Laura Gavinski
Foto: CampusNews

VIDEO Ghidul studentului roman care vrea sa lucreze vara aceasta in Statele Unite

de Magda Barascu CampusNews

Vineri, 18 februarie 2011, 10:29    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

30.000 de studenti romani au participat in programul Summer Work and Travel care se desfasoara anual in Statele Unite ale Americii. Programul permite studentilor sa economiseasca bani, sa viziteze si sa traiasca alaturi de americani si de studenti din alte tari. Administratorul programului, Laura Gavinski, vorbeste intr-un interviu CampusNews, despre conditiile pe care un student trebuie sa le indeplineasca pentru a fi admis si a merge la vara in SUA.Student Travel Programme exista de multa vreme, Romania este una dintre cele mai active tari din program. Anul trecut aproape 3.000 de studenti romani au participat la acest program.

Profilul studentului care poate aplica pentru Summer Work and Travel 2011

Cautam studenti seriosi, si asta inseamna studenti care au note bune, care se descurca bine la facultate, care au planuri serioase in legatura cu studiile lor. Intelegem ca sunt facultati si universitati unde gradul de dificultate este diferit. Evaluam studentul, ne uitam la intreaga activitate academica si la legaturile lui cu Romania.

Care sunt conditiile pe care un student trebuie sa le indeplineasca pentru a fi admis in program

Trebuie sa fie student, fie in primii ani de facultate, student la master sau doctorat. Un student in ultimul an care are de gand sa-si continue studiile este de asemenea eligibil. Studentii in ani terminal care nu doresc sa-si continue studiile nu pot aplica.

Daca au participat in programul Summer Work and Travel editiile anterioare, trebuie sa ne demonstreze ca s-au intors la timp, si trebuie sa ne aduca biletele de avion din anul in care au participat.

Care sunt conditiile financiare

Stim ca o mare parte din studenti isi petrec timpul la scoala studiind si nu muncind. De aceea cautam studenti seriosi, care sa ne convinga ca vor sa se intoarca in Romania sa-si termine studiile.

Trebuie sa aiba bani pentru a-si cumpara biletul de avion si pentru a le ajunge in prima saptamana, pana in momentul in care incep sa fie platiti. Dar nu tinem cont de acest aspect la interviu.

Ce fel de job-uri sunt disponibile pentru studenti in SUA

Sunt foarte diverse. Am vorbit cu studenti care au lucrat in parcuri nationale, altii au lucrat in industria pescuitului, in Alaska, dar cel mai des lucreaza in orasele sau statiunile turistice de pe plajele coastei de est. Majoritatea slujbelor sunt in industria turismului si sunt foarte variate.

Cine intermediaza procesul de angajare

Exista sponsori in Statele Unite, licentiati de catre Departamentul de Stat, care lucreaza cu companiile coordonatoare din Romania, care ii ajuta sa recruteze studenti, raspund intrebarilor studentilor, ii ajuta sa isi administreze programul. In saptamanile urmatoare vom avea o lista cu companiile coordonatoare din Romania si le vom publica pe site-ul ambasadei.

Dar studentii stiu de obicei cum sa ajunga la ele, sunt de obicei companii foarte prezente in campusuri, in universitati, si, ceea ce am observat, este ca de obicei studentii vorbesc cu alti studenti care au fost in program si asa isi gasesc compania.

Experienta anilor trecuti

Am auzit multe povesti, ceea ce incercam anul acesta este sa ajungem la cat mai multi participanti la program din anii anteriori si sa auzim mai multe despre experientele lor.

Majoritatea studentilor spun ca le-a fost greu la inceput, ca nu a fost ceea ce s-au asteptat, dar la sfarsit stiu ca au invatat multe si, chiar daca nu se intorc acasa cu banii cu care se asteptau sa se intoarca, realizeaza ca au cunoscut studenti din toata lumea, s-au distrat si au putut sa se descurce pe propriile picioare intr-o tara noua.

La ce ar trebui sa se astepte un student in momentul in care ajunge in Statele Unite

E greu de spus. Depinde in primul rand de locul in care se duce studentul respectiv.  Exista o diversitate a comunitatilor in SUA. Dar ar trebui sa stie ca slujba care li se ofera este a lor, daca sunt probleme ar trebui sa contacteze sponsorul american imediat pentru a rezolva problema sau a gasi o noua slujba. 

Ar trebui sa stie ca sunt oameni gata sa-i ajute si ca pot contacta Departamentul de Stat daca au vreo problema. Dar in primul rand ar trebui sa se astepte sa aiba o vara frumoasa si sa se distreze, sa calatoreasca cat pot in Statele Unite, sa munceasca si sa faca toate lucrurile pe care sperau sa le faca inainte sa plece.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1823 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  da , bune job-uri (Vineri, 18 februarie 2011, 21:56)

  adrian [anonim]

  pai situatia e alta, veti ajunge in state, dupa ce acasa vi-i se promite ca faceti 1000+de dolari, dar stupoare acolo ve-ti fii cazati in diferite apartamente, cit mai multi la un loc si ve-ti plati pt un pat cam in jur de 700 de dolari pe luna, dar un lucru este clar in state ve-ti invata sa munciti, muuuuuult, pe bani putini , caci dupa taxe si ce va luati de mincare, ve-ti vedea ca poate adunind bani , va mai ramin de biilet de intors acasa, dar este totusi o buna experienta , in care ve-ti vedea ca america nu este chiar tara tuturor posibilitatilor, si ca munca va face sa stati in scoala sa invatati
  • 0 (0 voturi)    
   adrian (Marţi, 22 februarie 2011, 10:06)

   maria [anonim] i-a raspuns lui adrian

   veti vedea, vi se va propune.... Gramatica , da se invata in scoala, se pare ca tu nu ai fost pe acolo.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii