Tineri din toata lumea in cautarea unui loc la studii sau munca in Germania
Foto: HotNews.ro

Comisia Europeana lanseaza Tineretul in miscare - o initiativa care-i va ajuta pe tineri sa obtina cunostintele, competentele si experienta de care au nevoie pentru a obtine primul lor loc de munca

de M.B. CampusNews

Miercuri, 15 septembrie 2010, 15:35    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Cinci milioane de tineri europeni sunt in cautarea unui loc de munca. Multi dintre ei vor pierde ocazii pentru ca le lipsesc calificarile sau experienta necesara. Comisia Europeana lanseaza Tineretul in miscare, o noua initiativa destinata sa-i ajute pe acesti tineri sa obtina cunostintele, competentele si experienta de care au nevoie pentru a obtine primul lor loc de munca.


Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: "Masurile pe care le prezentam astazi sunt destinate sa ridice nivelul de calitate a educatiei si formarii profesionale in Europa, pentru ca tinerii nostri sa fie pregatiti corespunzator pentru piata muncii de astazi. Dorim sa reducem numarul de persoane care parasesc scoala de timpuriu si sa marim proportia de tineri in educatia tertiara, pentru ca acestia sa isi valorifice intregul potential.UE are nevoie de tot mai multi tineri cu un inalt grad de competenta, cunostinte solide si spirit inovator pentru a avea un viitor prosper."

Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: "Pentru milioane de tineri europeni, principala preocupare este sa gaseasca un loc de munca.Tineretul in miscare va oferi un nou impuls la nivel UE si national pentru imbunatatirea sprijinului pentru tineri astfel incat acestia sa poata gasi un loc de munca, sa-si poata castiga existenta si sa-si urmareasca propriile planuri."

E momentul sa trecem la actiune

In prezent, prea multi tineri parasesc scoala timpuriu si prea putini urmeaza invatamantul superior, ceea ce afecteaza negativ viitoarea baza de competente a Europei.

Tineretul in miscare va avea un rol primordial in atingerea obiectivelor principale ale strategiei Europa 2020, si anume reducerea de la 15 % la 10 % a proportiei de persoane care parasesc scoala de timpuriu si sporirea proportiei de tineri cu educatie tertiara sau echivalenta, de la 31 % la cel putin 40 %, pana in 2020.Actiunile Tineretul in miscare vor ajuta, de asemenea, statele membre sa atinga obiectivul principal al UE de ocupare a locurilor de munca in proportie de 75 % pe parcursul urmatorilor 10 ani, prin asigurarea ca tinerii au competentele necesare pentru locurile de munca de maine.Studiile Comisiei arata ca, pana in 2020, 35 % dintre noile locuri de munca vor necesita calificari de nivel inalt si 50 % vor necesita calificari de nivel mediu.

Criza economica si financiara a ingreunat accesul tinerilor europeni pe piata muncii.Numarul de tineri care cauta un loc de munca a crescut de la 4 la 5 milioane de la declansarea crizei financiare, somajul in randul tinerilor ajungand in prezent, la nivelul UE, la aproape 21 %.

Aceste probleme solicita actiuni concertate si o coordonare solida a politicilor pentru identificarea de actiuni la nivel UE si in statele membre.Comisia va sprijini statele membre in conceperea de politici de sprijin pentru cei cu risc maxim de somaj, in intreprinderea de noi actiuni de incurajare a tinerilor antreprenori si in abordarea obstacolelor juridice si administrative in calea mobilitatii in scop educational si de munca.

Studii independente arata ca peste 40 % dintre angajatori acorda importanta experientei obtinute prin studiu si munca in strainatate, ceea ce ofera tinerilor nu doar capacitatea de a-si imbunatati competentele lingvistice, ci si pe aceea de a acumula alte competente bine pretuite.Comisia are deja o traditie indelungata de sprijinire a mobilitatii prin bursele asigurate in cadrul programelor Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig si Marie Curie.

Tineretul in miscare are drept obiectiv extinderea oportunitatilor de mobilitate in scop educational la toti tinerii din Europa, pana in 2020. Comisia va lansa astazi o consultare publica privind viitorul programelor sale de mobilitate pentru perioada post-2013.

Comisarul Androulla Vassiliou va participa la un chat vineri, 17 septembrie, intre 15.00 si 16.00

Vineri 17 septembrie, comisarul Androulla Vassiliou va participa la un chat internet privind Tineretul in miscare intre orele 15:00 si 16:00. Intrebarile se pot trimite anticipat sau chiar in timpul chatului internet in orice limba UE la adresa urmatoare: EAC-YOM@ec.europa.eu.

Chatul internet va fi transmis in direct prin live streaming aici.

Actiunea Tineretul in miscare va fi promovata printr-o campanie de informare la nivel european.Evenimente speciale de lansare vor avea loc la Budapesta, Ungaria, la 8-9 octombrie si la Bordeaux, Franta, la 14-16 octombrie.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
843 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii