Mircea Miclea
Foto: HotNews.ro

AUDIO Analiza pe textul noii legi a educatiei nationale cu seful comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea

de Magda Barascu CampusNews

Vineri, 7 ianuarie 2011, 10:23    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Care sunt modificarile pe care noua lege a educatiei nationale le aduce in invatamantul universitar? Intr-un interviu CampusNews, seful comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, autorul strategiei si schitei solutiilor pentru noul act legislativ, analizeaza pe articole modificarile aduse de noua lege a educatiei nationale.CampusNews:
Art. 295. 4) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, se interzice ocuparea concomitenta de catre soti, afini si rude pana la gradul III, inclusiv, a functiilor prin care unul sau una se afla fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala directa la orice nivel in aceeasi universitate.

Se aplica imediat ce intra legea in vigoare si acelora care se gasesc acum in aceasta situatie?

Mircea Miclea: In mod normal ar trebui sa li se dea o perioada de rezolvare a acestor situatii, si dupa aceasta perioada, sa se aplice legea pentru cei care sunt in aceasta situatie in acest moment. Cred ca se poate da un interval de timp in care sa se rezolve aceste probleme. Retroactiv, nu poti sa aplici o lege, din pacate. Dar, solutia de fond este aceasta.

Toate universitatile, practic, ar trebui organizate pe departamente, nu pe catedre, asa cum sunt acum. Si atunci s-ar putea rezolva si aceste probleme.

CampusNews: Art.325 Se interice ocuparea posturilor didactice si de cercetare de catre persoane dovedite ca au realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, stabilite conform legii. Se anuleaza concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de munca cu universitatea inceteaza de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara. Constatarea abaterilor se face de catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, conform legii.

Se aplica si persoanelor care au plagiat in trecut?

Mircea Miclea: Raspunsul este ca da. Dar as spune ca trebuie printr-o metodologie sa se specifice cum se va proceda si care va fi gradul de sanctiune. Pentru ca sunt mai multe grade de sanctiune. Dar, cred ca trebuie aplicat peste tot din momentul in care intra in aplicare legea, trebuie precizata metodologia.

CampusNews: In momentul in care se dovedeste plagiatul la nivelul unui doctorand sau profesor doctor care a aplicat pentru fonduri europene pentru cercetare ce-o sa se intample?

Mircea Miclea: Repet, cred ca aici va trebui o noua metodologie care sa precizeze toate detaliile. Personal cred ca trebuie sa-si piarda calitatea de doctorand. Daca s-a fraudat teza, atunci, inclusiv conducatorul de doctorat devine responsabil.

CampusNews: Art 301 (5) Conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar sunt urmatoarele:
a) detinerea diplomei de doctor
b) detinerea atestatului de abilitare
c) indeplinirea standardelor minimale pentru ocuparea functiei de profesor universitar, standarde aprobate conform art, 219 alin(1) lit.a)
d) indeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice functiei, aprobate de Senatul universitar, fara impunerea unor conditii de vechimem conform legii.

Se aplica si profesorilor universitari aflati acum pe functie?

Mircea Miclea: Din pacate, aceste criterii nu se pot aplica decat de acum incolo, dupa ce vor fi stabilite in baza noii legi. Cei care au ocupat deja functiile de profesor, in baza unor criterii, ei au toata indreptatirea legala sa spuna ca ei au respectat acele criterii care erau in functiune in acel moment.

CampusNews: Art. 289.(3) Senatul universitar, din universitatile de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform Cartei universitare, fara limita de varsta.

Postul eliberat prin pensionare nu se scoate mai intai la concurs si doar daca nu este ocupat va fi oferit unui pensionar?

Mircea Miclea: Vedeti, aici este o distorsiune care a aparut in Parlament. Textul pe care noi l-am anuntat era ca sa fie pensionat si postul sa fie scos la concurs. Asa ar fi fost cel mai corect. Insa, aici a aparut varianta din Parlament, cu ea s-a mers in asumarea raspunderii si s-a creat aceasta posibilitate de a prelungi pe o perioada determinata de un an posturile la profesorii din universitate.

Aici, cred ca, ce mai putem rezolva, este doar partial. Si anume, sa se precizeze printr-o metodologie ca, doar daca nu se ocupa prin concurs postul, se poate prelungi activitatea, sa fie o pre-conditie pentru prelungirea activitatii. Altfel spus, sa fie prelungiti doar acei profesori unde nu exista un candidat cel putin de aceeasi valoare cu ei, care sa ocupe postul.

CampusNews: Art 246 (3) Pot ocupa functii de conducere, de indrumare si de control in unitatile de invatamant si inspectoratele scolare numai cadrele didactice membre ale corpului national de experti in management educational.

In momentul de fata, daca se organizeaza concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere, nu poate fi indeplinita conditia (3). Va exista o perioada de tranzitie?

Mircea Miclea: Da. Nu stiu de ce domnul ministru a insistat pe aceasta formula. Dar in mod inevitabil trebuie sa existe o perioada de tranzitie. Pentru ca altfel nici nu stim cu s-a constituit acel corp de experti.

In mod clar trebuie sa aiba prioritate organizarea concursurilor pentru postul de director in baza noii legi, dupa aceea sa vina aceasta prevedere. 

CampusNews: Art. 287  (22) Suma totala a orelor de munca dintr-o norma didactica sau de cercetare, realizata prin cumularea ponderilor activitatilor prevazute la alin. (1), este de 40 de ore pe saptamana.

Dupa intrarea in vigoare a legii, toti aceia care sunt platiti pentru cumul mai mare de 40 de ore, renunta la orele care depasesc acest numar?

Mircea Miclea: Nu, orele nu se vor plati in regim de cumul, ci in regim de plata cu ora. E o diferenta intre a plati in regim de cumul si plata cu ora. In regim de plata cu ora se platesc atatea ore cate ai facut in plus. In regim de cumul ti se plateste si activitatea de cercetare aferenta unei norme, desi tu nu faci de doua ori activitate de cercetare la nivelul universitatii.

Se va putea continuarea regimului de plata cu ora pana la nivelul a inca unei norme, atat. Diferenta este aceasta: daca esti profesor universitar si ai o norma in cumul, atunci in norma respectiva nu sunt numai orele din postul respectiv.

Sunt si orele de cercetare, de evaluare a studentilor, de activitati cu studentii, etc. Vor fi platiti doar in regim de plata cu ora tocmai pentru a incuraja oamenii sa aibe numai o singura norma si sa lase normele vacante sa fie scoase la concurs pentru oamenii tineri.

CampusNews: Art 133 (1) Departamentul este unitatea academica functionala care asigura producerea, transmiterea si valorificarea cunoasterii in unul sau mai multe domenii de specialitate.

De ce nu a fost prevazut un numar minim de membri ai unui departament?

Mircea Miclea: Am vrut sa facem lucrul acesta, dar am fi dat si mai multa apa la moara celor care ne acuzau ca incalcam autonomia universitara. In mod normal, un departamanet rezulta din fuzionarea mai multor catedre. Acum situatia este ca sunt o multime de catedre in universitati pentru ca fiecareia sa i se dea un ciolan de ros.

Ideea era de a concentra aceste catedre in departamente mai mari, mai putine si mai puternice asa cum este si la universitatile din vest. Si sper ca printr-o metodologie sa sugeram lucrul acesta. Nu cred ca putem sa stabilim numarul, pentru ca ar aparea ca o imixtiune in autonomia universitara.

Dar cred ca sunt universitati intelepte care vor face ceea ce trebuie. Va dau un exemplu: Universitatea Alexandru Ioan Cuza a inceput acest proces, ea este din punctul nostru de vedere cea mai avansata.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2664 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii