Cédric Villani
Foto: CampusNews

Castigatorul cel mai prestigios premiu international in cercetarea matematica discuta despre particule, stele si probabilitati, marti 15 februarie, 18:30 la Elvira Popescu

de Redactia CampusNews

Luni, 14 februarie 2011, 12:29    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Cedric Villani, castigatorul medaliei Fields din 2010, cel mai prestigios premiu international pentru excelenta in cercetarea matematica, echivalent al Premiului Nobel, va sustine o conferinta la Bucuresti pe 15 februarie, ora 18:30, la Sala Elvira Popescu.

Cu un look excentric de muzician al secolului XIX, cinefil si pasionat de benzi desenate japoneze, matematicianul francez Cedric Villani a devenit o adevarata vedeta pentru presa dupa castigarea medaliei. La Bucuresti, el va vorbi despre particule, stele si probabilitati, atat pentru academicieni dar si pentru publicul larg.

Conferinta este in limba franceza cu traducere simultana in romana. Intrarea este libera.

"Matematica este pentru mine frumusete si surpriza. Frumusetea consta in constructii elegante si armonioase. Surpriza provine dintr-o legatura neasteptata."
Desi unele obiecte fizice se supun ecuatiilor simple, comportamentul lor in timp este deseori greu predictibil. Este cazul stelelor, al moleculelor de gaz si al electronilor plasmei, care fac obiectul fizicii statistice, stiinta care studiaza sistemele constituite dintr-un numar foarte mare de particule.

De 15 ani, Cedric Villani se "incapataneaza" sa decripteze o infima parte a acestor enigme, care inglobeaza ecuatii de o complexitate nebanuita.

In conferinta de la Bucuresti, el va evoca, in termeni simpli, notiunea universala a entropiei si va explica de ce aceasta este insuficienta pentru a intelege comportamentul plasmei sau al galaxiilor. Ce anume face ca o galaxie sa se odihneasca si unde se ascunde faimoasa "relaxare violenta"?  Un pas de furnica in aceasta directie a dus la descoperirea unei legaturi matematice neasteptate intre fenomene fizice care difera in mod radical.
 
Matematica a inceput sa-l pasioneze pe Cedric Villani in clasa a noua. Intra intr-o clasa pregatitoare din cadrul Liceului Louis-le-Grand, apoi la Ecole normale superieure din Paris, in 1992. In anul 1998 isi sustine teza de doctorat la Universitatea Paris-Dauphine, sub indrumarea lui Pierre-Louis Lions, laureat al Medaliei Fields in anul 1994.

In prezent, preda la Ecole normale superieure din Lyon, se afla la conducerea Institutului Henri Poincare impreuna cu Jorge Kurchan din iulie 2009 si profesor la Universitatea Claude Bernard Lyon 1 din septembrie 2010. In 2010 a primit Medalia Fields, cu ocazia ceremoniei de deschidere a congresului international al matematicienilor de la Hyderabad (India). De atunci, acest matematician aparte, pasionat de muzica clasica si de benzi desenate japoneze, isi asuma cu optimism rolul de ambasador al stiintelor in presa din ce in ce mai interesata de el.¬
Citeste mai multe despre     |   | 

  
505 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii