logo Erasmus
Foto: ec europa.eu

​Programul Erasmus, intre succes si esec. Care este experienta ta ca student Erasmus?

de Ovidiu Draghia CampusNews

Joi, 24 iunie 2010, 13:28   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Erasmus este un program universitar european construit pentru a permite schimbul de studenti intre tarile comunitare. Daca ne uitam in istoricul sau, putem trage concluzia ca Erasmus reprezinta o initiativa de succes: de la crearea sa in 1987 pana in prezent a permis unor doua milioane de studenti sa invete intr-o alta tara, dintre care 200 000 in perioada 2008 - 2009. Totusi, obiectivele Erasmus sunt departe de a fi atinse.  

Sociologul Magali Ballatore, autor al cartii Erasmus si mobilitatea tinerilor europeni, intre mit si realitate, reaminteste motivatia demararii programului Erasmus: 10% dintre tinerii europeni ar fi trebuit sa beneficieze anual de posibilitatea schimbului cultural si al studiului intr-o alta tara din UE (decat a lor). In prezent, constata Ballatore, mai putin de 2% din studentii prinsi in sistemul de invatamant superior european trec prin Erasmus. Practic, programul a generat si falii intre regiuni, tari si universitati.

Un exemplu de disproportie intre studentii straini primiti si cei locali trimisi in UE este oferit de Marea Britanie, magnet pentru erasmusi, dar ai carei studenti prefera sa plece la studii la universitati anglofone din afara Uniunii Europene: Statele Unite, Canada ori Australia.

Apoi, desi unul dintre obiectivele programului este acela de a incuraja dezvoltarea spiritului multicultural, s-a constat ca numerosi erasmusi au deja aceasta structura inca de la aplicare. Fie au participat inca din copilarie la evenimente inter-culturale, fie au parinti de origine straina care i-au crescut intr-un spirit multicultural.

Un alt repros care i se aduce programului Erasmus este acela ca a determinat, indirect, o crestere a migratiei creierelor dinspre sud catre nord si dinspre est catre vest, potrivit site-ului la-croix.com.

Care este experienta ta legata de programul Erasmus? Cat de tare te-a schimbat si ce crezi despre punctele sale slabe enumerate in articol?
Ai incercat sa aplici si ai renuntat apoi?
Citeste mai multe despre     |   | 

  
16218 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  valoarea bursei (Joi, 24 iunie 2010, 14:33)

  Emil [anonim]

  Am fost in Danemarca in 2001 prin programul Erasmus, 3 luni, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de licenta.
  Cea mai mare problema a fost legata de valoarea bursei care de-abia acoperea cazarea la camin, nici vorba de mincare.
  Am fost nevoit sa-mi gasesc o slujba acolo ca sa am bani de mincare.
 • 0 (0 voturi)    
  bilet (Joi, 24 iunie 2010, 15:11)

  damas [anonim]

  Tot ce stiu despre acest program e ca sora sotiei mele a beneficiat de o astfel de bursa (Franta), a studiat, a si muncit, a cunoscut un francez, s-a maritat si acum a scapat de cac*tul asta de tara.
  Multumesc Erasmus.
 • 0 (0 voturi)    
  PRO (Joi, 24 iunie 2010, 16:32)

  Ovidiu [anonim]

  Am participat la programul Erasmus si daca ar fi sa enunt o parere in cat mai putine cuvinte, aceea ar fi ca experienta Erasmus este o carte de vizita mai buna decat diploma de absolvire. Atesta faptul ca pe langa rezultate bune, detii si capacitati de adaptare, curaj si initiativa. Este un categoric un plus pentru toti cei ce participa. Chiar de nu ai sansa de a-ti putea duce la capat ideile de cercetare cu care pleci la drum, cu siguranta ti se deschid ochii, iti dai seama cu ce concurezi pe piata muncii la o scara mai larga, plus multe alte experiente ce tin mai putin de domeniile tehnice specifice ci mai mult de interactiune umana
 • 0 (0 voturi)    
  cuantumul bursei (Joi, 24 iunie 2010, 18:41)

  Mihai [anonim]

  Am plecat in Germania 3 luni, cu bursa 275 euro pe luna... In legea europeana la momentul respectiv, era mentionat faptul ca bursa minima este de 550 euro, iar pentru ca imi doream sa plec (.. entuziasm tineresc), am semnat ca am primit acea suma.... ce s-a intamplat cu restul de la 275 pana la 500 de euro, numai profii din universitate stiu....
  Profesional, nu pot spune ca m-a ajutat foarte mult....
  • 0 (0 voturi)    
   erasmus (Joi, 24 iunie 2010, 23:03)

   delia [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   am fost cu eramus in spania un an universitar in 2005
   o experienta f frumoasa ,grea dar frumosa.cum spun eu exita o delia inainte de erasmus si una dupa eramus ..nu mai esti la fel, ti se schimba perspectiva la 180 de grade ca si studii,persoana,cultura etc.
   cel mai greu mi s-a parut schimbarea de sistem de invataman(in vest este mai greu si mai solicitant) ,fatul ca acolo lumea avea 2-3 materii pe semestrul si eu eram obligata sa fac 6 si f grele pt anul meu,asta aratand intr-un fel ca la noi ni se inghesuie materii multe intr-un an..au si ei insa minusurile lor....lipsa seminariilor,insuficienta explicatiilor etc
   cat despre criticile aduse de sociologul din articol cred ca tin mai rpd de minusurile fiecarei tari..de exemplu faptul ca cei din vest nu se inghesuie sa faca un erasmus este pt ca studentii vestici stau f prost la capitolul limbi straine plus ca nu au curiozitatea sau dorinta celor din est de a ajunge in alte tari..
   si multe altele pot fi comentate ,dar pt mine este o experienta frumoasa,continuata de altfel cu un master in aceesi tara..
   va multumesc
   • 0 (0 voturi)    
    bursa erasmus (Luni, 6 septembrie 2010, 14:13)

    maria solomon [anonim] i-a raspuns lui delia

    as dori, daca se poate, mai multe detalii despre aceasta bursa erasmus, cum poti sa o obtii, etc. multumesc mult.
   • 0 (0 voturi)    
    Bursa Erasmus (Duminică, 14 noiembrie 2010, 0:14)

    ana [anonim] i-a raspuns lui delia

    Bursa erasmus este valabila doar pt studenti sau pot aplica pentru ea si elevi de liceu? Daca se poate, as dori mai multe informatii cu privire la bursa. Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  erasmus (Joi, 24 iunie 2010, 22:52)

  maria [anonim]

  pentru f.multi studenti romani experienta Erasmus a fost
  pozitiva,fiica mea a fost sudenta Erasmus in Italia si in afara
  de faptul ca a invatat limba italiana si a vizitat toata Italia,
  a devenit curajoasa,nu mai este complexata de absolut
  nimic,este motivata,isi doreste succesul,are incredere
  in fortele proprii,..nu se mai cramponeaza de Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   Bursa Erasmus (Vineri, 27 iulie 2012, 14:48)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui maria

   Buna ziua,

   Unde anume a fost fiica dvs?
 • 0 (0 voturi)    
  limba romana.... (Vineri, 25 iunie 2010, 9:37)

  vic [anonim]

  "a permis unor doua milioane de studenti "
  a permis unui numar de doua milioane de studenti....
  Nu va e rusine sa va numiti ziaristi?
 • 0 (0 voturi)    
  erasmus (Vineri, 16 iulie 2010, 19:32)

  mirela [anonim]

  M-am intors dupa din Spania in urma cu o luna, de la Universitatea din Alicante. Consider ca faptul ca am aplicat pentru aceasta bursa este una dintre cele mai bune idei pe care le-am avut vreodata. constiinta de sine intr-o alta tare este extrem de mare. am exersat limba spaniola, am reusit sa ma adaptez la alt sistem de invatamant, am avut curajul de a alege materii de anul 4 desi eu sunt anul 2 in tara. m-am autodepasit si nu pot spune decat ca sunt foarte bucuroasa ca am beneficiat de aceasta bursa. Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  erasmus-conditii ciudate (Luni, 9 iulie 2012, 18:43)

  bianca [anonim]

  Sunt o eleva erasmus de 2011-2012 de la o universitate din targoviste un orasel mic...lasand asta la o parte vroiam sa va spun ca in contractul semnat cu universitatea din spania la care am studiat era o clauza care spunea faptul ca daca nu aduc 30 de creidte c are sa se echivaleze cu semestrul care l am petrecut aici voi fi nevoita sa inapoiez bursa...am avut cam 500 de euro pe luna pt 5 luni...putin deoarece numai chiria a foat 200 de euro nu mai spun facturi si de distractie ncii nu a fost vorba....ceea ce eu vreau sa stiu este daca cineva a mai avut aceasta clauza sau daca este doar la universitatea mea? problema este ca eu acum nu am acumulat aceste 30 de credite ci doar o parte si nu este din cauza ca nu am invatat cum au spus unii ci doar ca profesorii nu sunt indulgenti cu nimic un examen nu l am trecut pt 80 de sutimi deoarece nota era de 4.20 si am implorat o pe profesoara sa ma ajute dar nu pe degeaba...i am spus sa fac o lucrare sau sa invat ceea ce nu era bine scris in examen si sa ma asculte dar nici nu a vrut sa auda ....as vrea sa stiu daca a mai fost cineva in acest impas si daca a trebuit sa dea banii de bursa inapoi sau daca a putut rezolva cu restantele in tara?
  • 0 (0 voturi)    
   erasmus (Joi, 18 octombrie 2012, 14:15)

   miha [anonim] i-a raspuns lui bianca

   Salut Bianca! eu sunt in Lyon cu bursa Erasmus pentru 5 luni. asa cum ai zis si tu in contractul meu Erasmus exista clauza cu returnarea banilor in cazul in care nu reusesc sa am 30 de credite. mi se pare foarte greu aici si nu stiu daca o sa reusesc sa cumulez toate cele 30 credite. ce s-a intamplat in cazul tau? chiar ai returnat banii?
  • 0 (0 voturi)    
   contract (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 12:54)

   Bratu Cristina [anonim] i-a raspuns lui bianca

   Aceeasi clauza am avut-o si eu :) Si asa cred ca este regula in general. Numai ca nu stiu pe nimeni sa nu fi acumulat 30 de credite. Eu imi alesesem o materie in plus, tocmai pentru a evita aceasta posibila situatie, ceea ce s-a si intamplat! Totul tine de departamentul de relatii internationale de la tine din facultate; ei iti pot da toate raspunsurile. Mai incearca sa gasesti grupuri pe FB cu erasmusi ;) Poate te mai pot indruma ei. Bafta!
   (daca ai rezolvat deja, felicitari!)


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii