Radu Tatucu
Foto: Arhiva personala

Masterand roman la Harvard: ​"Este inadmisibil ca, in 2010, intr-o tara din Uniunea Europeana precum Romania, se pot cumpara examene si diplome in sistemul universitar"

de Mihaela Elsner CampusNews

Miercuri, 6 octombrie 2010, 6:48    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Radu Tatucu are un parcurs academic si profesional care il recomanda pentru o functie dintre cele mai inalte, oriunde in lume: o bursa Soros pentru a studia ultimii doi ani de liceu in Anglia, facultatea absolvita la Harvard, o bursa "Orizonturi Deschise" pentru a urma un master la aceeasi universitate americana, o experienta de lucru de doi ani la Banca Mondiala din Washington si una de doi ani si jumatate in consultanta economica si de management in Boston.
 
Planurile sale de viitor sunt, insa, indreptate spre Romania. Aceasta pentru ca, spre diferenta de multi tineri de varsta lui, Radu Tatucu este convins ca tinerii din Romania au potentialul necesar pentru a-si schimba in bine tara, si doreste, spune el, sa-si foloseasca experienta globala pentru a se asigura ca generatia din care face parte va accepta aceasta provocare.
 
In acest scop a creat, recent, si Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani - GRSP Society, care ii reuneste pe unii dintre cei mai talentati tineri romani care doresc sa se implice in schimbarea tarii lor, indiferent de locul in care traiesc in prezent.
 
Citeste mai mult despre ce aspecte legate de studiul la Harvard ii plac mai mult si ce crede Radu Tatucu ca ar trebui schimbat la educatia din Romania
Citeste mai multe despre     |   | 

  
5799 vizualizari
 • 0 (2 voturi)    
  Stimate domn, (Miercuri, 6 octombrie 2010, 8:09)

  Alex Moucha [anonim]

  Nu este chiar asa de surprinzator. Oriunde in lume se pot cumpara "pe sub mana" bunuri sau atestate, diferenta e doar pretul.

  Chiar credeti ca oamenii sunt incoruptibili? Si chiar daca sunt cativa, o institutie nu e formata numai dintr-un singur om si atunci trebuie gasita "veriga slaba" - uneori prin marirea sumei oferite sau prin santaj. Deunazi a fost la MIT un scandal mare legat de diplome cumparate, iar MIT as spune ca are aceeasi greutate ca Harvard in domeniul tehnic insa.

  Revenind la Romania, ingrijorator nu este faptul ca se pot cumpara diplome - oriunde se pot cumpara. Ingrijorator este costul ridicol al acestei operatiuni si deci faptul ca aproape oricine isi poate cumpara o diploma. Dar exista si leacul: diplomele nu sunt recunoscute - multe nici de statul roman (prin lipsa acreditarii) si aproape toate nu sunt recunoscute international (UE sau mai departe). De exemplu, ajuns cu un doctorat la Praga prima grija a fost echivalarea studiilor (cu toate ca nu e obligatorie, Universitatea Politehnica Bucuresti fiind recunoscuta), insa pentru siguranta am acum si o diploma pe care nu scrie "Romania" - asta nu pentru ca mi-ar fi rusine de universitatea la care am studiat, ci pur si simplu pentru a avea o siguranta mai mare cu o diploma a unei facultati din Top 500 (UPB nefiind pe aceasta lista).
  • +2 (2 voturi)    
   ...un fel de intoxicare... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:05)

   John [anonim] i-a raspuns lui Alex Moucha

   ...cat este MIT de mare si un caz cu cantec la zece ani...
   ...nu se compara cu dezastrul din Romania...este vorba de cumparaea curenta a examenelor, diplomelor, nu mai vorbim de 'pile' etc...
   ...am aici un manual de economie de acum 20 ani si exemplul cu sticla de wiskey si cartusul kent de pe vremea lui ceasca este analizat in delaliu pentru distorsiunea introdusa in sistem...adica nicio schimbare de 20 ani...
   ....sistemul totalitar si mentalitatea aferenta sunt necorectabile...
   • 0 (0 voturi)    
    despre diplome (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:59)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui John

    Cred ca este putin relevant faptul ca in Romania se cumpara diplome, iar comparatia cu MIT este irelevanta. Diplomele oricum nu prea au greutate in Romania, nici macar cele de la facultatile de stat, aici e buba cea mare. Invatamantul universitar e in cea mai mare parte decorelat de cerintele de pe piata muncii (ma refer, evident, la sectorul privat), iar asta incepe deja sa se vada. Sunt pline birourile de diletanti, pline santierele de oameni cu doua maini stangi, pline spitalele de amatori samd. Lipsa de profesionalism se intinde rapid si peste multe sectoare...
    • 0 (0 voturi)    
     Problema mare este ca... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:42)

     hahalera [anonim] i-a raspuns lui Paul

     diplomele de la stat intr-adevar nu prea mai au greutate, in timp ce alea de la Spiru Haret sunt bune ca sa te angajezi in administratie. De exemplu, daca eu am o cunostiinta cu o functie intr-un minister si-am aranjat sa ma angajeze si pe mine pe un post de director la nush ce departament, as avea nevoie de-o diploma in draq stie ce domeniu si, eventual, un master ca sa dea bine la cv. Asadar, ma duc la Spiru Haret, platesc comisionul respectiv, iar in 2 zile am tot ce-mi trebuie. Iar daca e cazul, imi iau si doctoratul intr-o saptamana. Si uite-asa s-a umplut sistemul administrativ de o gramada de "masteri" si "doctori", iar efectele se vad cu ochiul liber.
  • 0 (0 voturi)    
   Sistem (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:16)

   Don [anonim] i-a raspuns lui Alex Moucha

   In Romania denigrarea unitatilor de invatamant incepe din politic si ajunge la angajatori.Nu stiu daca in Praga sau in SUA facultatile au un nivel mai ridicat, am avut norocul sa am profesori in universitate si post universitate care si-au facut stagiatura la universitati mari din EU sau SUA, au predat ani buni acolo, este o placere sa inveti materiile predate de dansi acolo, acestia nu se coboara la acest nivel de a vande diplome, ei obtin venituri consistente din firmele de consultanta pe care le detin in Romania, profesoratul pentru ei este doar un motiv de a impartasi studentilor cele mai bune cunostinte atat din experienta proprie cat si din studiile lor, cel putin eu asta am simtit pe parcursul anilor de studiu, cert este ca in Romania sistemul este la pamant si nu din vina lor, ci din vina conducatorilor acestei tari.In romania pe langa studiile facute trebuie sa ai si un aport personal pentru a pune in practica cea ce ai studiat sa fi perseverent sa te zbati pentru a obtine cea ce vrei, pe cand in alte state Europene si SUA pe langa nivelul ridicat al universitatilor acestia vin si cu solutii de punere in practica a cunostintelor (Intership-uri etc).Va rog nu mai comparati sistemul de invatamat din Romania cu alte state din UE sau SUA luati niste elemente de comparatie mai tangibile.comparati Romania cu Bulgaria cu Ungaria etc.
  • 0 (0 voturi)    
   aroganta sau ignoranta? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:30)

   Cora [anonim] i-a raspuns lui Alex Moucha

   Stimate domnule Tatucu, parerea mea este alta despre ilustrele scoli vestice/americane/etc. Marele Harvard a fost furnizorul de "specialisti" care au speculat si paraspeculat pana au adus lumea in pragul colapsului. Imi amintesc prin '95 in State, la o mare univ., o duduie de vreo 30 de ani se chinuia sa ne explice intr-o conferinta ce mare descoperire sunt securitizarile de credite si era extrem de mandra de ce spunea.
   Fii serios, stimabile.
   • 0 (0 voturi)    
    daca macar (Miercuri, 6 octombrie 2010, 15:07)

    curea [anonim] i-a raspuns lui Cora

    te-ai fi interesat. dar e greu sa si culegi informatii dar sa mai si continui la o such facultate....pacat ca toti papagalii dau din gura la orice...la cimp amice, vorbeste cu tine insuti
    • 0 (0 voturi)    
     clar ignoranta! (Joi, 7 octombrie 2010, 15:45)

     Cora [anonim] i-a raspuns lui curea

     Intai de toate invata sa scrii corect gramatical. Oricum, textul tau n-are nicio coerenta, se vede clar ca erai euforic cand l-ai scris. Trezirea mai intai!
   • 0 (0 voturi)    
    Harvard ... (Joi, 7 octombrie 2010, 16:16)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Cora

    Harvard este locul unde au studiat si lucrat sute de laureati ai premiului Nobel, sute de inventatori si inovatori celebrii, unii dintre cei mai mari antreprenori si filantropi din ziua de azi, etc, etc.

    Harvard este unul dintre foarte putinele locuri care au avut o contributie enorma la progresul umanitatii. In mai putin de 50 de ani au facut, de exemplu, mai multe decat Romania in 2000 de ani.


    Desigur, pentru cineva ca Dvs, cu o educatie precara si un intelect pe masura, astfel de detalii pot scapa. E un lucru stiut in psihologie ca masele, compuse din personaje mediocre, sunt caracterizate de incapacitatea de a distinge nuante si a analiza detalii, ei pot cel mult intelege lucruri foarte simple, opozitiile, de unde si tendinta lor de a simplifica artificial lucrurile, doar doar or "intelege si ei ceva". Dvs ilustrati foarte clar acest fapt
    • 0 (0 voturi)    
     "Gigi" (Vineri, 8 octombrie 2010, 16:08)

     Cora [anonim] i-a raspuns lui gigi

     D-aia e bun internetul, pentru ca in spatele lui se pot ascunde fanatici mitocani si mitomani ca tine, domnule "Gigi".
   • 0 (0 voturi)    
    Unde e ignoranta? (Marţi, 12 octombrie 2010, 23:01)

    AB [anonim] i-a raspuns lui Cora

    Sa fim seriosi, Cora, vrei sa zici ca Harvard e o universitate de nimic? E posibil ca, din cand in cand, ipotezele emisa sa fie gresite. Insa de aici la a disconsidera o universitate de prim rang in oricare dintre evaluarile internationale e o cale mult prea lunga. Ma intreb cate dintre persoanele din mediul academic romanesc au o statura profesionala compatibila nu neaparat cu Harvard, dar chiar si cu o universitate europeana care apare, sa zicem intre primele 200 de universitati ale lumii.
   • 0 (0 voturi)    
    De ce ironie? (Joi, 25 noiembrie 2010, 17:12)

    Irina [anonim] i-a raspuns lui Cora

    Nu prea inteleg ce rost isi are aceasta ironie "fii serios, stimabilule". Oare chiar nu putem sa apreciem ceea ce este evident, si anume ca scolile vestice sunt incomparabil superioare fata de ce gasim la noi? Am terminat o facultate foarte buna din Romania, am avut ocazia sa studiez si in afara. Sunt de acord ca avem profesori buni, tineri, talentati.. dar nu se compara. Si totusi, de ce ironia?
 • 0 (0 voturi)    
  Domnule Tatucu! (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:00)

  Luk [anonim]

  La revenirea in Romania sa nu uitati sa va echivalati studiile, va rog!

  Altminteri, cu respect, n-o sa va recunoasca nimeni treapta a II-a, bac-ul si facultatea si o sa primiti salariul minim pe economie pentru absolventi de scoli profesionale.

  Cu deosebit respect pentru ce-ati reusit pana acuma,

  Luk
  • +1 (1 vot)    
   Sunt multe lucruri... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:19)

   hahalera [anonim] i-a raspuns lui Luk

   inadmisibile in Romania si nu trebuie sa studiezi la Harvard ca sa le observi. Afli din ce in ce mai multe, pe zi ce trece... Iar treaba asta cu diplomele e doar o mica fatzeta a unei societati bolnave. De parca sa-ti aduci medicamente si pansamente de-acasa cand esti in spital ar fi mai "admisibil". Si mi-as permite sa-l contrazic pe Dl. Tatucu... tinerii din Romania n-au capacitatea de-a "schimba tara in bine" - asta doar timpul o va realiza. Tinerii despre care vorbeste domnia sa (probabil cei de teapa lui) reprezinta un modest 5-8% si pot, cel mult, accelera procesul, nesemnificativ insa. In rest tot tineri cu grija zilei de maine sunt in Romania, supusi acelorasi probleme si mentalitati bolnave din societatea romaneasca. Ii urez succes in cariera sa si da Doamne sa ma insel eu!
 • -2 (2 voturi)    
  Eu . . . . (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:16)

  gheorghe [anonim]

  . . . . cand vad un tanar ca dumneata, care a avut noroc de scoala inalta, fara sa il coste bani multi, desi ma bucur pentru el nu pot sa nu ma intreb: Oare cine or fi parintii lui? Deci cine sunt parintii Dvs. Domnule Tatucu? Sunt tarani, muncitori, directori stabi mari in admonistratia de stat? Intreb pentru a-mi da seama daca posibilitatile dumitale sunt accesibile oricarui tanar inteligent din aceasta tara. Sau si aici trebuie ca unul sa te traga si doi sa te impinga? Nu sunt rautacios, sunt pur si simplu, curios!
 • 0 (0 voturi)    
  Din SUA vin cele mai multe oferte (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:21)

  Bogdan [anonim]

  De diplome, doctorate si alte calificari contra cost. Probabil ca genialul masterand considera ca SUA fiind in afara UE este admisibil.
 • +1 (1 vot)    
  eu am ramas blocat (Miercuri, 6 octombrie 2010, 15:06)

  suba [anonim]

  ca am auzit ca se cumpara licentele, la stat, la drept, in bucuresti cu sume incepind de la 500 lei....rusine, noi am invatat si nu ne-am facut de rusine...voi ce faceti?
 • 0 (0 voturi)    
  asta ne invata (Joi, 7 octombrie 2010, 11:14)

  Serghei [anonim]

  De ce ne miram pentru toate chestiile astea?
  mita ..spaga...
  treburile astea se fac de foarte multa vreme...
  Hai sa lasam diplomele deoparte si sa ne uitam in alta directie..

  priviti ..toate aceste licitatii publice... care sunt castigate ..de cine trebuie ..de cine se vrea... ori daca nu e castigata de cine trebuie se contesta de atatea ori pana castiga ...firma care "trebuie"
  Patinoare, drumuri, autostrazi, centuri..ocolitoare ..doar astea au fost cateva dintre subiectele care au tinut paginile de la ziare ..in top...de fapt .sumele cheltuite pentru toate astea... fara rost..

  Problema cu diplomele ...nu ar trebui sa ne mire ..doar vedem la televizor..citim in ziare ...invatam in familie ....(la o scara mult mai mica)..despre cum sa faci primii pasi ...in acest domeniu
 • 0 (0 voturi)    
  Domnule Tatucu (Vineri, 8 octombrie 2010, 16:23)

  Cora [anonim]

  Apropo de comentariul de mai jos al ilustrului domn Gigi, vreau sa va rog sa nu absolutizati nimic din ceea ce inseamna Harvard. Nu contesta nimeni ca pe acolo au trecut niste oameni care au adunat ulterior premii Nobel sau recunoasteri internationale, care au fost diplomati celebri sau oameni de stiinta valorosi.
  Sa stiti ca, in baza unei taxe de scolarizare extrem de piparate (cca 20.000 dolari pe an din cate stiu eu, dar nu sunt sigura pe aceasta informatie), Harvardul a fost accesibil unei fete absolventa de liceul Lazar (cu o medie putin peste 9, deci nu top), care a facut primii doi ani de facultate la ASE Buc, apoi a plecat in SUA, unde a mai studiat inca 4 ani la Harvard. Tatal ei a detinut ani de zile sefia unei banci mijlocii din Romania, asta in cazul ca va intrebati de sursa banilor.
  Banii deschid multe usi...chiar si poarta Harvardului.
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Joi, 25 noiembrie 2010, 17:16)

   Irina [anonim] i-a raspuns lui Cora

   Si cunostinta respectiva, a reusit sa termine studiile la harvard? Iar daca da, ce nota a obtinut? Oricare ar fi raspunsul, ma indoiesc ca meritele obtinute nu au fost pe masura studentei.
   Nu spune nimeni ca este imposibil sa fii admis la harvard, sau ca numai geniile reusesc. Doar ca iti trebuie perseverenta si ceva inteligenta pentru a si obtine rezultate bune.
 • 0 (0 voturi)    
  London Business School (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 17:24)

  A [anonim]

  Poate sa ne spuna domnul Tatucu detalii despre MBA-ul pe care il urmeaza la London Business School?
 • 0 (0 voturi)    
  Fite! (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 19:23)

  hermes [anonim]

  Einstein n-a absolvit o universitate de fite, ceva de genul Harvard, iar teoria relativitatii n-a avut –si nici nu putea sa aiba- vreo legatura cu “Politehnica’’ lui modesta!
 • 0 (0 voturi)    
  Trist (Joi, 25 noiembrie 2010, 17:18)

  Irina [anonim]

  Mi se pare fantastic de trist cum atat de multi se grabesc sa judece si sa denigreze rezultatele unor tineri care se straduiesc. Probabil e numai invidie, pentru ca baiatul respectiv a beneficiat de niste resurse banesti pentru a ajunge unde este (recunosc ca nu m-am documentat si e posibil sa fi obtinut totul prin burse). In orice caz, din partea mea are felicitari.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii