Interviu CampusNews

Adina Popescu si Iulian Ghervas
Foto: Arhiva personala

AUDIO Adina Popescu si Iulian Ghervas despre documentarul "Copiii uraniului" : "Nu a fost nimic regizat, efectiv am inregistrat realitatea"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Miercuri, 24 martie 2010, 17:11    TIMP LIBER

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Documentarul "Copiii uraniului" spune povestea celor 90 de oameni care traiesc in satul Baita din judetul Bihor, langa fosta mina de uraniu. Cei doi regizori, Adina Popescu si Iulian Ghervas, au explicat pentru CampusNews de unde a pornit subiectul, cum au decurs filmarile si ce dificultati au intampinat.

CampusNews: De unde v-a venit ideea unui documentar despre exploatarea de uraniu si de ce Baita?

Adina Popescu: Stiam povestea de la unchiul meu care locuieste si acum in orasul Stei, fostul Dr. Petre Groza, dar nu stiam foarte multe amanunte. Stiam ca e o zona miniera, stiam ca oamenii se plangeau de probleme cu dintii, dar abia in urma cu vreo 8 ani, cand am vrut sa scriu un reportaj pentru o revista, am ajuns acolo cu Iulian.

Nu stiam vagauna din munti unde e Baita si, de fapt, asta a fost impactul. Cand am ajuns acolo ne-am dat seama ca, cinematografic vorbind, era cu totul special locul. Era ofertant ca imagine si modul in care erau oamenii izolati, la gura unei mine, langa o bariera pe care scrie "Pericol de radiatii" ca si cum radiatiile s-ar opri acolo, ca o granita intre doua lumi. Am zis ca merita sa facem un proiect, plecand de la povestea asta.

Zona nu mai poate fi recuperata din punct de vedere social si nici economicCampusNews: Care este mesajul pe care vrea sa-l transmita filmul vostru?

Iulian Ghervas: Nu are un mesaj precis. E un film care prezinta o atmosfera, e un film de observatie care incearca sa surprinda realitatea cu mijloace mai mult decat jurnalistice si am sperat ca mesajul deriva cumva din asta, undeva in subsol, sa curga. Sunt multe lucruri acolo care pot fi comentate, cum ar fi venirea rusilor, mutarea unui munte de uraniu in URSS, pe motive politice si economice, felul in care arata acum zona aia, care nu ma poate fi recuperata din punct de vedere social, si nici economic, ca si Romania in general. E aceeasi situatie, numai ca la alta scara. Ar fi un meta-mesaj.

CampusNews: Cine a finantat proiectul si care a fost cea mai mare piedica?

Iulian Ghervas: Cea mai mare piedica a fost aprobarea de la Compania Nationala a Uraniului (CNU) care a venit foarte greu si foarte tarziu. A venit abia in momentul in care se stia ca mina se va inchide, stiau ca nu mai au ce pierde si s-au gandit ca nu mai au ce pierde si au zis: "Hai, sa-i lasam, ca ne bat la vreme de prea multa vreme, de un an-doi".

Ne gandeam ca se inchide mina si noi nu mai apucam sa filmam

Finantarea a fost o mare problema, din nou, pentru ca nu vroia nimeni sa finanteze filmul in perioada aia. Noi din 2004 avem proiectul asta si in 2007 am primit finantare datorita unor domni din comisia respectiva care l-au remarcat, l-au citit - e foarte important sa specificam asta, ca multe nu sunt citite - si a fost aprobat. Producatorul Tudor Giurgiu este de laudat pentru ca a crezut in acest proiect si a insistat, a fost vreo trei ani cu el la Centrul National al Cinematografiei (CNC) cu el. Pe parcurs a mai venit o finantare de la TVR si asa am reusit sa facem filmul asta, cu un buget la limita pentru un film documentar.

Adina Popescu: Ne gandeam ca se inchide mina si noi nu mai apucam sa filmam. In anul in care am castigat finantarea, prima mea grija a fost sa sun la Stei si sa intreb: mai exista mina aia, mai lucreaza cineva la ea? N-am mai fi avut ce filma, nici aia 14 oameni n-ar mai fi fost. Am prins mina chiar pe ultima suta de metri.

Iar problemele de la CNU au fost mai mult in plan local. Cei din sediul central cred ca si-au dat seama ca nu avem cum sa le periclitam imaginea, dar oamenii de acolo erau foarte speriati ca vor fi verificati. In toata zona e o psihoza legata de povestea asta cu uraniul.

Iulian Ghervas: E de inteles, pentru ca zona a fost impanzita de Securitate si cand erau rusii, insa si dupa ce au plecat, era obiectiv strategic. Oamenii au fost obisnuiti asa, au fost presiuni asupra lor, stiau ca nu poate trece oricine fara sa stie cine e si de unde e. Au ramas sechelele.

Oamenii nu mai credeau ca am putea sa-i ajutam cu cevaCampusNews: Cum ati colaborat cu oamenii?

Adina Popescu: Ei colaborau foarte bine intr-o prima faza la carciuma si, in momentul in care scoteai camera, isi dadeau seama ca poate n-ar fi bine sa spuna anumite lucruri si deveneau foarte distanti. Cred ca se si vede din film, avem cateva personaje, dintre care majoritatea sunt reci; nu sunt niste oameni care, asa cum ne-am fi asteptat intr-o zona de genul asta, sa inceapa sa se planga ca "Vai, uite ce avem noi de la uraniu, buba din cap", nu. Si, practic, erau si obisnuiti cu ce se intampla acolo si erau si obisnuiti cu faptul ca mai venisera niste echipe de filmare si nu s-a intamplat nimic. Noi incercam sa ii convingem: "Haideti, ca facem un film, poate vine cineva sa va ajute cu ceva, sa va mute de aici" - "Nu, ca au venit de la TVR, de la PRO TV...". Nu mai credeau ca am putea sa-i ajutam cu ceva.

Am colaborat foarte bine cu cercetatoarea de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, de la Facultatea de Stiinte ale Mediului, Alexandra Dinu care, intamplator, chiar avea o lucrare de diploma si chiar isi facea treaba pe teren, iar noi n-am facut decat sa filmam ceea ce face ea, cum isi pune acei detectori de urme.

Iulian Ghervas: Am filmat tot filmul in aceeasi maniera de "sine verite", de real tv practic, ne-am tinut dupa ea. Nu i-am zis: "Vino aici, fa asta, acum mergem acolo", ci "Fa-ti treaba, noi incercam sa te surprindem, sa vedem ce faci!". Nu a fost nimic regizat, efectiv am inregistrat realitatea.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1816 vizualizari
  • 0 (0 voturi)    
    bravo (Miercuri, 24 martie 2010, 22:38)

    miranda [anonim]

    Ma bucur mult ca ati reusit sa realizati documentarul. Felicitari pentru tenacitate!


TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii