Studentii protesteaza impotriva taxelor de scolarizare

FOTOGALERIE Studentii britanici au protestat in orasele din Marea Britanie impotriva maririi taxelor obligatorii de scolarizare

de Magda Barascu CampusNews

Miercuri, 24 noiembrie 2010, 16:12    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Studentii din Marea Britanie au protestat in centrul Londrei impotriva introducerii taxelor obligatorii de scolarizare din universitati. Elevii s-au alaturat miercuri protestului studentilor. BBC a transmis live imagini de la protestul din centrul Londrei.

Studentii au protestat in fata universitatilor Royal Holloway, Plymouth, Birmingham, London South Bank, UCL and UWE Bristol. Marile orase britanice in care au loc proteste similare sunt Manchester, Liverpool, Sheffield, Bristol, Southampton, Oxford, Cambridge, Leeds, Newcastle, Bournemouth, Cardiff, Glasgow si Edinburgh.

Elevii din Winchester, Cambridge, Leeds si Londra au refuzat sa intre la ore.

Taxe de 9.000 de lire sterline pentru un an universitar

Studentii protesteaza impotriva unei masuri a guvernului lui David Cameron de a introduce taxe obligatorii de scolarizare de 9.000 de lire sterline pe an si de retrage finantarea de la stat pentru anumite domenii din invatamantul universitar.

Politia Metropolitana a avertizat ca nu va tolera violenta si dezordinea

Studentii din Londra au anuntat ca vor protesta in fata sediilor centrale ale Partidului Liberal Democrat. Parlamentarii liberal-democrati sunt tinta acestui protest.

Studentii acuza parlamentarii liberal-democrati ca sustin aceasta initiativa a guvernului Cameron de a majora taxele universitare.

Dar dupa ce s-au adunat in Trafalgar Square si au marsaluit inspre Downing Street, studentii sunt blocati de politie sa inainteze la Whitehall.

Protestul nu este organizat de Uniunea Nationala a Studentilor din Marea Britanie.

Marc Bergfeld, purtatorul de cuvant al Education Activist Network, unul dintre grupurile care au organizat protestul, a declarat pentru BBC: "avem tot dreptul sa protestam, avem dreptul civil de a nu ne supune, avem tot dreptul sa ocupam bibliotecile din universitatile noastre."

Studentii nu protesteaza numai impotriva majorarii taxelor universitare, ci si impotriva reducerii bugetelor pentru invatamantul universitar.

Protestul de miercuri are loc dupa ce, in urma cu doua saptamani, aproximativ 50.000 de studenti au protestat in fata Parlamentului Britanic la Westminster.

"Vom avea datorii uriase dupa ce vom termina facultatea"

Jack Grieve are 14 ani si s-a alaturat protestului studentilor din Oxford, potrivit reporterilor de la The Guardian. Parintii lui au scris profesorilor sa-i dea voie fiului lor sa mearga la protest. Jack a declarat pentru The Guardian "Toata lumea va avea datorii uriase dupa ce va termina facultatea. De ce trebuie sa platim atat de multi bani? Aceasta taxa n-o sa ma impiedice sa merg la facultate, dar imi va fi foarte greu sa platesc taxele si voi avea datorii mari. Am plecat de la ore in jurul pranzului. Mama mea a sunat la scoala si le-a spus profesorilor ca ma alatur protestului."

Corespondentul BBC, Dominic Casciani, transmite ca situatia este tensionata in fata birourilor Foreign Office din Whitehall din Londra. Tineri cu fata acoperita cu esarfe vor sa treaca de randurile politiei. Politia Metropolitana incearca sa tina piept protestatarilor.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1149 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii