Cat de mult se implica parintii in deciziile scolii?
Foto: CampusNews

Implicarea parintilor in luarea deciziilor la nivelul scolii este sau nu o idee buna?

de FDP CampusNews

Joi, 4 noiembrie 2010, 11:06    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Noua Lege a Educatiei Nationale care se dezbate acum in Parlament propune un set de masuri noi prin care se doreste reformarea sistemului, iar una dintre aceste masuri presupune schimbarea structurii de conducere a unitatilor de invatamant din sistemul preuniversitar.

Practic, scolile vor fi conduse de un consiliu de administratie compus din o treime cadre didactice, o treime parinti si o treime reprezentanti ai consiliului local, prin intermediul acestei schimbari dorindu-se o implicare mai mare a comunitatii in viata scolii.

In ce masura o asemenea schimbare poate genera rezultate pozitive? Pentru a raspunde acestei intrebari trebuie sa vedem cum au inteles alte tari sa ii implice pe parinti in luarea deciziilor, iar datele arata ca, in foarte multe dintre tarile cu un sistem educational bine pus la punct, parintii au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste luarea acestor decizii.

Vezi aici despre ce tari este vorba si cum sunt implicati parintii in luarea deciziilor.​

Citeste mai multe despre     |   | 

  
3187 vizualizari
 • +2 (2 voturi)    
  Programul lapte-corn (Joi, 4 noiembrie 2010, 11:57)

  laur [anonim]

  De exemplu, cu programul acela in care se da mancare la copii, in pauza de pranz, din bugetul de stat, este normal ca parintii sa decida ce sa manance copii din banii alocati, nu directorul sau profesorii care ar putea avea un alt interes decat sanatatea copiilor. Poate parintii nu vor ca copii sa manance biscuiti nu stiu de care, care contin Euri, ci sa manance sanatos. Directorul ar putea favoriza nu stiu ce firma de eugenii a unui prieten sau sa aiba alt interes. De asemenea poate unii copii tin regim, trebuie sa existe 2-3 variante de meniu.
  • 0 (0 voturi)    
   toate bune (Joi, 4 noiembrie 2010, 18:40)

   limes [anonim] i-a raspuns lui laur

   Toate bune. Laptele si cornul ( sau biscuitii) nu sunt contractati de catre directorii de scoli ci de altcineva de mai sus. Scoala doar distribuie laptele la copii, neavand nici o putere macar de a schimba meniul care de ani de zile este acelasi.
   Asa ca ...
  • +1 (1 vot)    
   program lapte si corn (Joi, 4 noiembrie 2010, 20:47)

   inna [anonim] i-a raspuns lui laur

   Sau poate ar trebui sa-si puna problema ca banii care se duc pe lapte si corn si pe care copiii de la clasele V-VIII nu il iau sa ii dea mai bine copiilor care chiar au nevoie.
 • +2 (2 voturi)    
  Implicarea parintilor e cea mai buna solutie! (Joi, 4 noiembrie 2010, 13:36)

  Daniel [anonim]

  Implicarea parintilor e cea mai buna solutie!

  Teoretic ea se intampla si acum dar, doar in teorie!

  Societatea civila este intrebata (dar sugestiile sunt ignorate)
  Parintii sunt chemati la sedinte de catre diriginte unde este practic o re-evaluare a esecului si informarea despre utlitatea cotizarii la fondul clasei si fondul scolii (practica ilegala, desigur)

  De aceea, parintele responsabil ESTE cea mai competenta persoana care poate decide educatia copilului!

  Si daca decide ca ea sa se faca acasa, ea se numeste Homeschooling, care este testat in tari civilizate de zeci de ani! Nu toti pot face homeschooling dar poti oferi aceasta posibilitate celor care doresc si vei vedea rezultatele!

  Intamplator, pe 6 noiembrie in Bucuresti va fi o conferinta pe aceasta tema.

  www.homeschooling.ro
  http://groups.yahoo.com/group/HomeSchool_RO/
  • 0 (0 voturi)    
   Mai bine un corn de la Minister... (Joi, 4 noiembrie 2010, 23:08)

   tzetze19 [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   ...acelasi....sa nu se supere nimeni
  • 0 (0 voturi)    
   ABSOLUT! (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 15:41)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   daca -IN SFARSIT- scoala e centrata pe elev si nu pe sindicatul profesorilor, nu e normal ca reprezentantul elevului (adica parintii sai ) sa aiba ceva de spus??? De aici si opozitia feroce a sindicatelor la schimbare: vor deveni "accountable" in fata cuiva.
 • -2 (2 voturi)    
  categoric nu!!! (Joi, 4 noiembrie 2010, 13:49)

  Mihai [anonim]

  ce expertiza au ei in actul educational ? fiecare parinte are propria conceptie si se va creea o abrambureala de nedescris!
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste legea (Vineri, 5 noiembrie 2010, 9:01)

   radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   si iti vei raspunde singur la aceste intrebari.
   Nu intelegi ca nu dl. Funeriu a inventat roata, si ca a preluat practici de succes din Occident?
 • +1 (1 vot)    
  Numai cu parinti reprezentativi (Joi, 4 noiembrie 2010, 14:41)

  Simona [anonim]

  Eu cred ca ar fi o discrepanta mare intre scolile de la sate, cu numar mic de elevi si parinti, si scolile de la oras unde sunt mult prea multi. Pentru asemenea decizii parintii ar trebui sa fie foarte bine informati despre alternative si calificati. Tare mi-e teama ca in anumite zone parintii nu sunt calificati.

  In tarile dezvoltate e o mare diferenta de mentalitate si perceptie. Nu stiu cat putem noi sa ne comparam cu cei de acolo.

  Eu cred ca o solutie ar fi sa se adune grupuri de parinti reprezentativ pe judete si sa ia decizii despre structura programei in toate scolile din judet.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 4 noiembrie 2010, 20:34)

   uzu [anonim] i-a raspuns lui Simona

   doamna draga, reprezentantii parintilor in cadrul unitatilor de invatamant nu pot decide structura programei scolare.
   este vorba de administrare.
   fantastic ... ca si cum daca esti dumneata de la oras, ai fi in masura sa decizi ce sa studieze copii la matematica in clasa a 8a, de exemplu.
   • 0 (0 voturi)    
    Programa (Vineri, 5 noiembrie 2010, 8:59)

    Filip [anonim] i-a raspuns lui uzu

    stiamte domn,
    ba chiar sunt de parere ca parintii pot sa se implice si in programele scoalre..aceste nu trebuie stabilite de catre niste dobotoci de la minister, care nu au nici o legatura cu ce pot copiii de ex la cls. v-viii. materia este prea densa, profesorul de mate, rom, nu are timp sa-si parcurga materia,. asa de bine stabilita de cei din comitii si comitetete.
    mi se pare chiar o necesitate ca sa se implice parintii si in alegerea m,anualelor, care sunt scoase de edituri...stiti ce ni s-a zis la sedinta..cls. v-a...ca cel care da spaga cea mai mare, are manualul scos pe piata...deci inteesul copilului nu exista!(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   Din cate (Vineri, 5 noiembrie 2010, 8:58)

   radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Simona

   am inteles, scolile cu prea putini copii se vor desfiinta, acestia urmand a fi preluati de alte scoli din localitati apropiate.
   In ceea ce priveste "calificarea parintilor" in a se pronunta in sistemul de invatamant, eu cred ca nu trebuie sa ne punem aceasta problema. Aceasta lege are ca tinta un termen lung, iar acomodarile se vor face de-a lungul a catorva ani, dar important este sa fie aceasta lege care sa ne ajute sa ne schimbam mentalitatile. Nu se poate schimba totul peste noapte, dar eu am incredere, chiar si asa, cu oamenii nostri de la sate si cu mentalitatea lor :), ca lucrurile se vor schimba incet- incet... De undeva trebuia pornit... Din pacate, cu anularea legii de catre CCR, probabil ea va fi facuta acum harcea- parcea in Senat de catre opozitie.
 • +2 (2 voturi)    
  Implicarea parintilor... (Joi, 4 noiembrie 2010, 17:09)

  Mih [anonim]

  ...in luarea deciziilor la nivelul scolii este, teoretic, un lucru normal, necesar, benefic.
  Practic, efectele vor depinde de calitatea umana a celor implicati. Ca peste tot si in orice!
  Daca prioritar va fi interesul pt. educatia si formarea copiilor (in sensul cel mai bun si corect al sintagmei),este in regula.
  Daca majoritare vor fi exprimarile unor mentalitati retrograde, paguboase si refractare la principii corecte, elevii si actul educational nu vor avea de castigat.
  Si pana acum existau comitete de parinti dar, adesea, asta era o modalitate de a pune pile propriilor copii, de a lingusii (imi cer scuze, dar nu gasesc alt termen) cadrele didactice...
  O alta atitudine reprobabila este aceea a parintilor care manifesta agresivitate, aroganta si un subiectivism nociv cand sunt sesizati de scoala in legatura cu indisciplina odraslelor lor.
  Suntem la un nivel in care multi (poate, mult prea multi) adulti ar trebui ei, mai intai, educati (parintii, cadrele didactice, fara suparare, inclusiv).
  Doar ca totul trebuie facut din mers.Timpul nu ne prea mai asteapta.
  O lege buna, corecta, moderna (chiar daca nu perfecta, ci perfectibila), impusa celor implicati in sistem (cadre didactice, parinti, autoritati), este de dorit, este necesara.
  Eu cred ca da, implicarea parintilor e necesara si teoria poate deveni realitate.Este in interesul copiilor nostri si in interesul viitorului acestei tari.
  Poate de aici va porni si procesul de formare a unui autentic spirit colectiv, comunitar, civic si, in cele din urma, a unei societati civile adevarate, activa, implicata, emancipata si principiala.
 • 0 (0 voturi)    
  Implicarea parintilor (Joi, 4 noiembrie 2010, 19:08)

  Sanda [anonim]

  Implicarea parintilor si a comunitatii locale nu este inca viabila la noi pentru ca nu avem gradul de civism necesar pentru asta. Dar poate aduce unele imbunatatiri in probleme de administrare a scolii. Insa cele mai grave disfunctii sunt in planul educatiei si aici situatia trebuie corectata de specialisti autentici. Hai sa nu mai pretindem ca ne pricem toti la educatie! Finlanda este pe locul I la testele internationale cu o implicare minimala a parintilor.
  Actuala lege, in ansamblul ei, nu va produce saltul de calitate pe care il pretinde pentru ca nu rezolva cauzele problemelor. Nu este loc de mai multe explicatii dar timpul va dovedi acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine ca se implica parintii (Vineri, 5 noiembrie 2010, 2:17)

  johnny [anonim]

  In America, daca scoala ar fi un restaurant, iar parintii clienti care stau la mese, profesorii sunt cei care servesc la mese. Asta e relatia profesori-parintii elevilor. Chiar si comparat cu sistemul educativ britanic, drespre cel american se spune "beware, parents run the school".
  Sunt in favoarea unui rol mai mare al parintilor in viata scolii. Asta i-ar face mai constienti pe multi dintre ei ca educatia incepe acasa si se continua la scoala.
 • 0 (0 voturi)    
  implicarea parintilor (Vineri, 5 noiembrie 2010, 8:59)

  valexandru [anonim]

  ca parte a consiliului de administratie al scolii, parintii inseamna reprezentarea intereselor beneficiarilor procesului de invatamant.

  reprezentantii comunitatii locale, reprezinta interesele societatii care finanteaza procesul de invatamant.

  reprezentantii cadrelor didactice, reprezinta interesele tehnicienilor in educatie.

  Cele 3 puncte de vedere merg bine impreuna atata vreme cat fiecare din cele trei tipuri de reprezentare nu isi amesteca rolurile.

  Nimeni nu poate nega ca parintii sunt cei mai interesati de viitorul copiilor lor, si prin aceasta si cei mai buni reprezentanti ai acestora in CA.

  Ca la noi nu s-a pomenit asa ceva, nu inseamna ca acest lucru nu trebuie sa se intample odata si odata.
  • 0 (0 voturi)    
   legea invatamantului (Vineri, 5 noiembrie 2010, 15:43)

   Lucia [anonim] i-a raspuns lui valexandru

   Si acum parintii sunt implicati. Dar,undeva pe la granita intre legal si ilegal.Personal,mi se pare o idee excelenta,aceasta cu implicarea parintilor.Este o responsabilizare a tuturor:cadre didactice,administratie locala si desigur parinti.Pana la urma beneficiari ai procesului de invatamant ,mai devreme sau mai tarziu,suntem cu totii;copii si adulti
   Programul "scoala dupa scoala" este un program modern si care ar raspunde multor probleme cu care ne confruntam:lipsa de timp,invatare corecta sub supraveghere autorizata,socializare,comunicare,etc. Sunt beneficiara unui astfel de program ,particular si vorbesc in cunostinta de cauza. Copilul meui merge cu deosebita placere acolo ,iar rezultatele sunt excelente.
 • 0 (0 voturi)    
  implicarea parintilor (Vineri, 5 noiembrie 2010, 12:11)

  monel patric [anonim]

  traim in romania si asta ne impiedica sa discutam sezand pe scaun. discutiile noastre se duc stand in picioare si incarcand, din cand in cand sa ne dam cate o palma.

  sunt unul din cei care , prin forta imprejurarilor, am vazut situatii diferite, in tari diferite. nu vreau sa intru in polemica, jonny(?)insa vb. prapastii. am vazut ce e in usa si, chiar daca situatiile difera de la scoala la scoala, in general parintii nu interactioneaza cu profesorii scolii, ei se intalnesc cu acestia doar in situatii speciale sau la evenimente, legatura o tine de obicei directorul scolii. zicala clientul nostru stapanul nostru nu are nici o legatura cu scoala americana, decat eventual aceea ca parintii pot alege ptr. copiii lor scolile pe care le pot urma. dincolo de comparatia jignitoare care, sper ca nu se supara, tradeaza un caracter pe care nu vreau sa il vad la copiii mei si un pic de semidoct-ism (!?)
  in multe tari sistemul implicarii parintilor exista, daca insa mergeti acolo, iar eu am vb cu cei din cateva scoli nordice, si la ei, minunea a durat 3 zile. dupa o vreme, parintii, chiar daca danezi sau suedezi, au venit tot mai rar la scoala. poate romanii vor avea mai mult simt civic ):

  accept implicarea parintilor, rog ministerul sa analizeze, in cate scoli, de cate ori, nu se va realiza cvorumul in consiliile de administratie.

  ma intreb,fara rautate, cati din cei care stiu atat de multe despre educatie, inclusiv despre homeschooling, si posteaza pe blog-uri, au, nu neaparat o legatura si cunostinte despre sisteme de invatamant din romania sau din alte tari si cati posteaza dupa ureche. va stau la dispozitie zeci sau poate sute de mii de studii, la o simpla cautare pe goagal. succes !
 • 0 (0 voturi)    
  implicarea parintilor in decizia din invatamant (Sâmbătă, 6 noiembrie 2010, 11:51)

  Lucian Pop [anonim]

  Deciziile democratice se iau prin vot numeric, in urma unei sume de manipulari ale unor oratori. In cea mai mare masura votul are o mare incarcatura emotionala.
  Dar implicarea parintilor in decizie poate fi utila in aflarea si selectarea unor necesitati (cat isi dau interesul unii profesori, copii raman sau nu `pamant de flori` in urma activitatii educationale, insistarea pe a fii folositor invatamantul, etc) si in implicarea activa in dezvoltarea lacasului cu mai putini bani de la buget si o participare prin munca sau bani a parintilor (ei fiind parte a deciziei).
  Sunt tatal unei absolvente de liceu in Brasov, unul din cele bune, si pot declara cu mana pe inima ca la cultura generala rezultatul este `o`, la a folosi `o`-ul dobandit este `0`, la dezvoltarea curiozitatii ca motor al invatarii viitoare este `o`, la increderewa in sine este `o`, la formarea unui tel peste 5 ani este `o`, la increderea in viitor este `0`
  Deci rezultatul liceului este `000000`
  Dar aceste rezultate sunt obtinute de profesori platiti din banii nostrii care fac greve peste greve pntru bani mai multi, care nu isi pun problema ca si banii primiti sunt sunt enormi pentru rezultatele obtinute si care folosesc institutia invatamantului pentru a-si promova meditatiile, adevarata lor sursa de venit.
  Deci eu ca parinte de elev, o data platesc la stat pentru ca profesorii sa nu-si faca datoria si sa se tina de manifestatii si de greve si a doua oara platesc meditatii la alti profesori, colegii profesorilor copilului meu pentru rezultatul `000000`.
  Invatamantul actual este o rusine! dascalii, in majoritatea lor` sunt descalificati in mentalitati si atitudini, ei fiind primii ce ar trebui reeducati, si asta pe banii lor (ca altfel nu se lipeste nimic de ei daca nu investesc ei insisi in ei si nu trebuie sa-si apere investitia) si platiti pe rezultate.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarat (Marţi, 9 noiembrie 2010, 11:31)

   FILIP [anonim] i-a raspuns lui Lucian Pop

   Aveti mare dreptate! Din pacate...


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie