Prof. Sandu Popescu
Foto: Arhiva personala

Profesor roman de fizica cuantica la Universitatea Bristol castiga premiul John Stewart Bell

de Magda Barascu CampusNews

Miercuri, 25 mai 2011, 13:13    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Universitatea din Toronto i-a acordat premiul John Stewart Bell profesorului roman dr. Sandu Popescu, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, pentru contributiile aduse in domeniul mecanicii cuantice. Profesorul Sandu Popescu s-a nascut la Oradea si este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule pe 4 iulie 1997, in laboratoarele Hewlett Packard din Bristol, Marea Britanie.

O aplicatie a acestei inventii a fost criptografia, transmiterea mesajelor secrete. In prezent este profesor de fizica cuantica la Universitatea Bristol din Marea Britanie si visiting professor la Mathematics Institute at Berkeley. Profesorul Popescu este interesat in investigarea aspectelor fundamentale ale fizicii cuantice pentru a intelege mai bine natura comportamentului cuantic.

Mecanica cuantica este o teorie fizica, care descrie comportamentul materiei la nivelul atomic si subatomic, fenomene pe care fizica newtoniana si electromagnetismul clasic nu le pot explica. Mecanica cuantica este unul dintre pilonii fizicii moderne si formeaza baza pentru multe dintre domeniile sale, cum ar fizica atomica, fizica starii solide si fizica nucleara si fizica particulelor elementare, dar si ramuri inrudite: chimia cuantica.

Premiul John Stewart Bell este administrat de catre Universitatea din Toronto, Centre for Quantum Information and Quantum Control si se acorda pentru cercetari si aplicatii in domeniul mecanicii cuantice. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 8 august, la ora 11, la Centre for Quantum Information and Quantum Control din Toronto.

Mai multe informatii despre premiul John Stewart Bell aici.
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
7669 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 25 mai 2011, 12:40)

  Cosmin [anonim]

  Felicitari domnului profesor.
  • 0 (0 voturi)    
   sunteti siguri? (Joi, 26 mai 2011, 12:59)

   mda [anonim] i-a raspuns lui Cosmin

   ...eu nu am auzit inca de posibilitatea teleportarii unor particule. Am auzit in schimb de "teleportarea" unei stari a unor particule, mai precis anumite particule rezultate din acelasi eveniment au proprietatea de a se influenta reciproc indiferent de distanta dintre ele.

   Energia sau materia sau particulele NU se teleporteaza, dar informatia continuta de acestea se poate, probabil despre acest lucru este vorba in acest articol.

   Interesant totusi, la cat de pe langa subiect este articolul, cum toata lumea isi exprima admiratia intr-o mentalitate de turma. Sa speram ca respectivul profesor nu citeste articolul caci s-ar simti jignit.
   • 0 (0 voturi)    
    hehe (Vineri, 27 mai 2011, 23:19)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui mda

    Bine ca esti tu destept
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte tare (Miercuri, 25 mai 2011, 13:29)

  Cata [anonim]

  Felicitari ! Vrem mai multe stiri de genul asta!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 25 mai 2011, 13:35)

  Cristi [anonim]

  Bravo profesorului Popescu. Ar trebui intr-adevar mai multe stiri din acestea, pentru a ne readuce mandria de a fi roman in inimi !
 • 0 (0 voturi)    
  Elita romaneasca, in topul mondial (Miercuri, 25 mai 2011, 13:43)

  Suntem mandri de diaspora noastra [anonim]

  Inca un exemplu de roman cu o capacitate intelectuala deosebita, gene bune, scoala buna, munca intr-o societate competitiva.
  Sper sa oferiti saptamanal astfel de exemple, sunt sute de profesori romani in universitati straine, unii fiind considerati in domeniul lor printre cei mai buni specialisti din lume. Sunt nascuti si educati in Romania, avem o mandrie pentru asta.

  Societatea romaneasca inca e in curs de organizare mai eficienta (sunt mari rezistente din partea mediocritatilor din sistemul corupt), la fel si scoala incepe sa se reformeze si modernizeze pe criterii mult mai competitive.

  In cativa ani sper sa ajungem in situatia sa avem in Romania numeroase centre de cercetare ultramoderne (sunt deja proiecte, unele puse deja in practica) care sa permita cercetatorilor romani sa-si exercite pasiunea in tara, spre beneficiul intregii Romanii, locul care i-a nascut si ajutat sa faca primii pasi in viata.

  Felicitari tuturor romanilor care muncesc in lumea larga cu onestitate si harnicie, spre binele lor in primul rand si al imaginii Romaniei!
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 25 mai 2011, 13:30)

   x [anonim] i-a raspuns lui Suntem mandri de diaspora noastra

   felicitari domnului popescu pentru realizarile sale _personale_ si _in cadrul grupului de cercetare in care activeaza_ (pe care i le adresez virtual atat acum, cat si mai demult - sa nu uitam adams prize de acum ceva ani - anterior primit si de hawking si penrose)

   "inca un exemplu de roman", "suntem mandri de diaspora" etc.

   la fiecare stire pozitiva apare tipul asta de discurs patriotard ipocrit, prin care un membru al unui grup arbitrar oarecare (=romani) isi cresc self-esteem-ul arogandu-si o parte din gloria/faima/inteligenta unui alt membru al grupului..
   de ce nu "inca un exemplu de profesor", "inca un exemplu de om cu camasa in carouri", "inca un om care poarta ochelari", "inca un exemplu de om cu chelie" etc.
   • 0 (0 voturi)    
    lui x (Miercuri, 25 mai 2011, 14:23)

    radu [anonim] i-a raspuns lui x

    ci pentru ca alti ipocriti considera romanii ca inferiori, si nu 'cei cu camasa in carouri'..
    pentru ca sunt unii interesati sa asimilam ideea ca 'ei, e rau la noi pentru ca suntem romani'..
    ce ai dom'le cu patriotismul, ai alergie la el? cauta un doctor..
    n-avem voie sa ne mandrim cu ai nostri? ia arunca o privire la americani, francezi, evrei.. probabil si lor le bagi o eticheta de 'patriotarzi ipocriti'
    • 0 (0 voturi)    
     Sandu (Miercuri, 25 mai 2011, 16:52)

     claus [anonim] i-a raspuns lui radu

     Hai sa lamurim niste chestii despre cit de grozavi sunt romanii: Sandu era prof de fizica la liceu la Oradea si a dat concurs sa lucreze in cercetare la Bucuresti. Nu a luat concursul pentru ca nu era membru de partid sau implicat politic (era pe vremea lui Ceasca). Asa ca omul, fiind evreu a emigrat in Izrael, unde si-a luat doctoratul si s-a format ca fizician. Asa ca mai usor cu romanii nostri verzi. L-am cunoscut in State si e un om extraordinar.
     • 0 (0 voturi)    
      hai sa lamurim alta treaba (Miercuri, 25 mai 2011, 22:30)

      ploiesteanu [anonim] i-a raspuns lui claus

      evreii astia care dupa 2 sau 3 generatii in Romania numai evrei nu sunt (tie iti spune numele ceva?). Si eu sunt grec ca am avut un bunic nascut in Grecia. E posibil sa fie 2/3 sau 3/4 roman.
   • 0 (0 voturi)    
    sa vezi la altii (Miercuri, 25 mai 2011, 18:00)

    w.c. [anonim] i-a raspuns lui x

    Austria reclama cativa din faimosii lumi proveniti din tari rasaritene care au emigrat cu predilectie in America. Popasul la Viena a fost diferit dupa derularea procesului de imigrare. Asemenea ideeii tale am construit si eu o categorie: celebritati care au fost la toaleta din gara intre doua trenuri. Acceptat?
 • 0 (0 voturi)    
  E=mc^2 (Miercuri, 25 mai 2011, 14:21)

  adrian [anonim]

  Tot respectul!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 25 mai 2011, 19:08)

  radu [anonim]

  Felicitari domnului profesor!
  Un roman din diaspora


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii