Veronica Gheorghe
Foto: CampusNews

(P) La liceu in strainatate

de CampusNews

Joi, 23 februarie 2012, 9:27   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Universitatile occidentale recruteaza masiv studenti din Romania iar ca foarte multi tineri din Romania viseaza sa plece la studii in afara nu e o noutate. Totusi, ei isi pot incepe experienta educationala in strainatate inca din liceu, daca au peste 15 ani, un nivel mediu de engleza, rezultate bune la scoala si dau dovada de responsabilitate si determinare.

Prin intermediul programului de mobilitate preuniversitara Highschools promovat de IEC - International Educational Center (www.highschools.ro), elevii romani pot pleca la studii de la un trimestru pana la un an academic in aproape orice tara de pe glob. In mod firesc, peste un semestru sau peste un an, se vor intoarce acasa cu o limba straina invatata, cu prieteni din toata lumea si cu o experienta internationala care-si va fi lasat mult amprenta pe dezvoltarea personalitatii.

"O asemenea experienta" ne spune Eduard Partenie, coordonatorul de Program Liceu Public in Strainatate de sub egida IEC "fie ca e de o luna, un semestru sau un an, este benefica in primul rand pentru ca someaza elevul sa se adapteze la noul mediu, sa fie autonom, il ajuta sa se maturizeze, sa adopte decizii de unul singur si sa capete experienta sociala extrem de semnificativa. Sa nu uitam si de avantajul exersarii unei limbi straine la ea acasa".

Elevii au sansa sa cunoasca cultura locala prin interactiune directa si continua, fiind cazati in familii din tarile si orasele respective, frecventand liceul din localitate, avand in plus avantajul serviciilor de consiliere educationala furnizate de un coordonator local, care le monitorizeaza progresul academic. "Se cauta familia cea mai potrivita, in functie de profilul si personalitatea adolescentului", precizeaza coordonatorul de program Eduard Partenie. Pe durata intregului an academic, familia din Romania primeste periodic rapoarte de evaluare a situatiei scolare. Programul este acreditat de Ministerele Educatiei din tarile in care elevii studiaza, iar anul petrecut in strainatate se echivaleaza in Romania.

Urmand un curriculum specific tarii, elevul invata sa se adapteze la noi cerinte si dobandeste experienta semnificativa care il va ajuta ulterior sa se descurce in situatii limita.

Mihaela Costache
Foto: CampusNews
Mihaela Costache din Focsani voia sa studieze un an in SUA si vorbea fluent engleza la interviul cu examinatorii. Acestia din urma au strans din umeri si i-au propus sa incerce altceva, o tara unde se vorbeste germana, de exemplu. Mihaela a acceptat provocarea desi nu facuse o ora de germana in scoala, insa numai dupa un an de liceu petrecut in Germania, germana ei devenise aproape nativa, asa ca s-a inscris la facultate la ASE cu predare in limba germana.

Tudor Enea din Iasi vorbeste fluent germana si engleza si rupe putin si din japoneza pentru ca, pana a ajunge sa fie elevul unui program de Bacalaureat International al unui colegiu reputat din Marea Britanie, a petrecut cate un semestru in Germania si Japonia. Asa a invatat sa-si demonteze sau sa-si confirme multe dintre stereotipuri sau asteptari. Bunaoara, despre englezi:
Tudor Enea
Foto: CampusNews


"Primul meu soc cultural a fost faptul ca englezii sunt mult mai prietenosi decat ma asteptam. Si ca se tot plang de vremea englezeasca. Cu familia-gazda ma inteleg perfect. Glumim non-stop, discutam despre parlament si regina..." (Tudor Enea)

Stefan Dumitru din Medgidia si Veronica Gheorghe din Focsani si-au dorit dintotdeauna sa traiasca "visul american". Asta au declarat emotionati la interviu, iar acum sunt elevi in SUA, comparand realitatea de acolo cu ce au vazut prin filme. "Asteptarile mele au corespuns exact cu ceea ce imi imaginam, famillia, prietenii, colegii la scoala, toti s-au aratat incredibil de prietenosi si ajutatori. Am fost uimit de felul in care persoanele interactioneaza intre ele aici, toti sunt prieteni, si chiar daca nu te cunosc, tot te saluta, sunt foarte uniti, toti." (Stefan Dumitru);

"Pot spune ca am intalnit numai oameni deosebiti, care iti lasa un zambet pe buze.. inclusiv profesorii! Cu limba engleza nu am avut probleme absolut deloc.Cea mai memorabila intamplare de pana acum a fost cand am incercat pentru prima oara "rafting" pe Rogue River". ( Veronica Gheorghe)

In ultimii ani, peste 200 de elevi au avut sansa sa parcurga experiente educationale de alternativa in cele mai variate tari, de la SUA, Japonia, Brazilia, la destinatii europene. Costurile unui asemenea program variaza in functie de tara intre 7.000 la 10.000 de euro pe an. Suma ii asigura elevului cazarea in familia voluntara, asigurarea medicala obligatorie, transferul de la cel mai apropiat aeroport in orasul in care va studia, rapoarte referitoare la activitatea scolara si cheltuielile legate de viza. IEC-International Education Center Romania (www.iec.ro) ofera consiliere pentru gasirea destinatiei de studiu si a familiei-gazda potrivite prin realizarea unui profil academic si aptitudinal al elevului, organizarea sesiunilor de testare si interviuri, asistenta de specialitate pe tot parcursul perioadei de realizare a aplicatiei, follow-up pe perioada defasurarii studiilor.

Sambata si duminica, 25 si 26 februarie la hotel Hilton, intre 11.00 si 16.00 consilierii Programului de Liceu Public in Strainatate Highschools de sub egida IEC vor participa la cea de-a treia editie a EEF- European Education Fair (www.eef.ro) si vor putea discuta cu parintii si elevii interesati.
Citeste mai multe despre     |   | 

  
10216 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Cred ca aici (Joi, 23 februarie 2012, 23:07)

  saabo [anonim]

  trebuie o analiza mai atenta!! ca pregatire profesionala..poate..dar cum compari limba romana,geografia,istoria nationala si inca..Cum adica astia ce o sa fie?
  nici gasca nici gaina!! da asta se si vrea ,sa fie oameni fara identitate!! Sclavi..supusi si harnici..fara natiune fara trecut ,fara viitor!!!?/


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii