200.000 de absolventi de universitate anual
Foto: Reuters

Cum se finanteaza si cum ar trebui sa se finanteze un stagiu de practica?

de Vlad Posea CampusNews

Luni, 11 aprilie 2011, 8:19    JOBURI | CONSILIERE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Pentru o firma, angajarea unui stagiar implica o serie de costuri. Exista cateva metode prin care aceste costuri pot fi acoperite. Incepand din 2007 statul roman a decis sa acorde stimulente financiare pentru stagiari. Prin legea nr. 72/2007, neabrogata inca, statul oferea un "stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat" pentru studentii care erau angajati pe o perioada determinata timp de 60 de zile in perioada vacantelor scolare.

Ulterior, prin ordonanta de urgenta numarul 126 din 8 octombrie 2008 suma acordata s-a modificat in felul urmator - in loc de 50% din salariul minim a devenit 50% din - valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare. Cum valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei atunci valoarea stimulentului este de 250 de lei.

Aceasta lege le permite firmelor sa-si recupereze o parte din cheltuielile cu stagiarii, conditionand insa stimulentul de un contract de munca pe perioada determinata in timpul vacantelor. Mai multe din firmele cu care am discutat in ultimii ani s-au plans insa de dificultatile birocratice in obtinerea acestui stimulent.

Varianta mai noua de reducere a costurilor este reprezentata de proiectele finantate din Fondul Social European in cadrul POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). In cadrul domeniului de interventie 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa sunt sustinute programele de invatare la locul de munca pentru elevi si studenti".

Prin aceste proiecte sunt finantate achizitia de materiale suport pentru desfasurarea stagiului (in limita de 1000 lei/stagiu), se pot acorda burse de maxim 1100 lei pentru intreaga durata a stagiului, se pot acorda premii de maxim 2200 lei pentru stagiarii cu rezultate deosebite (in general primii 10-20%). In unele proiecte exista si fonduri pentru achizitia de echipament sau pentru plata tutorilor din companii.

Principalele probleme ale acestor proiecte sunt intarzierile cu care vin banii si faptul ca AMPOSDRU (agentia care se ocupa de managementul proiectelor) schimba regulile de implementare la cateva luni. Nu este clar daca cele 2 variante de finantare pot fi cumulate.

Care ar fi varianta optima pentru toate partile implicate?

Varianta proiectelor din fonduri structurale este benefica intrucat in general are ca rezultat secundar realizarea unor parteneriate intre industrie si universitati, parteneriate care pot fi dezvoltate ulterior in beneficiul studentilor.

Un dezavantaj al acestor proiecte este ca sunt finantate activitati nesustenabile. Studentii primesc burse pentru a face stagiu si in aceste conditii firmele sunt mai deschise sa-i accepte pentru ca nu trebuie sa-i plateasca (experienta arata ca si in aceste conditii sunt reticente).

Ce se va intampla in momentul in care nu vor mai fi date bursele? Vor mai deschide firmele pozitiile respective de stagiu doar pentru ca lucrurile au mers bine in anul precedent? Eu cred ca in general acest lucru nu se va intampla pentru ca modelul initial este gresit.

Firmele trebuie ajutate sa descopere o nevoie pe care o au si pentru care sa fie dispuse sa investeasca. In cazul in care sunt si ele dispuse sa investeasca statul poate sa le ofere facilitati fiscale (reduceri de taxe). 

Fondurile structurale ar putea fi asadar folosite pentru traininguri foarte specializate de care studentii au nevoie la inceputul stagiului sau pur si simplu pentru a crea puntile de comunicare intre organizatorii stagiilor din facultati si din firme.

Cum vi se pare ca ar trebui sa ajute statul firmele sa se implice in acest proces educational?
Citeste mai multe despre     |   | 

  
2314 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  stagii de practica (Luni, 11 aprilie 2011, 12:47)

  mary [anonim]

  Nu vi se pare aiurea ca se discuta numai de cheltuielile firmelor?? Dar cum ramane cu cheltuielile si munca stagiarilor? Ei nu ar trebui sa beneficieze de PLATA aferenta serviciilor lor?
  Nu inteleg. Ei nu sunt oameni - nu au nevoie de bani pentru a se sustine? Sau....ei trebuie sa traiasca pe bani parintilor si sa munceasca gratis (sau aproape gratis) pentru firme...(pentru ca cineva "acolo sus" sa faca profit pe urma lor)??
  Tot vorbim de "procesul educational" si "invatarea prin practica"...dar nu cumva as putea fi platit/a in timp ce invat? Nu cumva as putea sa ma angajez direct si sa invat la locul de munca, fara a trebui sa muncesc mai intai pe gratis pentru a invata abilitati practice? Apropo...generatia parintilor nostrii s-a angajat foarte bine fara stagii neplatite...asa ca reveniti cu picioarele pe pamant oameni buni!
  • 0 (0 voturi)    
   stagii finantate=studenti platiti (Luni, 11 aprilie 2011, 17:01)

   Vlad Posea [anonim] i-a raspuns lui mary

   Stagiarii trebuie platiti. Am sustinut intotdeauna asta si la asta m-am si referit prin finantarea stagiului.
   Sigur ca ai putea sa te angajezi direct dar in acest caz ai rata ce se face prin ultimii ani de facultate si asta ti-ar cauza probleme pe termen lung.

   Nu cred ca trebuie sa facem comparatie intre piata muncii de acum si cea de acum 30 de ani. Lucrurile sunt total schimbate, competitia este mult mai acerba si un absolvent incearca sa fie pozitionat de la absolvire pe cel mai bun traseu catre o cariera de succes.
   • 0 (0 voturi)    
    stagii.... (Marţi, 12 aprilie 2011, 12:15)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Vlad Posea

    "Sigur ca ai putea sa te angajezi direct dar in acest caz ai rata ce se face prin ultimii ani de facultate si asta ti-ar cauza probleme pe termen lung"

    Dar cine zice ca faci stagiul in timpul facultatii? Stiu mute persoane care merg din stagiu in stagiu si dupa facultate, si dupa master. Absolventii nu sunt tratati diferit de studenti cand vine vorba de oferirea unui job. Toti sunt la fel: forta de munca gratuita. sau cel putin asa se intampla in multe domenii. Poate exista si exceptii.
    • 0 (0 voturi)    
     important cand faci stagiul (Marţi, 12 aprilie 2011, 16:59)

     Vlad Posea [anonim] i-a raspuns lui Dan

     poate daca ar face un stagiu din timpul facultatii n-ar mai trebui sa convinga din postura de absolventi.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Marţi, 24 aprilie 2012, 10:31)

  Gabi [anonim]

  Buna,
  Mai sunt valabile regulile din articol?
  Cine trebuie sa aplice ptr fonduri stagiarul sau compania?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii