Educatia inseamna dezvoltarea armonioasa a elevului
Foto: Reuters

Ce statut are si cat castiga un profesor in Finlanda

de FDP CampusNews

Joi, 21 octombrie 2010, 10:43    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Daca in Romania, tinerii nu se prea inghesuie sa devina profesori, in Finlanda, statutul pe care il are un cadru didactic in societate, face ca numarul celor care doresc sa aiba aceasta meserie sa fie foarte mare, concurenta fiind uneori de peste 10 candidati pe un loc.

Salariul unui profesor finlandez este in general mai mic decat salariul mediu pe economie, astfel ca tinerii care doresc sa devina profesori ar putea castiga mult mai mult optand pentru alte meserii, de unde rezulta ca ceea ce primeaza este motivatia intrinseca, placerea de a educa.

In Finlanda, educatia este inteleasa dintr-o perspectiva mai larga: nu inseamna doar predare, ca in Europa, ci si dezvoltarea armonioasa a elevului, cu accent deopotriva pe activitati precum arta, muzica, sport, dar si pe formarea de deprinderi precum lucrul in echipa, gandire critica, studiu individual, comunicare.

Vezi aici care este statutul unui profesor in Finlanda si ce salariu castiga
Citeste mai multe despre     |   | 

  
6749 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  finlanda (Joi, 21 octombrie 2010, 11:25)

  proful de romania [anonim]

  am rezerve foarte seriose asupra faptului ca in Finlanda salariul MEDIU in invatamant este mai mic decat salariul MEDIU in general al Finlandei. Cunosc destul de bine situatia din invatamantul universitar de acolo si au salarii cu mult peste salariul mediu.
  • 0 (0 voturi)    
   Locuri de munca in Finlanda (Joi, 21 octombrie 2010, 11:57)

   jobs [anonim] i-a raspuns lui proful de romania

   www.workinfinland.com
   Vedeti acolo statutu profesorului in Finlanda
  • 0 (0 voturi)    
   Dascal (Joi, 21 octombrie 2010, 12:13)

   Fair lady [anonim] i-a raspuns lui proful de romania

   Imi pare rau pentru dumneavoastra, dar tin sa va informez ca articolul se refera la profesorul din invatamantul preuniversitar. Iar pentru acesta salariul mediu este in Finlanda mai mic decat al unui taietor de lemne: profesorul castiga 2654 euro/luna, iar taietorul de lemne 3706 euro/luna.
   Va puteti convinge singur : http://www.worldsalaries.org/finland.shtml
  • 0 (0 voturi)    
   profesor = teacher nu Pof. (Joi, 21 octombrie 2010, 12:16)

   neutrino [anonim] i-a raspuns lui proful de romania

   Nu confunda profesorul, teacherul-invatatorul cu ala care a functie academica..adica profesorul universitar. Mai mult, profesorii universitari, pe langa partea didactica au partea de cercetare, coordonare de proiecte, conducator de grup, de doctarat..etc.
   Nu confunda merele cu perele..
 • 0 (0 voturi)    
  asa ere si pe la noi (Joi, 21 octombrie 2010, 14:59)

  spiru [anonim]

  odata.
  pe timpul cand se mai si citeau carti...
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ne suparati (Vineri, 22 octombrie 2010, 9:09)

  astronomu [anonim]

  sa vorbesti romanilor despre finlanda e ca si cum ai vorbi furnicilor despre alpha centauri...si cred ca furnicile sunt mai aproape .....
 • 0 (0 voturi)    
  FINLANDA (Vineri, 22 octombrie 2010, 11:16)

  Stefan Ivan [anonim]

  Ca orice tara si Finlanda trebuie privita de la A la Z. In primul rand trebuie vazut sistemul de salarizare in aceasta tara, unde nu exista salarii si nici pensii dezechilibrate, imorale, obtinute in urma unor legi speciale. Sistemul finlandez de salarizare pleaca de la un salar minim decent si indestulator pt. fiecare finlandez. Referitor la meseria de dascal, aceasta vine in primul rand din sufletul omului in ideea de a da si viitorimii tarii tale cea ce tu stii cel mai bine, scriind poate o carte din care pot sa vina niste bani, fara a te gandii la meditatii, santaj asupra elevilor sau cine stie ce ciudatenie. In momentul in care te faci padurar, e clar ca vrei sa lucrezi pt. bani si e clar ca la dificultatea muncii in padurile din Finlanda nu mai timp sa mai ai alt job si nici cum sa mai scrii vreo carte. Lucrurile trebuie luate pe rand si create baze pe care se pot face aplicatii reale si profesioniste de catre profesionisti in fiecare domeniu.


VIDEO
Niciun videoclip
FOTO
Nicio imagine

TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii