​Corespondenta din Belgia

Revolutia cartofilor prajiti

VIDEO FOTOGALERIE "Revolutia cartofilor prajiti" - Studentii belgieni protesteaza pentru cele 249 de zile fara guvern

de Andreea Flintoaca CampusNews

Vineri, 18 februarie 2011, 10:57    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Motivati de tumultul revolutionar al lumii arabe, studentii belgieni din cele mai importante centre universitare au pus la cale "Revolutia cartofilor prajiti" -"Révolution de frites", un protest la adresa politicienilor care nu au reusit in 249 de zile sa formeze guvernul federal. Bruxelles, Louvain-la-Neuve, Anvers, Namur, Gand si Ličge au reunit, joi, 17 februarie, studenti din toate colturile Belgiei pentru a transmite un mesaj unitar politicienilor: "Vrem unitate, dati-ne un guvern!".Ajunul "Revolutiei cartofilor prajiti"

In micul laborator revolutionar al AGL (Asociatia Generala a studentilor din Louvain-la-Neuve) miercuri seara se pun la punct ultimele detalii: cine aduce friteusele, la ce ora se instaleaza panourile pentru mesaje, unde este pompa de bere, cate keg-uri pot fi sponsorizate, cine aduce foile colorate pentru flash-mob, cine deseneaza cu faina in Grand Place, cine primeste presa, cine aduce stingatoare, de unde se ia electricitate, cine face poze, cine incalzeste multimea si, bineinteles, cine coordoneaza tot.

"Revolutia cartofilor prajiti" are un pic din aerul lucrurilor facute in graba, pe ultima suta de metri. Reprezentantii grupurilor de studenti liciteaza indatoririle: "Trei oameni de la Kot Verdun se duc la prima ora sa cumpere cartofii, sarea si uleiul"; "Kot Kapodastre instaleaza sunetul la 9, facem ultimele  probe si, apoi, doi oameni vor merge cu tobele sa adune studentii"; "Kot Latino aduce tintele cu fotografiile politicienilor, pantofi si vopsea".

Pe langa tipetele lor, telefoanele suna in continuu - cei de la Anvers vor sa stie exact la ce ora e programat flash-mob-ul, cei de la Bruxelles daca au ajuns costumele, iar oamenii nu contenesc sa alerge dintr-o parte intr-alta a biroului.

"N-am vrut sa organizam o singura manifestatie, la Bruxelles, de exemplu, la care sa nu poata veni decat cei din imprejurimi. Am vrut sa aratam ca ne putem aduna peste tot in tara, in fiecare campus universitar si ca putem manifesta, asa diferiti cum suntem, avand un singur mesaj", explica Christien Lukenge, unul dintre organizatori.

"Toata lumea sa vina in Grand Place, avem bere si cartofi prajiti gratis"

Louvain-la-Neuve este un oras-campus universitar prin definitie; nicaieri in Belgia viata studenteasca nu pulseaza la fel de intens ca aici. Joi dimineata deja totul incepe sa prinda contur: scena, cortul cu bere, friteusele inconjurate de bariere, desenul pentru flash-mob, porta-vocile, "Zidul lamentarilor" pe care participantii vor scrie mesaje. Totul trebuie sa fie gata pana la 12:45 cand studentii incepe pauza de masa.

La 12:30 o mana de studenti merg in amfiteatre sa adune studentii. Citesc o data discursul scris de cei de la AGL, il baga in buzunar si se reped la microfoane: "Toata lumea sa vina in Grand Place, avem bere si cartofi prajiti gratis". Intregul concept de revolta contra incompetentei politice se reduce, pana la urma, nu la mici si bere ca in Romania, ci la bere si cartofi prajiti.

"Belgia este a belgienilor, nu a politicienilor"

Cat pentru bere si cartofi, cat pentru a protesta si a-si exprima indignarea, studentii se aduna, se inarmeaza cu foi rosii, galbene si negre, se instaleaza in tiparul desenat cu faina, fac valuri ca pe stadion si scandeaza, atat in franceza, cat si in flamanda: "Vrem unitate, nu separatism". Ridica foile colorate si formeaza drapelul Belgiei, fotografiati si filmati, de la inaltime, de televiziunile nationale, de Reuters, Le Monde, Le Parisien si chiar si Al Jahzeera.

"I-am depasit pe irakieni, in sfarsit avem recordul", "Belgia e, in sfarsit, pe primul loc la ceva", "Sa-i chemam pe arabi sa il dea jos pe Bart" (n.r. Bart de Wever, presedintele partidului flamand N-VA, de extrema dreapta) sau "Belgia este a belgienilor, nu a politicienilor" sunt doar cateva dintre mesajele lasate pe Zidul Lamentarilor. 

"Probabil ca nu ne va lua nimeni in seama, probail ca nu vom avea un guvern prea curand, dar macar nu se va putea spune ca am fost indiferenti", explica in fata unei camere de filmat una dintre studentele care si-au lasat mesajele pe panouri.

Manifestatia se incheie, bineinteles, cu intonarea imnului national. Si, parca mai mult ca niciodata, vocile se intensifica la ultimul vers, repetat de trei ori: "Le Roi, la Loi, la Liberté!". ​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1298 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  rută aeriană Brussel - Cluj (Vineri, 18 februarie 2011, 11:40)

  marius [anonim]

  Aeroportul din Charleroi (Brussel) are un sondaj pe pagina principală pentru o nouă rută aeriană.

  Stăm destul de bine în sondaj și am avea șanse să-l câștigăm. Trebuie doar să ne mobiizăm și să votăm cu Clujul!

  Se poate vota și pe engleză: http://www.charleroi-airport.com/en/bru ... index.html

  Se poate vota și pe franceză: http://www.charleroi-airport.com/fr/bru ... index.html

  Se poate vota și pe olandeză: http://www.charleroi-airport.com/nl/bru ... index.html
 • +2 (2 voturi)    
  ''Multiculturalismul e mort'', la fel si 'Belgia' (Vineri, 18 februarie 2011, 13:58)

  Belgie Barst [anonim]

  Flamanzii, 60%, au o economie prospera, somaj scazut, voteaza partide de dreapta, sunt de alta etnie, limba si confesiune crestina decat valonii.
  Valonii, 40%, au o economie in faliment, somaj din tata in fiu si voteaza masiv cu socialistii.

  Belgia e un stat creat artificial in sec.19, ca urmare a unei intelegeri intre Franta si UK, state ce incercau astfel sa blocheze expaniunea germanica. Nu exista in Belgia decat o minuscula minoritate germana.
  Nimeni n-a intrebat flamanzii neerladofoni daca vor sa faca stat cu valonii francofoni. S-a decis si gata.

  Acum exista un curent autonomist si separatist foarte puternic in Flandra, regiune cu traditie statala inca din evul mediu.
  Valonii prefera statul federal actual pt ca le aduce alocatii de la flamanzi, singuri ar falimenta in 48 de ore. Printre valoni se dezvolta acum un curent ratashist, ce propune, pt supravietuire, unirea cu patria-mama lingvistica si culturala, Franta.

  Cercurile stangiste, preocupate constant de utopia distrugerii identitatilor istorice etnice si lingvistice, incearca sa mentina Belgia sub perfuzie mediatica, ca ''exemplu'' pt alte popoare europene.
  E un esec lamentabil, realitatea nu poate fi manipulata atat de grosolan, flamanzii nu mai sunt de acord sa subventioneze politicile socialiste valone.

  Cum nu exista etnie, limba sau popor belgian, asa cum nu exista etnie, limba sau popor ''moldovenesc'' sau ''kosovar'', Belgia va dispare de pe harta, e o constructie etatica ce a servit la un anumit moment dat interesele unor mari puteri.
  Flamanzii si valonii se vor intoarce la matca lor lingvistica si culturala, a etniilor-mama, olandeza si franceza.

  Viitorul Europei nu e o magma gretoasa si informa, multi-nu-stiu-ce, ci o Uniune de state si popoare suverane, o Uniune cu o puternica identitate istorica, de valori morale, etnica, rasiala, geografica, religioasa/laica, etc.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii