
868 vizualizari
  • +1 (1 vot)    
    cit conteaza cercetarea in economia lumii (Marţi, 24 august 2010, 15:27)

    Gogu Pedagogu [anonim]

    Pe cind si la noi infiintarea unor astfel de laboratoare de cercetare de catre companii High-Tech? Poate acum vor intelege toti necesitatea dezvoltarii si mai ales finantarii acestui sector numit cercetare. Cind vine vorba de cercetare mai toti (mai ales cei neinitiati in asa ceva) au aceeasi nedumerire generala, la ce se aplica cercetarea, daca tot se baga bani in ea. Pai in primul rind ca sa fii in pas cu lumea stiintifica si apoi ca sa fii in stare sa pregatesti oameni competenti in fiecare domeniu important. Pina la aplicatii ai nevoie de oameni super pregatiti, care inteleg bine stiintele fundamentale. Daca miine vine INTEL in RO sa deschida un centru de cercetare, ma intreb daca ar exista specialisti romani suficienti de pregatiti apti sa lucreze acolo...Raspunsul este DEZVOLTATI SI FINANTATI CERCETAREA IN RO, pentru ca e vitala!


TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii