47% dintre romani nu si-au schimbat locul de munca in ultimii 3 ani

Majoritatea romanilor se tem de risc si de schimbare

de Hotnews

Joi, 14 august 2008, 8:23    FINANTE & SERVICII | IDEI DE AFACERI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Aproape jumatate dintre romani nu si-au schimbat job-ul, in timp ce doar 1% au ales sa isi schimbe angajatorul de sase ori in ultimii trei ani, arata un sondaj realizat de eJobs, in perioada 1-11 august 2008.  

„In ultima perioada auzim tot mai des ca angajatii romani isi schimba foarte frecvent locul de munca. Preocupati de realitatea de pe piata pe care functionam, am decis sa aflam care este adevarul in ceea ce priveste dinamica de personal in companiile romanesti, chiar de la cei care o influenteaza: angajatii. In mod surprinzator, am aflat ca situatia este cu totul diferita fata de perceptia avuta pana acum asupra pietei”, a spus Laura Chilom, HR Consultant eJobs.

„Stabilitatea este o trasatura care ne caracterizeaza ca si cultura. Ne plac statornicia, confortul, am fost invatati cu ele si suntem deseori dispusi sa stam intr-un job sau o organizatie in care ne plafonam, in care induram diverse frustrari, decat sa actionam si sa ne cautam un alt loc de munca. Majoritatea  romanilor se tem de risc si de schimbare. Totusi, pe masura ce pe piata apar din ce in ce mai multe oportunitati profesionale, exista persoane care isi iau inima in dinti si dupa ce au lucrat in acelasi loc, pe acelasi job in ultimii 5-10 ani, acum sunt dispuse sa schimbe ceva in viata lor profesionala. Dovada acestei schimbari de atitudine este faptul ca cei care au participat la aceasta cercetare sunt oameni care isi cauta de fapt un alt job”, a declarat Eduard Ezeanu, Career Consultant la Careerexperts.

Potrivit aceluiasi sondaj, in ultimii trei ani, 15% dintre romani s-au mutat de la locul de munca o data, 16% au schimbat angajatorul de doua ori si 12% de trei ori. Doar 4% dintre respondenti s-au reorientat modificandu-si jobul de patru ori si 2% au schimbat angajatorul de cinci ori.  

„Frecventa cu care  angajatii isi schimba jobul depinde de o serie de factori: nivelul de experienta, gradul de satisfactie profesionala dar si financiara, planurile individuale de dezvoltare in cariera. Cele mai multe schimbari de joburi au fost observate in cazul persoanelor aflate la un nivel mai junior ca experienta, dar si in cazul specialistilor. O frecventa medie a acestor schimbari ramane totusi de 2 ori intr-un interval de 3 ani, insa sunt si cazuri in care schimbarile au fost mai dese, chiar 3-4 ori. Daca luam cazul persoanelor cu experienta, situatia se schimba considerabil, iar factorii motivatori sunt cu totul altii. Pentru acestia, perspectivele profesionale conteaza cel mai mult in momentul in care analizeaza oferta unei alte companii, punand mare accent pe stabilitatea si statutul pe care o organizatie le poate garanta unui angajat. Astfel, frecventa medie cu care acestia isi schimba locul de munca este o data la interval de 2-3 ani”, a spus Ana Ionescu, Consultant HART Human Resource Consulting.

Sondajul s-a derulat online in perioada 1-11 august 2008, pe www.ejobs.ro. La intrebarea „Cat de des ti-ai schimbat jobul in ultimii trei ani?” adresata de eJobs  au raspuns, in mod voluntar, peste 4.500 de romani, reprezentanti ai populatiei active. Aceasta cercetare se inscrie intr-o serie de anchete pe care eJobs si-a propus sa le realizeze in randul romanilor, in spiritul care il caracterizeaza – eJobs este brandul care militeaza pentru relatii firesti, neintruzive si reciproc avantajoase intre angajati si angajatori. 

  
826 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii