Interviu CampusNews

Dana Branzei
Foto: Arhiva personala

Directoarea laboratorului de cercetare al Istituto Firc di Oncologia Molecolare din Milano: Daca omul nu se considera mereu inauntrul lui un student, cu multe de invatat, atunci este o problema

de Magda Barascu Hotnews

Joi, 11 martie 2010, 15:43   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Dana Branzei are 35 de ani si este cercetator si directoarea laboratorului "DNA Repair" a IFOM Fondazione Istituto Firc di Oncologia Molecolare din Milano. Anul trecut a castigat un grant de la European Research Council pentru un proiect cu implicatii in domeniul medical in tratarea cancerului. A studiat in Japonia la Facultatea de Farmacie a Tohoku University si de cativa ani traieste in Italia.

CampusNews.ro: Ce a insemnat pentru cariera dumneavoastra grantul de excelenta de la ERC? Cat a fost suma, cu ce proiect ati castigat si ce s-a intamplat dupa finalizarea grantului?

Dana Branzei: Am aplicat pentru un start-up grant care vizeaza "Principal investigators" in primii cinci ani de la infiintarea laboratorului propriu. Grantul, in jur de 1.5 milioane pe 5 ani in principiu, este suficient de bun pentru a permite cladirea si consolidarea unui grup puternic. Primirea grantului de excelenta de la ERC a insemnat ca pot sa platesc mai multi oameni si sa am destule fonduri pentru cercetare.

Infrastructura si echipamentul sint acoperite de institut. In afara de 20% overheads (care acopera oficii stiintifice si administrative, oficii si spatii comune, indirect costs etc), grantul ERC este folosit pentru a plati salariile personalului de cercetare si materiale. 6 cercetatori de la mine din laborator sunt sustinuti de ERC.

Linia actuala a cercetarilor are de asemenea implicatii in domeniul medical in tratarea cancerului

Suma pe care am primit-o este de 1.841.600 euro. Proiectul se numeste "Regulatory mechanisms coordinating replication integrity and intra-S repair". Este un proiect de 5 ani, oficial a inceput din octombrie 2009 si se va termina in septembrie 2014.

Concluziile proiectului ar trebui sa ne ajute sa elucidam un mecanism important de reparare a ADN-ului bazat pe recombinare, care de asemenea este esential si pentru finalizarea  replicarii ADN-ului in prezenta diferitelor tipuri de leziuni. Mecanismele de monitorizare a acestui proces si care cupleaza repararea ADN-ului cu tranzitii in ciclul celular vor fi de asemenea studiate. Cum chimioterapia cauzeaza adesea blocuri de sinteza ADN-ului sau deteriorarea acestuia, linia actuala a cercetarilor are de asemenea implicatii in domeniul medical in tratarea cancerului.

CampusNews.ro: Cine v-a incurajat sa aplicati pentru acest grant?

Dana Branzei: Am adiscutat despre posibilitatea de a aplica cu cativa colegi din institut si din strainatate si cu directorul institutului. Eram eligibila si aveam deja la timpul aplicarii, decembrie 2008, un CV foarte bun si, cred eu, proiecte /idei bune care sa merite finantarea.
Dana Branzei
Dana Branzei
Foto: Arhiva personala

Este un grant extrem de competitiv; in principiu cam 5% din aplicanti castiga, si nu cred sa fie aplicanti care se pot elimina usor din start, mai ales ca in caz de nereusita, aplicantii nu pot aplica la "call-ul" din anul urmator, ci abia la acela de dupa 2 ani. In acelasi timp, numai PIs (principal investigators) care nu au mai mult de 8 ani dupa acordarea PhD-ului sunt eligibili pentru acest grant. Nimeni nu ia lucrurile astea in joaca. Bineinteles, ca in caz de reusita, este un lucru foarte bun si pentru institut. Directorul institutului IFOM m-a incurajat sa aplic.

Am plecat destul de devreme din Romania, la 19 ani, si nu am lucrat niciodata intr-un institut de cercetare din Romania

CampusNews.ro: Cum priviti lumea stiintifica din Romania comparativ cu cea din Japonia si Italia unde v-ati desfasurat activitatea?

Dana Branzei: Sincer, nu prea stiu de lumea stiintifica din Romania din cauza ca am plecat destul de devreme, la 19 ani, si nu am lucrat niciodata intr-un institut de cercetare din Romania. Imi inchipui ca este greu, mai ales la universitati. Nu am auzit lucruri bune, dar nu as vrea sa comentez nicicum din auzite.

Lumea stiintifica din Japonia este foarte diferita din Italia, dar cred ca multe se datoreaza si faptului ca Japonia este o insula in timp ce Italia este foarte bine integrata in EU. Nici nu stiu daca e bine sa compar/descriu faptul ca erau mult mai multe conferinte si adunari in Japonia pentru oamenii dintr-un anumit domeniu; si eu, ca postdoc, participam la cateva pe an, in timp ce in Italia sunt foarte putine, daca nu, aproape neexistente.

Anul asta va fi una, dar sunt 5 ani de cand sunt in Italia. Sunt foarte multe meeting-uri internationale sau europene si mi se pare ca, fiind in Europa, este un avantaj pentru mine. Altfel, cunosc foarte multi oameni de stiinta buni din Japonia si din Europa. Din nou, mi se pare ca fiind in Europa este un mare avantaj, posibilitatile de interchange de materiale, tehnici, si de asemenea de studenti/post-doci sunt mult mai mari decat in Japonia.

Daca omul nu se considera mereu inauntrul lui un student, cu multe, multe de invatat, atunci este o problema

CampusNews.ro: Ce recomandari ati avea pentru un tanar cercetator roman?

Dana Branzei: Pentru studenti, doctoranti si postdoctoral fellows: sa incerce sa mearga macar pentru un an-doi intr-un laborator bun din strainatate. Evaluarea laboratorului, bineinteles ca trebuie facuta dupa publicatii. Invatand si lucrand impreuna cu oameni destepti, muncitori si plini de motivatie, ii va ajuta sa se deschida catre ceva mai bun si isi vor da seama cat de mult este de facut, cat de mult au de crescut.

Daca omul nu se considera mereu inauntrul lui un student, cu multe, multe de invatat, atunci este o problema. In mod cert, daca cineva e deschis sa invete si are putina ambitie, va fi o experienta buna. Multi vor dori in mod cert dupa asta, sa stea pentru un timp mai indelungat intr-un laborator unde sa poata face ceva significant, si, daca se intorc, sa faca ceva bun si in tara.

Pentru cei mai inaintati in cariera, care au deja laboratorul lor in tara si sunt pe o pozitie similara cu a mea, nu prea stiu ce sa spun. Imi inchipui ca decizia de a lucra in Romania a avut diferite considerente, inclusiv cele de natura familiara.

In mod cert, nu e usor sa cladesti un centru de excelenta, si e mult mai simplu sa lucrezi in unul deja creat. Bani vor intra in Romania, sigur au si intrat, si sper din inima sa nu se duca pe apa sambetei. E important sa incepem ceva bun si acolo, chiar daca la nivel mic. Si nu stiu de nimic bun care s-ar putea cladi fara dedicatie, talent si munca serioasa. Tinerilor PI din Romania le doresc puterea si inspiratia de a cladi laboratoare si educa tinerii studenti in spiritul care i-a inspirat si pe ei sa devina oameni dedicati stiintei.

In ultimii ani de liceu am facut parte din lotul national al Olimpiadei de Chimie

CampusNews.ro: Ce facultate ati urmat in Romania si cand si cum ati plecat la studii in strainatate?

Dana Branzei: Am inceput sa studiez la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, dar am intrerupt dupa jumatate de an sa plec in Japonia cu o bursa de studiu. In ultimii ani de liceu am facut parte din lotul national al Olimpiadei de chimie, si in ultimul an ne-a fost adusa la cunostinta posibilitatea de a concura pentru o bursa de 5 ani acordata de Ministerul Educatiei din Japonia.
Dana in kimono
Dana in kimono
Foto: Arhiva personala

Am facut un an intensiv de japoneza in Tokyo, dupa care am facut Facultatea de Farmacie la Tohoku University. Dupa cei cinci ani initiali si am continuat acolo cu graduate school si pregatirea postdoctorala. In final, aproape 12 ani in Japonia.

CampusNews.ro: Cum este experienta la IFOM Fondazione Istituto Firc di Oncologia Molecolare?

Dana Branzei: Fantastica! Este un institut foarte bun, un centru european si mondial de excelenta. Nu este usor in Italia, in principiu, sa fii cercetator caci nu sunt multe fundatii care sa acorde ajutor stiintei. Institutul nostru primeste ajutor de la FIRC si AIRC (Italian association/Fundation for cancer research), dar sigur nu este de ajuns.

Din fericire, laboratorul meu, cu suportul de la ERC care acopera majoriatea costurilor si cu cel de la AIRC, o va duce bine si ne vom putea concentra pe stiinta. Avem toate facilitatile necesare, laboratoarele sunt foarte bine organizate si dotate. Cercetarea merge bine aici si ma simt fericita.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3373 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 12 martie 2010, 15:37)

  Ana [anonim]

  Felicitari! Ma bucur sincer sa aud ca cercetatorii romani au succes in strainatate si ca se afirma acolo. Bravo, pentru grant! Aici, cercetatorii fara pile si spate (care nu reusesc ,prin urmare, sa obtina ravnitele granturi pentru ca astea sunt criteriile, ia cine trebuie) mor de foame. E o mare bataie de joc!
  Te felicit si iti urez succes! Foarte frumos.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii