Lideri pentru justitie
Foto: CampusNews

Poate conta justitia romana pe un alt fel de juristi?

de M.B. CampusNews

Joi, 23 septembrie 2010, 11:15    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Cati dintre absolventii facultatilor de drept sunt cu adevarat pregatiti sa ne reprezinte in instante sau sa aduca o schimbare in sistemul juridic? Proiectul de leadership pentru tineri juristi romani - Lideri pentru Justitie (Leaders for Justice), organizat de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer isi propune sa vina in intampinarea acestei nevoi acute de elite in domeniul dreptului. 

Lideri pentru Justitie va pregati si in 2011 un grup de tineri juristi care demonstreaza potential in a deveni viitoarele elite ale justitiei din tara. Este esential pentru acestia sa inteleaga importanta valorilor si a integritatii, precum si a aplicarii lor. Juristii vor contribui astfel la promovarea principiilor statului de drept si instituirea unui sistem de bune practici in organizatiile in care isi exercita sau isi vor exercita in curand profesia.
 
Experti straini si cei mai buni profesionisti romani in drept, leadership si management vor fi alaturi de viitorii lideri pe parcursul celor sase sesiuni de training si al seminariilor. In egala masura, abilitatea participantilor de a pune in practica cele discutate va fi testata prin proiecte individuale si de grup.

"Ne dorim sa le oferim acestor tineri sansa de a-si dezvolta in mod optim abilitatile de lideri si de a deprinde modalitati de lucru care sa poata aduce o noua abordare in justitia romana, o abordare fundata pe integritate si competenta", a declarat Corina Rebegea, coordonatoarea proiectului. 

Cei 17 participanti la prima promotie a Lideri pentru Justitie au apreciat in mod deosebit calitatea programului, discutiile si dezbaterile asupra principiilor democratiei, ale statului de drept si ale eticii profesionale. 

Constienti de faptul ca a face parte din viitoarea elita a justitiei romane atrage dupa sine si necesitatea de a impartasi din experienta acumulata, tinerii juristi au gandit un proiect de introducere a unor cursuri de educatie juridica in curricula pentru liceu. 

Juristii aflati in primii trei ani de cariera, masteranzii si studentii in ultimul an la Drept sunt asteptati sa isi trimita candidaturile pana la data de 31 octombrie. Mai multe detalii despre program si conditiile de participare pot fi gasite aici.

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad-Adenauer-Stiftung, este proiectat ca un program dialog, de dezbatere si schimb de idei pe teme legate de statul de drept in si intre tarile din Europa de Sud Est.
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
1108 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Sigur ca NU (Joi, 23 septembrie 2010, 12:00)

  ogi [anonim]

  In fiecare tara exista studenti care invata bine si care nu .
  Problema in RO este una de sistem .Sistemul juridic de sorginte francofona NU ESTE un sistem performant. Efectele se vad in fiecare minut.Legile sint facute spre a fi incalcate si nu respectate de toti.

  1) Deci deageaba studentii invata bine ceva prost ,nefunctional , care pactic produce efecte gen lasa-ma ca sa te las.
  2)toti tineri mai nou vor direct judecatori etc UITIND ca nu au mentalul inca pregatit pt astfel de pozitii, rezultatele sint iarasi vizibile
  3) examenele sunt trucate , cine trece ....

  Daca doriti sa facti ceva incepeti cu sistemul .
  De ce in alta tari toate persoanele (cu mici exceptii) se incadreaza in societate respectind legea dar aceleasi persoane in RO nu respecta legea ??
  • 0 (0 voturi)    
   cum reformam sistemul (Joi, 23 septembrie 2010, 12:31)

   natalia [anonim] i-a raspuns lui ogi

   Pentru a reforma sistemul actiunea trebuie sa fie dubla: pe de o parte umbli la cadrul institutional (inclusiv norme), pe de alta reformezi mentalitati, atitudini. Daca nu eliminam anumite tipare comportamentale si daca nu apelam la responsabilitatea si integritatea oamenilor care compun sistemul, nu vom putea obtine nimic doar pe cale normativa.
   Orice reforma incepe de la oameni, inclusiv schimbarea sistemica. Si asta ia timp...
   • 0 (0 voturi)    
    ha, ha, ha (Joi, 23 septembrie 2010, 14:13)

    fefe [anonim] i-a raspuns lui natalia

    Taticu, cand singurul criteriu de competenta este spaga, buni sunt avocatii care stiu unde sa dea spaga, judecatorii si procurorii care stiu sa ia spaga, astia sunt aia frumosi, cu mertan, viloi si vacanta in Bahamas, geaba faci tu o suta de seminarii si trainiguri!
    Iar daca vreonul macane impotriva sistemului nu il sustine nimeni, nu am auzit de vreo fundatie care sa sustina material vreun avocat sau judecator care denunta abuzurile din sistem. Si daca nu e sustinut, ala moare de foame , e marginalizat, si o sa invete si el ca a doua oara cand vede vreun abuz sa taca din gura.
 • 0 (0 voturi)    
  Un program fara viitor (Joi, 23 septembrie 2010, 14:34)

  Dumitru Stanescu [anonim]

  Cred ca nu e vorba de un proiect semnificativ. Promotia de anul acesta a avut in compunere magistrati aflati pe ultimele locuri la absolvirea Institutului National al Magistraturii si la examenul de capacitate.
  Cum sa fie acestia lideri? Este un nonsens.
  Din pacate, cu exceptia unei doamne procuror din Bucuresti, nu cred ca programul a adus cei mai buni participanti.
  Pacat de eforturile laudabile ale celor de la KAS, dar am impresia ca se arunca banii pe fereastra.
  Conducerea proiectului de Dan Stoica, un consilier juridic care n-a scris nimic in viata sa (carti, articole) si are spre 40 de ani, este ridicola.
  Mai bine participam noi, avocatii, era poate mai convingator.
  Chiar, de ce nu se face un astfel de program doar pentru avocati?
  • 0 (0 voturi)    
   Lideri pentru Justitie (Joi, 23 septembrie 2010, 15:14)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Stanescu

   Este foarte usor sa stai pe margine si sa critici in loc sa te implici si sa schimbi ceva. Nu trebuie sa uitam ca acest program este dezvoltat de catre un ONG si nu cred ca intra in atributiile unei astfel de organizatii sa schimbe un sistem. Ceea ce pot ei sa faca este sa propuna o viziune, un model si sa demonstreze ca merita sa-ti deschizi orizontul catre astfel de initiative. Daca toate elementele implicate, institutii, organisme, comisii si comitete :) ar incerca sa faca ceva in aceasta directie atunci masa critica necesara schimbarea sistemului ar fi asigurata.
   Fundatia Konrad Adenauer este deschisa catre proiecte venite din partea altor organizatii iar daca acestia sunt bani aruncati pe fereastra inseamna ca nu au existat proiecte mai bune. In ceea ce priveste existenta unui astfel de program pentru avocati cred ca in mediul privat exista suficienti bani pentru a sustine un astfel de proiect. Ar fi absurd acum sa cerem bani ONG-urilor pentru a sustine proiecte destinate mediului privat.
  • 0 (0 voturi)    
   curat ad hominem, coane Stanescu! (Joi, 23 septembrie 2010, 16:21)

   dan.stoica [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Stanescu

   Programul va fi convingator peste cel putin zece ani, cand vom vedea rezultatele absolventilor de astazi. El este deschis oricarui jurist absolvent recent al faculatii de drept (ceea ce dovedeste ca nu sunteti bine informat). Inteleg frustrarea dvs. legata de INM - probabil ati fost deranjat de ultimul meu articol (din cele pe care nu le scriu) publicat pe juridice.ro, dar si pe blogul meu personal (unde gasiti texte scrise in ultimii 6 ani) aici: http://www.danstoica.ro/?p=208
   Sper ca atunci cand voi implini varsta de 40 de ani veti avea placerea sa rasfoiti si prima carte scrisa pe baza experientei mele profesionale. Nu cred in cartile practicienilor scrise inainte de 40 de ani, dar recunosc ca exista teoreticieni care pot scrie carti de substanta inainte de aceasta varsta.
   • 0 (0 voturi)    
    curat ad hominem, coane Stanescu! (Joi, 23 septembrie 2010, 17:22)

    Dumitru Stanescu [anonim] i-a raspuns lui dan.stoica

    M-ati inteles gresit domnule Stoica, nu vorbeam despre ”opiniile” dumneavoastra. Asa, oricine are blog, de la ministri la muncitorii necalificati.
    Vorbeam despre articole publicate in reviste de drept. Macar atat.
    In ce priveste liderii, ei se nasc si se impun peste tot, si acum si peste 10 ani si oricand.
    Apropo, ati condus ceva vreodata? Cum de ati ajuns lider? Chiar sef de pregatit liderii.
    Mult succes la carte, sigur va fi un best seller.
    Raman la parerea ca avocatura are nevoie de asa ceva. Avocatii tineri au nevoie de putina organizare si de programe de pregatire. Daca ati fi avocat ati intelege mult mai bine.
    • 0 (0 voturi)    
     Re: (Joi, 23 septembrie 2010, 22:08)

     dan.stoica [anonim] i-a raspuns lui Dumitru Stanescu

     Dumneavoastra sunteti revoltat ca nu sunt organizate astfel de proiecte doar pentru avocati. Subliniez inca o data ca orice avocat tanar se poate inscrie in program. Totodata, fara sa cunoasteti nimic despre activitatea mea profesionala, mi-ati pus o eticheta doar pentru ca nu sunt avocat si nu am publicat in reviste de drept. Si din nou ati ridicat piatra fara sa va informati in prealabil. Acest program este si conceptia mea pentru ca am condus in ultimii zece ani mai multe proiecte juridice, despre care puteti citi pe internet si nu in revistele de drept. Daca ma cautati pe LinkedIn veti gasi si profilul meu profesional. Personal nu fac prea mult caz de diferenta intre avocati si consilieri juridici. Fiecare are expertiza sa profesionala. Eu am inteles sa imi folosesc experienta manageriala din ultimii 10 ani pentru a convinge un grup de oameni entuziasti sa lanseze, sa finanteze si sa mentina acest program. Am inteles sa imi folosesc astfel timpul liber, in care as fi putut scrie carti sau articole in revistele de drept. Am refuzat sa urmez exemplul marilor corifei ai dreptului romanesc din ultimele decenii care sunt profesori la trei facultati, avocati, scriitori, poeti, manageri, cantareti sau actori - si toate acestea intr-o singura viata.Am preferat sa fac un singur lucru bine si acesta este managementul proiectelor juridice. Recunosc ca nu este o alegere obisnuita in lumea juridica romaneasca.Daca absolventii acestui curs au retinut macar atat de la mine, personal sunt multumit. De aici incolo va invit sa mai discutam peste zece ani.
 • 0 (0 voturi)    
  justitia de cacao (Duminică, 10 octombrie 2010, 13:15)

  cristi [anonim]

  salut tuturor si ca o intamplare a facut sa mi dau seama cat deincompetenta e justitia romana
  intre data de 12-24august din gospodaria bunicilor mei au fost sustrase niste bunuri dar foarte multe materiale feroase,pe 27 am venit eu in tara si cand amauzit mi am dat seama ca au fost furate pt a fi duse la fier vechi si asa a si fost le am gasit acolo la un centru de colectare a fierului vechi,apoi am anuntat organul de politie din comuna si a intocmit actele de ridicare ale bunurilor apoi impreuna cu politia si cu propietarul centrului de colectare a fierului vechi am mers si am identificat autorii si de atunci politistii spun ca iar tine cineva in brate ca procuroru mitrache vasile zice ca nu au probe,nu stiu ce probe mai vrea avem corp delict avem martor propieterul centrului de colectare a fierului vechi cu alte cuvinte influenteaza hotia in ROMANIA chiar cei care ar trebui sa aplice legea o justitie de tot rahatu.imi asum toata raspunderea in ceea ce am scris email cristiurucu@gmx.de
 • 0 (0 voturi)    
  Justitia romana (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:24)

  Cosmin Cristea [anonim]

  M-am saturat cat am scris de Justitia romana... . In Romania rareori se infaptuieste justitia.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii