Delegatia UTCN si presedintele EERI
Foto: CampusNews

Studentii de la Universitatea Tehnica Cluj Napoca castiga competitia americana de Design Seismologic

de Magda Barascu CampusNews

Luni, 7 martie 2011, 11:49    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj a castigat Marele Premiu la Seismic Design Competition organizat de Institutul de Cercetare Seismologica din Statele Unite. Echipa de studenti care a realizat lucrarea a fost compusa din studentii din anul IV ai Facultatii de Constructii: Manea Ioan Alexandru, sef de echipa, Ioana Hategan, Auner Artur, Daniela Selagea, Ovidiu Serban si Adrian Borsa. La concurs au mai participat inca 27 de universitati din lume.

Earthquake Engineering Research Institute (EERI) gazduieste in fiecare an competitia de proiectare seismica - Seismic Design Competition - SDC, cu scopul  de a promova studiul ingineriei seismice in randul studentilor la nivel licenta cat si licentiati.

Competitia din 2011 a avut loc la San Diego, SUA si a avut paticipanti din 28 de universitati, din USA si strainatate. Alaturi de echipa de studenti din UTCN a fost prezente  echipe din universitati de top cum sunt Oregon State University, University of California - San Diego, Berkley University, Purdue University, British Columbia Institut of Technology, Canada. 

Echipa de studenti care a realizat lucrarea a fost compusa din studentii din anul IV ai Facultatii de Constructii: Manea Ioan Alexandru, sef de echipa, Ioana Hategan, Auner Artur, Daniela Selagea, Ovidiu Serban si Adrian Borsa. Profesori indrumatori au fost dr. Ing. Doina Verdes si dr. Ing. Pavel Alexa de la Facultatea de Constructii.

Studentii au proiectat si construit un model din lemn balsa la scara 1 :72 care a reprezentat o cladire cu 29 de etaje, numita Valahia Tower, prevazuta cu amortizori pe baza de frecare pentru disiparea energiei seismice. Modelul a fost supus la teste  pe masa vibranta (la trei accelerograme care au simulat cutremure la  nivel de serviciu si de proiectare) si a fost evaluat pe criterii de performanta a proiectarii.

In urma prezentarii teoretice si a incercarii modelului lucrarea a fost distinsa cu premiul Egor Popov pentru inovatie structurala.  Locurile I, II si III au revenit echipelor de la universitatile Oregon State University, California Polytechnic State University, San Luis Obispo, University of Illinois Urbana Champaign, premiul Richter pentru spirit de competitie a fost decernat Universitatii California Davis, iar premiul Fazlur Khan pentru  proiectare de arhitectura  Universitatii San Jose State University.

Participarea la competitie a dat prilejul ca studentii sa acumuleze abilitati cum sunt:
 • realizarea practica a unei machete,
 • intocmirea si sustinerea  unei prezentari intr-o limba straina,
 • lucrul si comunicarea in echipa internationala,
 • efectuarea unei lucrari de cercetare in domeniul ingineriei seismice in context international.

Competentele acumulate au fost: proiectarea unei cladiri respectand principiile proiectarii seismice si cele ale proiectarii bazate pe performanta si proiectarea unor dispozitive de disipare a energiei seismice. ​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3196 vizualizari
 • +1 (1 vot)    
  felicitari (Luni, 7 martie 2011, 12:13)

  marlena [anonim]

  Felicitari!!!!
  Astfel de vesti ma fac sa cred ca se poate schimba ceva :)
 • +1 (1 vot)    
  bravo! (Luni, 7 martie 2011, 12:27)

  florin [anonim]

  go UTCN!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari, romanii au o elita extraordinara ! (Luni, 7 martie 2011, 12:29)

  Valahia Tower [anonim]

  Sper ca macar unii dintre ei vor ramane in tara si ca statul va face un efort financiar pentru ei, sa ii recompenseze.
  Astfel de premii fac enorm pt imaginea Romaniei in mediul universitar si profesional international, trebuie rasplatiti acesti tineri.

  Elita romana a fost intotdeauna uimitor de performanta, oriunde s-a dus in lume, in stiinta sau arta.

  Cateodata a reusit si in tara, poate nu stiu unii dar inginerul Eiffel a venit in Romania sa invete de la un inginer roman, Gheorghe Panculescu, tehnologia care l-a ajutat sa proiecteze si sa contruiasca faimosul turn parizian ce-i poarta numele. Iar bucatile de metal ale Turnului Eiffel au fost comandate la Resita !

  Inca o data, bravo lor si profesorilor lor!
  • 0 (0 voturi)    
   Superlativ (Luni, 7 martie 2011, 12:52)

   Simplu [anonim] i-a raspuns lui Valahia Tower

   YESSSS! De acord cu totul. O singura observatie, fara suparare. Locul de elita l-au castigat pe merit, prin munca facuta la nivel maxim de exigenta. Folosirea termenului "elita" ca incadrare intr-o categorie speciala, are si o conotatie care pierde din vedere efortul depus.
  • 0 (0 voturi)    
   Cand nationalismul infierbanta creierul... (Luni, 7 martie 2011, 13:44)

   T [anonim] i-a raspuns lui Valahia Tower

   Aveti dreptate, domnule: comunistii nu au fost prosti când ne invatau inca de la cresa ca romanii sunt buricul pamantului si ca Romania este pe cele mai inalte culmi ale progresului si ale civilizatiei.

   Dovada ca acei comunisti nu au fost prosti se gaseste azi pe forumuri: orice fapt aparut pe scena publica este intampinat cu valuri de emotie si de sentimentalism. Uneori valurile astea sunt "de bine", alteori sunt "de rau", dar aproape intotdeauna tradeaza doar emotii si sentimente si mult prea rar analiza rationala.

   Acum sa revin la cazul concret in care sentimentalismul nationalist da cu ciomagul in interpretarea rationala a faptului istoric concret. Va citez: "inginerul Eiffel a venit in Romania sa invete de la un inginer roman, Gheorghe Panculescu, tehnologia care l-a ajutat sa proiecteze si sa contruiasca faimosul turn parizian ce-i poarta numele. Iar bucatile de metal ale Turnului Eiffel au fost comandate la Resita !"

   1. problema "Gheorghe Panculescu" este una care se inscrie perfect in logica creierului infierbantat de nationalism deoarece 1') doar niste ilustri autori anonimi din Romania sustin aceasta ipoteza 1'') argumentul suprem al acestei ipoteze este unul de genul "noi suntem geniali si strainii rai profita de genialitatea noastra"

   2. problema "Resita": in 1889 cand a fost finalizat turnul din Paris, Resita era inca un oras al imperiului Austro-Ungar. E adevarat ca la Resita erau implementate unele dintre cele mai moderne tehnologii ale sfarsitului de secol XIX (asa cum e adevarat ca furnalele construite la Hunedoara in a doua jumatate a sec XVIII erau printre cele mai avansate tehnologic din lume - investitie austriaca ce poate fi vizitata si azi, dar de care romanii nu vor sa auda pt ca a fost facuta de strainii cei rai, nu de romanii cei buni), insa cei care gandeau la Resita nu erau romanii, ci erau de toate etniile si din toate colturile imperiului. De altfel, nici muncitorii de la Resita nu erau majoritar romani, ci svabi / nemti.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Luni, 7 martie 2011, 13:14)

  arsene [anonim]

  Felicitari echipei! Doar prin asa exemple poate sa iasa Romania din marasmul in care este.
 • 0 (0 voturi)    
  sau cum sa ne vindem ideile bune... (Luni, 7 martie 2011, 13:20)

  bucatar [anonim]

  ...pentru o placheta! Intai trebuia obtinut un brevet de inventie, si apoi o colaborare cu o companie in vederea producerii unui prototip / posibil productie industriala!
  Americanii au cules ideile cele mai bune, le-au pasat unor companii care pe baza lor inregistreaza un patent si peste cativa ani vor comercializa un produs!
  Romanii au facut prostitutie intelectuala si au castigat o placheta de tabla cu litere din plastic!
  • 0 (0 voturi)    
   brevet (Marţi, 8 martie 2011, 8:04)

   viorel [anonim] i-a raspuns lui bucatar

   @bucatar,

   in proiectarea seismica nu e vorba de brevete de inventie, ca asa, nimeni nu ar mai putea utiliza elementele de calcul matematic de la Euler incoace...a fost vorba de un conurs de solutii, castigat prin munca si o buna aplicare a unor teorii cunoscute de toata lumea...inclusiv sistemele de amortizare seismice pentru fundatii se cunosc de decenii intregi, de pe vremea cand eram si eu student la constructii...problema este daca poti construi o structura reala, scara 1:1 din lemn de balsa...probabil vor veni tehnologii in materiale care sa gaseasca echivalentul betonului armat sau al structurilor metalice care sa faca posibila aplicatia candva...( lemnul de balsa e foarte usor, se utiliza la cercurile de navomodelism pentru scheletul machetelor de avioane...)
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari,echipa utcn! (Luni, 7 martie 2011, 16:12)

  rodica [anonim]

  felicitari si mult succes in continuare-voi ne dati sperante pentru ce va sa vie.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii