Logo-ul concursului
Foto: CampusNews

Comisia Europeana lanseaza concursul "Tineri reporteri impotriva saraciei"

de M.B. CampusNews

Vineri, 24 septembrie 2010, 10:11    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Comisia Europeana lanseaza concursul "Tineri reporteri impotriva saraciei". Toti studentii la jurnalism din statele membre ale EU sunt invitati sa trimita un reportaj despre dezvoltare, pentru a fi selectati sa relateze despre Zilele Europene ale Dezvoltarii, care se vor desfasura la Bruxelles, in luna decembrie.

Laureatii concursului vor fi invitati sa participe la o vizita pe teren intr-un stat african, partener al Comisiei.Concursul a fost lansat intr-un moment crucial pentru cooperarea pentru dezvoltare: cu numai cinci ani inainte de termenul limita din 2015 stabilit pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), toata lumea are privirea atintita asupra summit-ului Organizatiei Natiunilor Unite, care se desfasoara la New York in perioada 20-22 septembrie si care are drept obiectiv accelerarea progresului catre indeplinirea ODM.

"In ziua deschiderii summit-ului de la New York privind Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sunt mandru sa ii invit pe toti studentii europeni la jurnalism sa se alature luptei impotriva saraciei in lume.

Mass-media au de jucat un rol foarte important: reportajele din mass-media sunt esentiale pentru a sensibiliza, pentru a mobiliza si pentru a pune pe agenda politica chestiunile legate de dezvoltare. Am mari asteptari in ceea ce priveste creativitatea si angajamentul tinerilor reporteri si le urez succes la concurs", a spus Andris Piebalgs, comisar european pentru dezvoltare.

Concursul "Tineri reporteri impotriva saraciei", organizat in cooperare cu Centrul European de Jurnalism, este o initiativa adresata studentilor la jurnalism din statele membre ale UE cu scopul de a-i sensibiliza la aspectele legate de dezvoltare.

Incepand cu data din 24 septembrie si pana la 29 octombrie, studentii la jurnalism sunt invitati sa transmita un articol sau un reportaj radio privind UE si dezvoltarea.

Pe baza reportajelor transmise si a formularelor de candidatura, vor fi selectionati 33 de candidati care vor fi invitati sa participe la un atelier in cursul  Zilelor Europene ale Dezvoltarii, care se desfasoara la Bruxelles in luna decembrie.

In timpul atelierului, studentii la jurnalism vor transmite in direct de la Zilele Dezvoltarii pe un site special si vor avea, de asemenea, posibilitatea de a transmite reportaje pentru mass media nationala sau locala din tarile lor de origine.

In functie de calitatea si originalitatea articolelor media produse, participantii vor putea castiga un premiu la finalul concursului in una din categoriile:cel mai bun articol, cel mai bun reportaj radio si cea mai originala stire, selectate de un juriu alcatuit din jurnalisti si din profesori la jurnalism din statele membre ale UE.Premiul final va fi o vizita de presa in una din delegatiile UE din Africa.

Alti pateneri media sunt: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist

La inceputul lunii iulie, Comisia a lansat, pentru al doilea an consecutiv, concursul similar "Muzica impotriva saraciei", care incurajeaza tinerii muzicieni din statele membre sa se exprime in lupta impotriva saraciei in lume. 

Materialele pot fi transmise pana la 17 octombrie, Ziua internationala pentru eradicarea saraciei.

Date esentiale pentru concursul "Tineri reporteri impotriva saraciei"
  • 20 septembrie:lansarea concursului
  • 29 octombrie:data-limita pentru transmiterea reportajelor si a candidaturilor inceputul lunii noiembrie:selectia participantilor pentru atelierul care se va desfasura in cursul Zilelor Europene ale Dezvoltarii
  • 4-7 decembrie:atelier la Bruxelles pentru realizarea reportajelor privind Zilele Europene ale Dezvoltarii
  • 14 decembrie:data-limita pana la care participantii pot transmite reportajele mijlocul lunii ianuarie 2011: anuntarea laureatilor concursului

    Detalii pe site-ul Comisiei Europene.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
542 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii