Romania se situeaza sub media internationala in ceea ce priveste competentele de baza ale elevilor de 15 ani

de Magda Barascu CampusNews

Marţi, 7 decembrie 2010, 17:37    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Romania se situeaza sub media internationala, inaintea Albaniei, in clasamentul PISA - Programme for International Student Assessment. PISA reprezinta un program initiat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prin intermediul caruia sunt verificate, pe baza unui chestionar standardizat, cunostintele elevilor in varsta de 15 ani. La studiu au participat peste 500.000 de elevi din peste 70 de tari, iar Romania s-a clasat pe locul 49 la lectura, 47 la matematica si 48 la stiinte. In Europa, doar Muntenegru si Albania au punctaje mai slabe.

Rezultatele obtinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obtinute de Romania la precedentul ciclu al programului, PISA - 2006 (locul 47 din 59 de tari participante), in care domeniul principal a vizat Stiintele, potrivit Ministerului Educatiei

"Rezultatele Raportului PISA 2009 sintetizeaza starea invatamantului romanesc, la momentul preluarii mandatului meu de ministru", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. "Cifrele nu fac decat sa confirme o stare de fapt asupra careia am atras in nenumarate randuri atentia si pe care incercam sa o schimbam inclusiv prin elaborarea noii Legi a Educatiei Nationale. Invatamantul romanesc are, prin Legea Educatiei Nationale asumata de Guvernul Romaniei, o sansa reala de modernizare si sper din suflet ca toti politicienii nostri sa inteleaga importanta momentului. Nu voi accepta ca interesele ilegitime din mediul universitar sa compromita aceasta Lege".

Studiul este repetat din trei in trei ani, Romania obtinand un punctaj mediu de 424 de puncte, cu 28 de puncte peste punctajul din 2006, in timp ce media la nivelul celor 34 de tari membre OCDE a fost de 493.

Pe primul loc s-a clasat Shanghai cu 556 de puncte. Locul doi a fost ocupat de Coreea de Sud cu 539 de puncte, iar pe locul trei s-a clasat Finlanda cu 536 de puncte.

La capatul celalalt al clasamentului este Peru cu 370 de puncte, Azerbaidjan cu 362 de puncte si Kirgizstan cu 314 puncte.

In ce priveste rezultatele pe sexe, fetele au punctat mult mai bine decat baietii atat in Romania (445 puncte vs 403 puncte), cat si la nivelul OCDE (513 vs 474 puncte).

Baietii nu au obtinut rezultate mai bune decat cele fetele in nicio tara evaluata.

Cei mai slabi 5% dintre elevii romani au obtinut un punctaj mediu de 271 de puncte (332 media ODCE), iar cei mai buni 5% dintre elevi au obtinut un punctaj mediu de 564 de puncte (637 media OCDE). Cei mai buni 5% dintre elevii romani abia depasesc media inregistrata in China, Coreea sau Finlanda.
Citeste mai multe despre     |   | 

  
2318 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  explicatie (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:44)

  profesor [anonim]

  pai cu asa salarii, ce performanta sa facem cu elevii? Sa vina salariile bune mai intai si dupa aia o sa aveti si performanta! In alte tari se castiga foarte bine ca profesor, minim 3000 euro, aici nu ai cu ce trai...
  Alte tari au laboratoare, aici nu, stau scolile sa pice pe elevi...
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:52)

   owl [anonim] i-a raspuns lui profesor

   ar trebui sa avem o lume condusa de femei?!?
  • 0 (0 voturi)    
   Aha (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:55)

   muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui profesor

   Deci salariile sunt de vina, nu? De asta invatatorii si profesorii nu sunt in stare sa ii invete pe elevi?
   Pentru ce sa primesti salariu mare dobitocule, daca nu esti in stare sa iti faci meseria?
   Eu daca vreau sa ma angajez, trebuie sa dovedesc ca pot face treaba, pentru a primi salariu, nu invers.
   Auzi la el, dobitocul, vrea salariu mare ca sa faca treaba, ca si cum banii l-ar face mai destept. Cand colo el este in invatamant doar pentru ca e copilul cel prost al familie, nefiind in stare sa castige cei '3000 de euro' intr-un mediu concurential.
   • 0 (0 voturi)    
    esti varza (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:19)

    unu' [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    Aha. Daca tu ai avea un salar de 700 lei cu ce motivatie ai mai preda?
    • 0 (0 voturi)    
     Prime inexistente pentru competenta in educatie (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:45)

     daniel [anonim] i-a raspuns lui unu'

     Cu motivatia ca poate or sa imi creasca salariul prin prime aditionale daca am rezultate bune (elevi participanti la olimpiade internationale de exemplu). Dar cred ca nu exista o lege a competentei in invatamant care sa poate fi acceptata in RO. Aici toti vor sa fie egali.
    • 0 (0 voturi)    
     . (Marţi, 7 decembrie 2010, 19:24)

     XXX [anonim] i-a raspuns lui unu'

     DEMISIA!!
    • 0 (0 voturi)    
     varza (Marţi, 7 decembrie 2010, 20:05)

     pehash [anonim] i-a raspuns lui unu'

     deci tu esti un dascal genial, dar pentru ca n-ai un salariu pe masura te duci la clasa si faci pe prostul? de ce nu-ti dai demisia?
     salariul mediu net in invatamant era in 2005 829ron. a crescut in 2008 la 1538ron. cam atat despre 'performantele' invatamantului romanesc.
    • 0 (0 voturi)    
     invatamant privat (Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:19)

     Paul [anonim] i-a raspuns lui unu'

     Un profesor bun preda la aproximativ la fel si pentru 700 de lei si pentru 3000 de lei. Dar de ce ar sta un om destept in invatamant pentru 700 de lei?

     Invatamantul a ajuns un loc de munca la care unii aleg sa se duca pentru ca nu gasesc ceva mai bun. Iar rezultatul se vede. Acum 2 ani 30% din profesori erau suplinitori, marea majoritate in mediul rural, iar asta se vede in testul PISA.

     De multe ori ne place sa ne comparam cu tari in care invatamantul este de calitate. Nu am vazut un studiu complet in care sa se coreleze, pentru toate tarile din clasament, statutul unui profesor si cu calitatea invatamantului. De exemplu pe site-ului fundatiei Patriciu am citit o analiza din care rezulta ca pentru ca profesorii din preuniversitar sa aiba acelasi statut (dpdv financiar) ca cei din Finlanda ar trebui sa aiba un salariu de 3 ori mai mare.

     Sunt de acord ca trebuie pus la punct un sistem care sa nu risipeasca banii pe salarii. Cred ca singura solutie este crearea unui sistem concurential corect, care sa duca la performanta, intre scoli pe de o parte si intre elevi pe de alta parte.

     Sincer, doresc privatizarea sistemului de invatamant. Statul ca o parte de bani, iar cine vrea mai mult pentru copilul lui nu are decat de plateasca un ban in plus. Si atunci nu vor mai fi discutiile astea salarii mici/mari. Salariul va fi dictat de piata asa cum si trebuie.

     Sunt parinti care dau cel putin 800 de lei pentru gradinita. Daca legea invatamantului se adopta in forma actuala, atunci se pot astepta sa dea banii astia inca 12 ani de acum incolo. Oricat de bun ar fi profesorul, nu i se poate cere calitate cat are 30 de copii in clasa.
   • 0 (0 voturi)    
    te asteptam (Marţi, 7 decembrie 2010, 19:07)

    iulius [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    domnul meu, ce te impiedica sa renunti la dat sfaturi si sa vii sa vezi cum e la catedra? Ca, la fel ca tot romanu', vad ca esti intelept! Tara asta merge perfect, numai invatamintul nu merge! De-ar fi asa.
    • 0 (0 voturi)    
     Satul de profesori care se gandesc doar la salar (Miercuri, 8 decembrie 2010, 0:18)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui iulius

     Sunt satul de toti profesorii care se gandesc doar la salar. Au crescut cheltuielile cu educatia de trei ori in ultimii ani iar calitatea a scazut de trei ori. Si in scolile bune a devenit o regula ca profesorii sa nu mai vina la ore sau sa le pese doar de meditatiile private (unde nici nu platesc impozite - pai atunci de unde bani la buget pentru salarii mari in invatamant).

     Profesorii adevarati isi fac bine treaba pentru salarul decent (nu mare dar nici mic) pe care il au.

     Plus ca profesorii vacante mult prea lungi si un numar penibil de mic de ore (cum nu se intampla in alte tari).

     Asa ca mie unul nu imi este chiar asa de mila de ei. Nu inteleg de ce nu merg sa lucreze in mediul privat, daca e chiar atat de rau in scoala. Ehhh, acolo trebuie insa sa munceasca.... aha....
     • 0 (0 voturi)    
      bani (Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:26)

      Paul [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      Bugetul MEC a crescut, dar nu a crescut mult suma dedicata salarilor, ci investitiilor. Iar investitiile nu prea aduc calitate , mai ales daca sunt prost facute.

      Daca citesti statisticile corect, atunci profesorii din alte tari nu au mai multe ore pe saptamana, ci numarul de saptamani al vacantelor este mai mic. Asta ar fi o propunere interesanta. Reducerea vacantei copiilor la cel mult 1,5-2 luni.

      Profesorii au vacante lungi pentru ca elevii au vacante lungi.

      Daca consideri ca profesorii copilului tau nu isi fac treaba nu ai de cat sa ii duci la privat (de anul viitor vei primi o suma de bani indiferent daca ii duci la privat sau la stat)

      Si repet, nu poate exista calitate in clase cu 30 de copii.
    • 0 (0 voturi)    
     Eh (Joi, 9 decembrie 2010, 19:11)

     muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui iulius

     Eu, spre deosebire de altii, realizez ca nu am vocatie de dascal. Poate nu ar fi rau ca 90% dintre profesorii din romania sa realizeze acelasi lucru si sa isi caute de lucru in mediul privat...
   • 0 (0 voturi)    
    gresit (Marţi, 7 decembrie 2010, 22:06)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    Daca doresti oameni de calitate trebuie sa se creeze o concurenta...De unde concurenta ? Lumea nu este atrasa sa vina in invatamant la asemenea salarii.Suntem intr-un cerc vicios care nu se va putea sparge decat daca vor fi salarii decente
  • 0 (0 voturi)    
   Esti bugetar? (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:58)

   Unul [anonim] i-a raspuns lui profesor

   Se vede de la o posta ca esti bugetar. Pai prima data in lumea normala prima data se arata rezultatele si apoi vin si banii. Tu cu logica ta de bugetar vrei exac pe dos.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:09)

   andi [anonim] i-a raspuns lui profesor

   ai dreptate! pot sa dea ei si mama legii, daca platescu tinerii profesori cu salarii de 7-800 de lei sa nu se astepte la cine stie ce performante. In plus, in sistem nu vin tineri cu tragere de inima spre predare, ci cei care nu au gasit altceva sau nu au plecat din tara. Pe de alta parte, sunt de acord, sa dea salarii bune, dar sa si ceara, sa se faca si evaluari! Insa la noi doar sa taie din personal, asta de fapt vor, sa bage norme de 22 ore la clase de 35 de elevi. Halal performante!
  • 0 (0 voturi)    
   oare ? (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:54)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui profesor

   cu atitudinea asta ai fi mai potrivit sa speli parbrize la semafor.
  • 0 (0 voturi)    
   Si cainii umbla cu covrigi in coada (Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:37)

   Danon [anonim] i-a raspuns lui profesor

   Nu exista tara occidentala unde toti (sau macar majoritatea) profesorii de "generala" sa castige peste 3.000 de euro. In Franta, tara din care (din pacate) ne inspiram in multe domenii, profesorii incep cu foarte putin peste salariul minim (SMIC), pe la 1300 € si ajung la 3000 numai in finalul carieirei si daca au si functii administrative. Profesorii universitari ajung mai repede, dar numai varfurile ajung la 4.000. Si raportul mediu de salarii Franta/Romania este 5/1.

   Daca nu-ti convine salariul, domnule profesor, fa alta meserie, nu te razbuna pe copii.
 • 0 (0 voturi)    
  PISA nu dovedeste nimic (Marţi, 7 decembrie 2010, 17:48)

  Aldan [anonim]

  N-am auzit sa ia cineva de pe glob in considerare aceasta evaluare. Se pare ca nu are nici o legatura cu viata si evolutia REALA a segmentului investigat.
  • 0 (0 voturi)    
   Daaa, clar (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:04)

   muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui Aldan

   Clar ca e irelevanta evaluarea, stim cu totii ca romanii sunt cei mai destepti din lume si se descurca cel mai bine in lumea REALA.
   Avand in vedere ce bine merg lucrurile in Romania, eu pun rezultatele acestor teste pe seama invidiei celorlalte tari. De fapt romanii au cele mai multe premii Nobel pe cap de locuitor, cel mai ridicat nivel de trai din lume si cel mai dezvoltat mediu economic.
   Se stie din popor ca limba romana e a doua la NASA, Microsoft si Hooters, asa ca eu zic sa ignoram aceste rezultate care spun ca invatamantul romanesc e ZERO.
   • 0 (0 voturi)    
    dute baaa (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:22)

    flenduridi [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    Daca esti asa de tare si mare, de ce nu te duci tu sa iei un premiu nobel, sau chiar sa ajungi un al doilea Bill Gates. Cine te opreste?
    N. red: comentariu editat
    • 0 (0 voturi)    
     da (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:34)

     deste [anonim] i-a raspuns lui flenduridi

     Cu ironia e intotdeauna mai greu.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 8 decembrie 2010, 10:53)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    Asa e. Romanii sunt cei mai destepti oamenii din lume, Romania cea mai bogata si frumoasa tara, iar Dacia a fost buricul lumii antice.

    Cand eram student aveam prostul obicei sa caut cursuri pe site-urile universitatilor americane. Numarul romanilor era extrem de mic si nu depasea cu nimic numarul polonezilor, ungurilor sau al altor natii.

    Ne amagim ca prostii cu faptul ca avem 2-3 romani pe la firme sau universitati mari si cativa olimpici, dar nivelul absolventului de rand (adica exact ceea ce conteaza) este jalnic.

    Cu cateva elite nu rezolvi nimic, important e nivelulul omului de rand. Pentru a obtine rezultate bune ai nevoie de cativa conducatori de elita si in rest de oameni de calitate, care sa-si faca treaba. Daca nu ai elite le poti importa (exempul american), dar daca marea masa e prost pregatita, nu-ti ramane nimic de facut.
  • 0 (0 voturi)    
   Dovedeste doar ca unii baga capul ca struzul... (Miercuri, 8 decembrie 2010, 0:20)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Aldan

   Desigur, cand o evaluare nu ne place cica nu e buna... Daca spunea ca avem cei mai talentati profesori din lume pun pariu ca era cea mai tare evaluare posibila...

   Jenant...

   Uite o evaluare externa, obiectiva. E o oglinda. Din pacate multora nu le place ce vad in acea oglinda... Ei, ghinion, oglinda nu arata decat ce se afla in fata ei...
 • 0 (0 voturi)    
  ha-ha (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:10)

  cristian [anonim]

  Afara cu toti! :)
  Te pomenesti ca invatamantul o fi singurul lucru care nu merge in Romania.
  Sunt curios, postacul muciflenduri in ce domeniu de succes din Romania profeseaza?
  Poate ne impartaseste reteta succesului si promit ca plec din invatamant. Nu de alta dar vreau sa dau sansa mai multor elevi sa ajunga ca el.
  • 0 (0 voturi)    
   postacul muciflenduri (Marţi, 7 decembrie 2010, 20:32)

   muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui cristian

   Postacul muciflenduri nu a lucrat o singura zi la stat. Singurii bani pe care i-a primit de la stau au fost cei din alocatia pentru copii.
   In rest, postacul muciflenduri a muncit 7 zile pe saptamana, fara sa se planga vreodata ca ia prea putini bani.
   Daca nu mi-a convenit cati bani luam, dadeam noroc si plecam in alta parte unde munca mea era apreciata altfel.
   Pentru ca draga cristian, fiecare primeste atat cat merita. Daca nu iti convine cat castigi, mergi unde esti cu adevarat apreciat. A, asta e problema, nu poti fi apreciat pentru ca nu ai ce oferi. Asta e de fapt problema voastra.
   Postacul muciflenduri castiga 50 de dolari pe luna in primul salariu si 1400 de euro atunci cand a renuntat la a mai primi salarii de la altii. Asa ca vezi tu cristiane mama, tu nu vei fi ca postacul muciflenduri, pentru ca tu astepti sa te plateasca statul pentru a face treaba. Dar realitatea e ca tu nu esti croit pentru a face treaba, ci doar pentru a sta cu mana intinsa, asteptand sa pice ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    tot nu m-am lamurit (Miercuri, 8 decembrie 2010, 9:02)

    cristian [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

    Nu mi-a spus in ce domeniu lucrezi. Sa inteleg ca esti intreprinzator privat? As vrea sa stiu ce firma privata merge in romania fara a face afaceri cu statul!
    Crezi ca eu nu muncesc? Am o profesie care imi place si pe care consider ca o fac bine. Sunt si pregatit pentru ea. am si performante. Dar n-am bani. Pentru ca societatea nu da doi bani pe educatie si daca imi cer drepturile ma considera pomanagiu!
    Poate tu consideri ca n-avem nevoie de educatie si profesori?
    • 0 (0 voturi)    
     domeniu (Miercuri, 8 decembrie 2010, 15:20)

     muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui cristian

     Domeniul e irelevant, atitudinea e cea care conteaza.
     Ca sa nu zici ca ma ascund dupa cires, e vorba de programare pe calculator.
     Daca as fi fost bucatar sau speolog tot nu m-as fi lamentat.
     Daca as fi fost confectionera, mi-as fi cumparat o masina de cusut si as fi incercat sa castig mai mult.
     Nu inteleg cum ai dedus tu ca eu sustin ideea ca nu e nevoie de educatie.
     E nevoie in primul rand de calitate si coerenta, nu de hairupuri comuniste.
     Cam cati cetateni isi mai aduc aminte de rascoala pielor rosii si cea a sprancenelor galbene, din china antica? Scoala trebuie sa il pregateasca pe copil pentru a face fata cu succes intr-o lume in care cel mai bine pregatit castiga, iar cel mai slab boceste.
     Nu tu esti problema principala, dar esti o bucata din ea.
     Sistemul romanesc de invatamant trebuie reformat radical, dar din cate vad exista o rezistenta fantastica la schimbari. E atitudinea romanului 'las-o ba, ca merge-asa'.
 • 0 (0 voturi)    
  Ha (Marţi, 7 decembrie 2010, 18:51)

  drak latinu [utilizator]

  Mai este vorba aia prin romania ca romanii sunt f destepti si descurcareti ??! Hhhmnn subtem pe ultimele locuri la orice dar number one : prostie nationala !!!
 • 0 (0 voturi)    
  test pisa (Marţi, 7 decembrie 2010, 19:02)

  mircea [anonim]

  mai grav este ca aceste teste (cu scandurile de ex.) erau in clasele primare din 1960!!Au venit intelectualii M.Malita,plesu,patapievici,liiceanu si acum suntem unde suntem!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar salariul? (Marţi, 7 decembrie 2010, 19:17)

  Xenon [anonim]

  Daca doar salaroul e de vina, sau starea scolilor cum se face va tari de genul India, China, tarile arabe, Iranul, PAchistan ne dau clasa la invatzamant?

  Si pentru imbecilii care cred ca PISA nu conteaza, aflati ca e criteriul principal de evaluare a starii invatamantului dintr-o tara.

  Invatzamantul a fost valoros in Romania pana in '89. Din generatiile acelea sunt profesorii romani de la universitatile americane, canadiene si australiene. Cei ce au absolvit dupa 89 rareori, exceptional chiar, au reusit sa se afirme stiintific.
 • 0 (0 voturi)    
  Amanunte importante! (Marţi, 7 decembrie 2010, 23:35)

  Gabi [anonim]

  Haideti sa lasam jignirile si orgoliul deoparte si sa analizam cauzele :1. O programa de invatamant proasta si foarte stufoasa care nu permite acumularea cunostintelor fundamentale astfel elevii ajung sa invete multe dar de fapt nu stiu nimic; 2. multa teorie fara practica 3. schimbari permanente in invatamant astfel ca 1 elev care este in clasa a-5-a pana ajunge la bacalaureat se schimba programa, modalitatea de testare si regulile de 5 ori; 4. promovarea modelelor care nu invata nimic dar care au mult succes si da profesorii nu mai predau ca alta data si noi suntem vinovati ca acceptam aceasta delasare a lor ;
 • 0 (0 voturi)    
  sunt cel putin doua elemente .... (Marţi, 7 decembrie 2010, 23:40)

  alin [anonim]

  care nu au fost analizate. Mai intii es vorba despre testele PISA. Ele au un anumit tip de enunt care nu este familiar elevului roman. Altfel spus, la noi problema de matematica are un enunt clasic. In testele respective ea este o problema concreta din care trebuiesc extrase datele si determinata natura problemei matematice. Cum s-ar spune, trebuie realizat modelul matematic. Iar elevii din Ro nu stiu sa faca asta.
  Apoi se pune problema motivarii elevilor. Cine recita textul actual cu invatarea de placere si setea de cunoastere nu prea a priceput nimic din viata asta. In anii dinainte de 90 in Ro era un invatamint de tip elitist. Cu multe examene si filtrari. Am virat rapid in forme ale invatamintului de masa. Iar societatea ro nu era obisnuita cu asa ceva. Eventual doar la nivelul formelor de serat. Dar care nu era chiar un invatamint luat in serios...era doar o forma de propaganda. Nimeni nu se lauda cu asa ceva, eventual la scolile de partid. Iar raspunsul nostru la schimbarea rapida a filosofiei educationale a fost groaznic.
  Asa ca astazi copiii in mas nu mai vor sa invete. Si nu mai sunt mijloacele coercitive. Examenele. Evolutia sociala prin educatie. Sunt alte modele.
  Abia dupa toate astea vin salariile...si incolutia profesionala a segmentului educational. In fond, maxima concurenta in Ro a fost la Acad de Politie.... In Norvegia este la Univ cu profil pedagogic...
  Iar marea concurenta de la fac de militiei a produs indivizi care au imaginat, strigatura aia anagramata cu
  iesi afara javra ordinara...care dincolo de toate contine un pleonasm clasic...de clase gimnaziale...numai bun de militieni
  • 0 (0 voturi)    
   Ai foarte mare dreptate... (Miercuri, 8 decembrie 2010, 11:04)

   Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui alin

   Analiza e corecta, pertinenta, clara, cu o mentiune: strigatura e agramata....
   • 0 (0 voturi)    
    rezultat test PISA (Luni, 13 decembrie 2010, 9:59)

    monib [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    I momentul de fata in Romania,sistemul de stat nu mai produce performanta,si asta demult,din ultimii ani ai epocii Ceausescu;cine vrea sa faca performanta, se pregateste in particular,si rezultatele obtinute la concuri reflecta aceast nivel de pregatire individuala. Mai greu e pentru copii saraci,dar cu mare potential...cred ca la ei se pierde o mare sansa astfel...


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii